Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„S byty v Praze se šmelí,“ tvrdí Piráti. Dolínek: Bývávalo. Ceny tlačí Airbnb

Video se připravuje ...
Autor: zst - 
12. října 2017
05:00

V Praze jsou drahé a nedostupné byty i proto, že se s nimi šmelí, prohlásil odvážně v debatě Blesku Volební souboje 2017 zástupce Pirátů Mikuláš Ferjenčík. Podle pražského radního Petra Dolínka (ČSSD) to je ale dávná historie. Řeč přišla také na dostupnost bydlení pro mladé rodiny a seniory v době, kdy jsou úroky hypoték sice nízké, ale centrální banka označuje půjčky na bydlení za riziko pro ekonomiku. Jak se k bydlení dostat pak?

Za poslední tři roky stoupla cena za 1 metr čtvereční vlastního bydlení v Praze z 55 tisíc korun na 72. Nájem je pak v průměru v Praze 300 korun za čtvereční metr. Dostupného bydlení ať už v nájmu, nebo vlastního, tak začíná být nedostatek. V debatě Blesku prohlásil bývalý místopředseda Pirátů Mikuláš Ferjenčík, pražský zastupitel, že důvod je jednoduchý – vyšší vrstvy si bydlí za levno.

„První problém je, jak se v Praze šmelí s těmi obecními byty. Byl jsem úplně vytočený, že stojí 300 korun za metr běžný nájem, ale soudci a státní zástupci bydlí za 60 korun na metr čtvereční v obecních bytech. To je naprostá nehoráznost, že město dopouští, aby vysoce příjmové skupiny bydlely v bytech s cenou sociálního bydlení. Bohužel to nejsou jednotlivé výjimky, ale je to rozsáhlý problém,“ tvrdí.

Praha by si k dostupnému bydlení podle něj mohla pomoci také vyšším zdaněním dovolenkových bytů. „V Praze skutečně zvedá cenu bydlení to, že si lidé ze zahraničí kupují v Praze byty na investice, protože očekávají další růst cen,“ dodal.

Tvrzení o čachrech s byty ale odmítl radní Petr Dolínek (ČSSD). „Myslím, že s byty se nešmelí. To je pozůstatek, kdy to byl, tuším, teď to nechci házet jen na ODS, ale v době, kdy tam byla koalice spíš doprava a kdy se udělal ten přístup, že se nabídly různým preferovaným profesím (obecní byty). Byli to učitelé, policisté, což je správně, ale v té tabulce se našli nějací další,“ míní současný radní pro dopravu, který vede pražskou kandidátku sociální demokracie.

V žádném případě už se teď takhle byty nepřidělují. Když jsem byl v radě, nikdy jsem takové smlouvy nedával. Cena bytů v Praze je odvislá od Airbnb, uměle to tlačí ceny nájmu nahoru, nedá se prakticky nic koupit, nedá se prakticky najít nájem,“ doplnil Dolínek s tím, že problém je i ve složitosti stavebních řízení nebo v tom, že státní zaměstnanec bere v Praze stejně jako na Vysočině. V Praze ale žije o třetinu dráž.

Brno vsází na družstevní byty, stačí 200 tisíc

Brno chce do budoucna vsadit s dostupným bydlením na družstevní byty. Tamní radnice chce pomoci lidem, kteří mají na splácení vlastního bydlení, ale nedostanou hypotéku. Zájemcům by na začátku stačilo 200 tisíc korun a hypotéku by si za ně vzalo družstvo. Po 20 letech, kdy by měla být splacena hypotéka na dům i pozemek, by město z družstva odešlo a lidé by si mohli převést byty do osobního vlastnictví.

„Je to jeden z možných postupů. My máme koncept takzvaného dostupného bydlení a chceme využít vhodný zbytný státní, krajský i obecní majetek, který by byl přebudován na dostupné bydlení s dostupným nájemným, které, stejně jako v Brně, po těch řekněme 20 nebo 25 letech, by za nějakou zbytkovou cenu přešel do vlastnictví těch, kteří se pro něj rozhodnou. Investorem by měly být obce, kraje i stát,“ komentoval brněnský krok Jaroslav Klaška z KDU-ČSL a představil tak vizi své strany v této oblasti.

Že mají více práv samosprávy, pak ocenil starosta Kolína a lídr středočeské kandidátky STAN Vít Rakušan. „Města a obce by měly být těmi místy, kde se určí, kolik sociálních bytů se potřebuje. Rozhodně by to nemělo být nikomu předepsáno nějakým vládním rozhodnutím. Oceňuji i to, že se mluví o bezúročných půjčkách pro lidi do 35 let, to je řešení, které může být životaschopné,“ zmínil pozitivní kroky z poslední doby.

Debata Blesk Volební souboj 2017 na téma Život v Česku Debata Blesk Volební souboj 2017 na téma Život v Česku | JAKUB POLÁČEK Jakub Poláček / Paparazzi

Zvedl ale také zároveň varovný prst. „Podle Eurostatu jsme zemí, kde za 1. čtvrtletí roku 2017 nejvíce vzrostly ceny bytů. Říká také, čím to je. Jako první záležitost uvádí, že tady máme tak dlouhá a komplikovaná stavební řízení, že se nedaří nové byty stavět,“ dodal především směrem k ministryni pro místní rozvoj Karle Šlechtové (za ANO), která před několika měsíci jednu novelu stavebního zákona prosadila.

„Já byla zhruba jediná, kdo tu novelu stavebního zákona prosazoval. My chceme, aby to bylo na lokální úrovni, co my s tím jako stát. Šlechtová nebude rozhodovat, kam půjde nějaký občan. To je na hlavu postavené. Stát bude pomáhat i obcím například koupit některé byty,“ zmínila ministryně s tím, že ke zjednodušení schválenou novelou dojde. 

To se ale nepozdávalo Ferjenčíkovi. „To je naprostý nesmysl. Tam je pořád těch 40 razítek, co si musí člověk sám oběhat. Má být jedno místo, kam podá žádost elektronicky, a ty úřady si to předají mezi sebou. Je to naprosté selhání této koalice, že se jim tohle nepodařilo,“ zkritizoval vládu a předchozí tvrzení označil za Šlechtové PR.

Video  Politici o kvalitě života v Česku: Polsko nám znečišťuje vzduch a ještě nás ignoruje.  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...
 

Topka fandí dávkám, ODS chce zrušit daň z nabytí

Podle komunistů jsou v dnešní době ceny bydlení nadhodnocené vůči mzdám, které lidé v Česku pobírají. „Je to tragédie, když jsme, co se týká platové úrovně, rozvojovou zemí. Je to výsledek 28 let od roku 89. Do této země by skutečně měli přicházet takoví investoři, kteří budou nabízet kvalitní zaměstnání a kvalitní platy. Jedinou šancí je, aby český průmysl, například to lithium, zůstalo v českých rukou. Tam je základ pro další rozvoj ekonomiky. Pokud vlastníma rukama neuděláme pořádek v této zemi, tak nebude nikdy,“ řekl v debatě jejich zástupce Daniel Pawlas, bývalý starosta Havířova.

To TOP 09 vidí jako nejlepší řešení finanční podporu ze strany státu, aby se stalo bydlení dostupnějším. „Ty nejohroženější skupiny nejsou jen mladí, jsou to chudí senioři, jsou to samoživitelé. Ta pomoc jediná může být podporou ze strany státu, finanční podporou. Těmi dávkami na bydlení,“ řekl šéf jejich poslanců Michal Kučera.

ODS chce v tomto směru vylepšit poměry zrušením daně z nabytí nemovitosti. „To je konkrétní opatření, které zjednoduší mladým rodinám cestu k jejich bydlení. Myslím, že stát nemá opakovat chyby, má pomáhat také obcím a městům, aby se dokázaly postarat o ty, kteří to opravdu potřebují a sami si pomoci nemohou. Není přeci důvod, aby stát vytvářel nová státní panelová sídliště,“ reagoval na dotaz, zda je schůdnou cestou stavba státních bytů, starosta Líbeznic Martin Kupka. „Teď jsou naštěstí úrokové sazby velmi nízko, i tohle významně pomáhá mladým lidem, aby se mohli dostat ke svému bydlení,“ poznamenal také.

VŠE O PARLAMENTNÍCH VOLBÁCH 2017 ČTĚTE ZDE

KOMPLETNÍ KANDIDÁTKY PRO VOLBY 2017 NAJDETE ZDE

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
va45 ( 12. října 2017 10:28 )

Piráti,šmejdi jste akorát vy.Tím nehájím ČSSD,TIP,09,ODS ANO.Vy jste založili předvolební kampaň na házení špíny na druhý,drby,lhaní a to se mně nelíbí.To všechno vidíte až teď před volby.Kde jste byli,když se to léta děje.Bydleli jste na Čukotce?Pořád od vás slyším špínu na druhý ale neslyším co hodláte pro lidi dělat jestli se dostanete do sněmovny.Já osobně vás budu pozorně sledovat.Pamatuji si na Bárty a jeho partu a jak skončila.

moiaza ( 12. října 2017 09:56 )

Pane Dolínku, vy jste právě přistál z Marsu? Praha byla, je a bude vždy symbolem šmeliny. V Praze se šmelí vždy a se vším možným i nemožným. Jste vůbec v obraze?

eliska963852 ( 12. října 2017 08:17 )

Já taky, Piráti do sněmovny patří.

xxxx678 ( 12. října 2017 08:04 )

Podle průzkumů si vedou moc dobře. Přála bych jim ještě víc než těch deset, které si přejí.

eliska963852 ( 12. října 2017 07:58 )

Jsou výborní, je to strana, jejíž členové statisticky patří mezi nejvzdělanější. Ale asi budu volit Kalalouska, chlapa špatnýho.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa