Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Státní sídliště nechceme, hlásá Kupka. A jak to má s kontrolami topiva?

Video se připravuje ...
Autor: zst - 
14. října 2017
12:30

Starosta Líbeznic Martin Kupka (ODS) se snaží lidem, kteří spalují ve svých kotlích všemožné odpadky, domluvit po dobrém. Prý to dělal ještě před tím, než začal platit nový zákon. Osobní domluva je totiž podle něj lepší „než dráb“. V otázce lithia se pak ve Volebním souboji Blesk 2017 ohradil proti tomu, že bylo memorandum o těžbě podepsáno několik dní před volbami.

ODS by podpořila bonusy domácnostem, které poctivě třídí odpad, například formou slevy z poplatku za komunální odpad, a neměla by problém ani s nařízením, aby státní památky nebo třeba muzea byly jeden den v týdnu zdarma.

Sdílenou ekonomiku, konkrétně přepravu prostřednictvím Uberu a ubytování přes Airbnb by stejně jako většina ostatních politických stran a hnutí ráda dostala pod určitou formu regulace. Stávající normy pro podnikatele v těchto sektorech by se ale prý měly rozvolnit. Co se týká dálničních známek, elektronizaci by strana také podpořila. Vyplynulo to ze simulovaného sněmovního hlasování během debaty.

Blesk.cz: Kontrolujete u vás v obci, čím lidé topí?

„Kontrolujeme, a když vidíme něco, co je velmi komplikované, tak za nimi chodíme a dělali jsme to i před tím, než začal platit ten nový zákon. Já jsem zastáncem toho, že osobní domluva je mnohem účinnější než nějaký dráb.“ 

Na lithiu se ukázalo, jak vláda nefunguje

„Myslím, že tady se nejvíc ale ukázalo, jak dramaticky nefunguje současná vláda… Jestli tady těsně před volbami dohadují členové vládní koalice, překřikují se, obviněný pan poslanec Babiš hovoří o krádeži za bílého dne, následně ho někam posílá pan premiér a vysvětluje, že jsou tu nějaké racionální argumenty, tak my jsme vyvolali, protože to je samozřejmě jediné možné, racionální řešení, diskuzi v Senátu,“ řekl Martin Kupka, když přišla řeč na aktuální dění kolem českých zásob lithia.

„Samozřejmě mně se také nelíbí, že takový dokument se podepisuje krátce před volbami,“ dodal.

Podívejte se na záznam celé debaty:

Video  Politici o kvalitě života v Česku: Polsko nám znečišťuje vzduch a ještě nás ingnoruje  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Zrušme daň z nabití nemovitosti

V Česku se během 1. čtvrtletí 2017 nejvíce z celé EU zdražily byty, upozornil na statistiky Eurostatu starosta Kolína Vít Rakušan (STAN). ODS má podle Kupky připraven plán, jak bydlení udělat dostupnější. Strana chce zrušit daň z nabití nemovitosti.

„To je konkrétní opatření, které zjednoduší mladým rodinám cestu k jejich bydlení. Myslím, že stát nemá opakovat chyby, má pomáhat také obcím a městům, aby se dokázaly postarat o ty, kteří to opravdu potřebují a sami si pomoci nemohou. Není přeci důvod, aby stát vytvářel nová státní panelová sídliště,“ reagoval na dotaz, zda je schůdnou cestou stavba státních bytů, starosta Líbeznic.

„Teď jsou naštěstí úrokové sazby velmi nízko, i tohle významně pomáhá mladým lidem, aby se mohli dostat ke svému bydlení,“ poznamenal také. Jaké plány má v diskutovaných oblastech ODS? Podívejte se:

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa