Martin Kupka je aktuálně místopředsedou ODS a starostou Líbeznic. Původně vystudoval žurnalistiku a několikrát se stal mluvčím roku. Působil jako mluvčí pražského magistrátu, ODS, vlády i rezortu dopravy. Do politiky definitivně přeběhl v roce 2010. Vedle poslechu klasické hudby tráví volný čas také v přírodě a na kole.

Kupku prý na politice lákalo, že člověk může v této roli věci měnit a převést do reality to, o čem jako novinář jen psal.

Slušnost a poctivost. I za Topolánka?

Martin Kupka o sobě na webu píše, že uznává v politice slušnost a poctivost. Jak se to slučovalo s tím, že musel opakovaně hájit a vysvětlovat například za Mirka Topolánka, když stál v čele strany?

„Já jsem především vysvětloval situaci, která nastala. Mirek Topolánek se v mnoha případech lidí židovského původu zastával a to jsem také zdůrazňoval v té reakci. Nepokládám na tom ze své strany nic nepoctivého,“ řekl k aféře, kdy Topolánek v jednom z rozhovorů urazil věřící a otřel se také o židovský původ tehdejšího premiéra Jana Fischera.

Hodnoty Kupka podle svého mínění uznával vždy a teď když je ve veřejné funkci, tak je to čitelné. Výroky jako mluvčí prý zařazoval do kontextu a považuje to za profesionální výkon. „Já jsem nelhal, nic jsem nezastíral,“ zakončil.

Na celé vysvětlení se podívejte:

Video
Video se připravuje ...

Lídr ODS Kupka: Přítíží mu historie s Topolánkem a jeho výroky? 

Co se od Topolánka naučil?

I otázka jednoho z protikandidátů mířila na Kupkovo spojení s Mirkem Topolánkem a Petrem Bendlem. Petr Tiso, lídr TOP 09, se zajímal, co si Kupka z této spolupráce odnesl. „Co jste se od nich naučil?“ ptal se.

„Jak Petr Bendl, tak Mirek Topolánek patřili k osobnostem, které měly názor. Byli schopni ho jasně pojmenovat a byli schopni za ním stát. To je věc, která v současné politice chybí. Názor a odvaha. Možná i proto, se tolikrát pohybujeme jen nad slovy a ke skutkům nedochází,“ reagoval Kupka.

Co Kupka před volbami slíbil? Odpověď najdete v následujícím videu:

Video
Video se připravuje ...

Co slíbili kandidáti na hejtmanský post ve Středočeském kraji? Blesk / Tomáš Sovinský, Lukáš Červený

Prioritou doprava a školství

Jako největší problémy kraje vidí Kupka dopravu a školství. Chce, aby se ze Středočeského kraje stal moderní region. „Kraj musí začít výrazně rychleji projektovat a projednávat také s vlastníky pozemků výkupy, tak aby se opravdu podařilo o silnicích nejenom mluvit, ale také je realizovat,“ poznamenal na adresu váznoucích dopravních staveb.

Ve špatné situaci je také školství. Kupka zdůraznil, že zatímco výdaje na školy klesají, stoupají náklady na provoz krajského úřadu. ODS by chtěla v případě vítězství ve volbách přidat školám více než 100 milionů korun. Rozpočet se totiž bude řešit v nejbližší době. „To je závazek, který si do krajských voleb neseme a určitě to tak uděláme,“ slíbil Kupka.

Podívejte se na celý záznam debaty k volbám ve Středočeském kraji:

Video
Video se připravuje ...

Záznam debaty s lídry Středočeského kraje: Jak se zbavit špíny po Rathovi a modrých zón? redakce Blesk

Fotogalerie
10 fotografií