Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Hejtmana Půtu obžalovali z úplatku a s ním dalších 12 lidí

Autor: ČTK - 
21. prosince 2017
11:33

Liberecký státní zástupce Radim Kadlček podal obžalobu na 13 lidí a čtyři firmy v souvislosti s úplatky u dvou evropských projektů. Nejpřísnější trestní sazba je od pěti do 12 let, právní kvalifikace se u jednotlivých osob liší, řekl ve čtvrtek Kadlček. Mezi obžalovanými je i hejtman Libereckého kraje Martin Půta (STAN).

Kadlček s podáním obžaloby čekal na oficiální vyrozumění ze Sněmovny, že se Půta vzdal poslaneckého mandátu a nevztahuje se na něj imunita. „Byl to poslední dokument, který jsme vyžadoval,“ uvedl státní zástupce.

Půta byl už v listopadu 2014 obviněn z přijetí statisícového úplatku a ze zneužití pravomoci v souvislosti s rekonstrukcí kostela sv. Máří Magdalény v Liberci. Projekt za 65 milionů korun měl získat evropskou dotaci z ROP Severovýchod. Žádné evropské peníze ale na projekt vyplaceny nebyly. Od začátku byl projekt veden jako rizikový, a peníze tak měl získat až po jeho skončení a celkové kontrole.

Obžaloba je velmi rozsáhlá

Hejtman je obžalován z přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby, za což mu hrozí pět až deset let vězení. Půta od začátku obvinění odmítá a neúspěšně proti němu podal stížnost. Jediné, co připustil jako chybu, bylo, že se kromě kanceláře na hejtmanství setkával s některými obžalovanými na benzince. 

Kauza se týká ještě jednoho evropského projektu, a to oddychové zóny Perštýn za více než 30 milionů korun. V tom ale Půta jako obviněný nefiguruje. Oba projekty připravila obecně prospěšná společnost Geotermální energie pro občany, ani na jeden nebyly nakonec čerpány evropské dotace.

Obžaloba je podle Kadlčka velmi rozsáhlá. Obžalovaní jsou stíhaní pro trestné činy poškozování finančních zájmů Evropské unie, podplácení, přijetí úplatku, zneužití pravomoci úřední osoby, zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě a legalizace výnosů z trestné činnosti.

deep_ass_flsting ( 21. prosince 2017 14:14 )

A takhle můžou brát jednoho po druhém napříč politickým spektrem. Čistý není nikdo.

zada ( 21. prosince 2017 13:55 )

Teď je soud s Komárkem co řekl, že Tuhý vynáší. Z diskuze : Myslím, že pravdu má pan Komárek. Likvidace ÚOOZ byla účelová. Chovancovi šel na ruku Tuhý a jeho spolupracovníci. Spadlo to bez předešlých příprav a domluvy ve vládě a konzultací "z nebe", aby se mohly zamést kauzy ČSSD pod koberec. Sobotka s Chovencem vytvořili koalici s TOP, ODS a KDU a ta pak pokračovala jako komando pro likvidaci Babiše v politice pomocí Čapího hnízda. Teď ještě mafie KDU, ČSSD a TOP potřebuje zlikvidovat lidi, aby tam zůstal Tuhý a mafie s Chovancem. proto taky nechtějí Ondráčka jako předsedu komise GIPS. Policajti od vrchu jsou prohnilí až Tuhým počínaje. Ještě jedna diskuze : "Komárek prohlásil, že je Tuhý podezřelý z brutálního úniku informací" ♣♣♣ To je ten Tuhý co mu Chovanec nařídil reorganizovat policii a rozprášit ÚOOZ z kterého nemohla mafie získat utajované informace ? To vypadá, že policii i soudy jsou prolezlé agenty KGB a od dob vlády ODS i mafii ! Reorganizaci dělal prý nemocný Laube byl před 1989 příslušníkem STB-KGB na věčné časy jak je možné, že po 27 letech odešel od policie v hodnosti je od 1.1.2017 šéfem inspekce České pošty,kde dělá reorganizaci kterého si Tuhý nemůže vynachválit: "Pan Laube byl velmi platný člen mého týmu, kterého si nesmírně vážím". A Ondráček jim do funkce vadí asi proč?????? A vo tom to je! A závěr? Udělejte Šlachtu ministrem vnitra a politici i policejní aparát bude na Mírově. Věřím Ondráčkovi i Komárkovi, byť to jsou dvě různé věci, ale všechno souvisí se vším. Vedení policajtů se klepe.....

sores ( 21. prosince 2017 12:50 )

I to se počítá jako zlodějna. Úplatek je bor.del! Bude se krást i za Babiše, přitom to jsou lidi co se mají skvěle nemusí počítat jako 70% čechů ale kradou a podvádí o 106!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa