Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Bendl kvůli chybě s „kroužky“ musí vrátit plat. Utěší ho ale odchodné 427 tisíc

Autor: Mii - 
23. listopadu 2017
12:45

Petr Bendl (ODS) ze svého nového (a značně krátkého) mandátu poslance nic mít nebude. Ani plat. Ekonomický odbor Sněmovny rozhodl, že politik musí vrátit peníze, které dostal za šest říjnových dnů ve funkci. Informoval o tom čtvrteční deník Právo. Soud ve Středočeském kraji nařídil přepočítání preferenčních hlasů, po kterém bylo zjištěno, že došlo k chybě a poslancem se místo Bendla měl stát Martin Kupka (ODS).

O rozhodnutí ekonomického odboru Sněmovny informoval Právo šéf tiskového odboru dolní komory Roman Žamboch. Bendlovi vypršel předchozí mandát 25. října. Pak automaticky naběhl nový. O ten rozhodnutím Nejvyššího správního soudu přišel 19.11. Za listopad mu tedy žádné peníze vyplaceny nebudou, ale stále obdržel plat za posledních šest dní v říjnu.

Samotnému Bendlovi fakt, že musí peníze vrátit, nevadí. Učiní tak podle svých slov bez problémů. „Nemám s tím problém. Jestli jsem plat bral neoprávněně, tak jakmile budu vyzván, vše samozřejmě vrátím,“ sdělil ve středu Právu.

Těšit se tak teď může na odchodné, na které po čtyřech letech ve Sněmovně má nárok. Pokud se do tří měsíců nestane některým z ústavních činitelů, pak jako bývalý místopředseda výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj dostane 427 500 korun hrubého. Číslo se určuje podle let ve funkci (maximálně čtyři) plus jeden měsíční plat.

Odchodné získá celá řada politiků

Bendl není jediným politikem, který odchodné dostane. Čeká i na dalších 125 poslanců, kteří buď nekandidovali, nebo nebyli zvoleni, a dva ministry – Ivana Pilného (ANO) a Daniela Hermana (KDU-ČSL). Ti ovšem odchodné dostanou až poté, co bude ukončeno jejich angažmá v současné vládě, což se stane v momentě jmenování nové vlády.

O podobě nové vlády stále není jasno. Podle opozice ale hrozí koalice ANO, KSČM a SPD:

Odchodné se jim bude počítat z ministerského platu. Herman za čtyři roky dostane 677 500 korun a Pilný, jenž v pozici ministra setrval ani ne rok, získá 135 500 korun.

Nejnižší možné odchodné za čtyři roky ve Sněmovně je 355 tisíc korun. Půl milionu získají poslanci, kteří měli na starost vedení výborů, klubů nebo delegací.

Chyba v přepočítávání

Nejvyšší správní soud nařídil přepočítat preferenční hlasy v polovině obvodů Středočeského kraje kvůli obavám, že sčítání nebylo vykonáno správně. Obavy se nakonec vyplnily.

Špatný přepočet vznikl kvůli tomu, že Kupkovo jméno bylo na 31. pozici na druhé straně volebního lístku a některé volební komise jeho kroužky nezapočítaly. Kandidujícím politikům na předních místech zas přiřkly preferenční hlasy, i když je člověk nekroužkoval. Celkem ODS ve Středočeském kraji získala čtyři mandáty z celkových 25 pro občanské demokraty v celé zemi. Rozložení sil ve Sněmovně se rozhodnutím nezmění.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

lambrika ( 23. listopadu 2017 15:40 )

Ať se na vyplacení složí volební komise , že nevykonala svou práci ( za kterou byla placená ) správně.

ivoadler ( 23. listopadu 2017 15:40 )

Tomu prasátku to přeju. Bez poslaneckého platu je mi hned sympatičtější. Už je načase ukončit ty debaty kolem složení vlády. Bude menšinová jednobarevná vláda (ANO). S pomocí SPD a komunistů projde v parlamentu. A je po ptákách.

agfor ( 23. listopadu 2017 14:45 )

Plat by měli vrátit všichni politici, protože ho dostali nezaslouženě.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa