Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Babiš čelí vzpouře části hejtmanů. Chtějí křeslo na kraji i ve Sněmovně

Autor: Jakub Veinlich - 
25. října 2017
20:30

Šéf ANO Andrej Babiš před volbami říkal, že nechce, aby lidé z jeho hnutí hromadili funkce. Ve volbách do Poslanecké sněmovny uspěla v dresu ANO přitom čtveřice hejtmanů a hned dva už řekli, že si ponechají funkci na kraji i ve Sněmovně. Jde o Ladislava Oklešťka z Olomouckého kraje a Iva Vondráka z Moravskoslezského kraje, Jana Vildumetzová z Karlových Varů i Jaroslava Pokorná Jermanová ze Středočeského kraje ještě váhají. Na dvou židlích bude dál Jiří Běhounek z Vysočiny (za ČSSD), mandátu se naopak vzdá obviněný hejtman Libereckého kraje Martin Půta (STAN).

„Máme i usnesení, že by si měli vybrat a neměli by mít dvě funkce,“ tvrdil ještě před volbami šéf hnutí ANO Andrej Babiš novinářům. Dnes už se k této otázce příliš nevyjadřuje.

Blesk.cz proto oslovil Babišovu pravou ruku, místopředsedu hnutí ANO a staronového šéfa poslaneckého klubu Jaroslava Faltýnka. Ani on nebyl v odpovědi ale příliš sdílný. „Budeme to řešit, ale teď to není téma dne,“ napsal Faltýnek, který je v povolebním vyjednávacím týmu, stručně v SMS na dotaz redakce.

Hejtmanů ve volbách uspělo šest

Hejtmanů, kteří jsou zároveň i poslancem, je po říjnových volbách celkem šest. A pokud se jedné z funkcí nevzdají, budou také pobírat dva platy. Měsíčně si tak mohou přijít v základu na téměř 160 tisíc korun. 86 tisíc korun je plat hejmana, přes 70 tisíc korun je pak základní plat poslance bez náhrad a bez členství v nějakém výboru. 

Dvě funkce naráz nejsou nic náročného například pro hejtmana Olomouckého kraje Ladislava Oklešťka z hnutí ANO. Hejtmanské funkce se ujal v únoru po ne příliš průhledném odstranění tehdejšího šéfa kraje – lékaře Oto Košty. „Vyzkoušel jsem si to a vidím, že to zvládám,“ řekl Okleštěk těsně po volbách s tím, že si dvě židle zřejmě ponechá. Ve volbách totiž dostal 5328 preferenčních hlasů, což bere jako signál od voličů, kterým tak prý jeho „dvojfunkčnost“ nevadí.

Funkce navíc i pro Vildumetzovou

Mandát poslance vznikl všem zvoleným úspěšným kandidátům dnem ukončení voleb, tedy v sobotu 21. října. Od soboty tedy de facto zastává dvě funkce i hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová.

Video  30 sekund pro Babišovu lídryni z Varů: I já chci kraj řídit jako firmu!  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Blesk.cz na otázku, zda si ponechá obě funkce, řekla, že na konečné rozhodnutí je stále ještě brzy. Bere si tedy čas na rozmyšlenou. „Sedm tisíc preferenčních hlasů mě velmi zavazuje, naši občané mi dali důvěru a já jim za to moc děkuji. Teď ale musím vše probrat s kolegy ve vedení kraje, s vedením hnutí ANO, s mojí rodinou. Jsem zvyklá svou práci dělat na maximum a plně se jí věnovat. Proto musím všechno velmi pečlivě zvážit,“ zmínila.

Kdy hejtmanka řekne konečné rozhodnutí, zatím netuší. K jejím dvěma politickým funkcím ale musíme v tuto chvíli připočíst minimálně ještě jednu. Vildumetzová je totiž i šéfkou Asociace krajů, která sdružuje a zastupuje například v jednáních s vládou všechny hejtmany a pražskou primátorku.

Vondrák už má jasno

Celkem 15 592 preferenčních hlasů získal ve volbách do Poslanecké sněmovny hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák z hnutí ANO. Svým voličům během kampaně prý nahlas říkal, že předpokládá souběh obou funkcí. Nehodlá se tedy vzdát ani funkce hejtmana, ani poslance.

Poslankyní se stala také středočeská hejtmanka a bývalá místopředsedkyně Sněmovny Jaroslava Pokorná Jermanová. Kandidovala ze čtvrtého místa, ale skončila těsně za Andrejem Babišem na druhé příčce. Voliči jí dali 14 553 preferenčních hlasů. Jak se ale hejtmanka a poslankyně v jedné osobě zachová, ještě stále neví. Prý si dává čas do začátku ustavující schůze.

Pokud by Jermanová ze sněmovní lavice nakonec odešla, na její uvolněný post by nastoupil starosta Milovic Milan Pour.

Běhounek pokračuje na dvou židlích

Zkušenost se souběhem hejtmanské a poslanecké funkce má sociálně demokratický politik Jiří Běhounek (za ČSSD). I v minulém období zvládal hlasovat v Poslanecké sněmovně a zároveň řídit kraj Vysočina. A nevidí v tom problém ani tentokrát.

„Ponechám si obě funkce jako dosud, myslím, že jsem jednoznačně prokázal, že to lze. A má to dokonce nemalý přínos pro kraj,“ řekl LN nedávno Běhounek, který získal ve volbách do Sněmovny 2 548 preferenčních hlasů a jako nezávislý kandidát se dostal na kandidátce ČSSD do Sněmovny na Vysočině jako jediný.

Video  Znáte Vysočinu lépe než tamní politici? Zkuste si kvíz o kraji  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Právě Běhounka přitom sociální demokraté v minulosti za sezení na dvou politických židlích kritizovali. A to i kvůli stranickému usnesení, že si musejí politici vybrat. Funkce poslanec se proto vzdal v minulosti například někdejší hejtman Jihočeského kraje Michal Hašek nebo šéf jihočeského kraje Jiří Zimola. Běhounek toto nařízení vedení strany nebral v potaz – argumentoval například i tím, že není straník.

Půta proti proudu

Opačným způsobem naopak vyřeší své politické působení obviněný hejtman Libereckého kraje Martin Půta z hnutí Starostové a nezávislí. Do Poslanecké sněmovny kandidoval z posledního 17. místa, a to prý proto, aby STAN pomohl podpořit kandidátku. Nakonec se v kraji dostal do Sněmovny jako jediný její zástupce. Jenže funkce poslance se chce co nejdříve vzdát a to už na ustavující schůzi, která začne 20. listopadu.

„Rád bych se postavil k řečnickému pultíku a vysvětlil, proč si myslím, že se dvě funkce kumulovat nemají,“ řekl novinářům po svém zvolení Půta.

Pokud by se svého mandátu nevzdal, státní zástupce by pravděpodobně žádal Poslaneckou sněmovnu o zbavení imunity kvůli vyšetřování Půty za údajné přijetí úplatku.

Do Sněmovny se tak místo Půty za nějaký čas posadí Petr Pávek – bývalý starosta Jindřichovic pod Smrkem, který skončil s 1900 preferenčními hlasy druhý. 

Mandátu se vzdá také například primátor Karviné Tomáš Hanzel, který se dostal do Sněmovny za ČSSD. A zákon donutil odstoupit z funkce také například náměstkyni ministryně pro místní rozvoj Kláru Dostálovou. Kumulaci funkce náměstkyně a poslance zákon totiž neumožňuje. 

Kompletní výsledky voleb do Poslanecké sněmovny najdete zde:


Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zednik ( 26. října 2017 12:02 )

Nejnáročnější na téhle lehké/těžké práci je asi to neustálé zakládaní nových úštů na všelijaké rodinné příslušníky, aby byly kam přelévat nahrabané miliony. A tím pádem zůstat chudý, majetek nevlastnící , prostě obětovat se pro blaho občanů

zednik ( 26. října 2017 11:51 )

Pokud zvládají dvě funkce najednou a tvrdí, že to není nic náročného, nemohou pak brát nemravné platy a odměny, které ospravedlňují náročností svých fukcí. Musí se rozhodnout. Buď jednu funkci, nebo pokud chtějí obě, tak jedině za minimální mzdy. Nechtějí -li tak vykopnout ! A je jedno ze které politické strany jsou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa