„Co se týče odříznutí se od éry Davida Ratha, tak musím říct – omlouvám se, pane hejtmane, řeknu vám to do očí –, že jste se k tomu nepostavili úplně čelem, protože těch pár lidí, kteří s ním spolupracovali velmi úzce, máte za sebou na kandidátce, a to si nemyslím, že je dobrý signál do veřejnosti,“ pustila se Jermanová do Petery

Hejtman ČSSD se ale hájil, že podezřelé zakázky probíhaly obvyklým způsobem. „Jestli jde o korupci a o tyhle věci, tak o tom jsem nevěděl,“ prohlásil. „Ty zakázky proběhly standardním způsobem, přešly přes odbor, který je předkládal radě, která schvalovala zadání, byla tam stanovená nejvyšší cena, nikdy nebyla přestoupena, vždycky to bylo v rozmezí, v kterém bylo,“ řekl. 

Se svou odpovědí neuspokojil starostu Kolína a lídra Starostů a nezávislých Víta Rakušana. „Jak mi (Petera) vysvětlí, že zakázky, které byly vysoutěženy za éry hejtmana Ratha někde poblíž rozpočtové ceny, tzn. kolem 100 procent, po jeho éře objektivně klesly do pásma 50 až 70 procent ceny. To znamená, že buď jeho kolegové věděli, že se děje něco špatného, nebo to nechtěli vědět, nebo byli líní, aby se o tom informovali. Ale ani jedna z variant není příliš příznivá pro to, aby daní lidé dále kompetentně vedli Středočeský kraj,“ prohlásil.

Podívejte se na celou debatu lídrů ze Středočeského kraje:

Video
Video se připravuje ...

Záznam debaty s lídry středočeského kraje: Jak se zbavit špíny po Rathovi a modrých zón? redakce Blesk

Pirát chce informace o lobbistech

Kandidát na hejtmana za ODS Martin Kupka uvedl, že by se měla vyvodit odpovědnost těch, „kteří s érou Davida Ratha souviseli a spolupracovali s ním. Někteří tam jsou, někteří odešli,“ jak řekl. Nezbytné je podle něj ztransparentnit všechna výběrová řízení, tak aby kraj zpřístupnil zakázky všem. 

K tomu se připojili i další lídři. „Zveřejňování všech záměrů, celého procesu výběru dodavatele, zveřejňování konečného vyúčtování a podobně. To by mělo být samozřejmě pod kontrolou profiesionálních kontrolních orgánů, ale také veřejnosti,“ uvedl Petr Tiso, který vede do voleb ve Středočeském kraji TOP 09.

Jak jsou na tom středočeští lídři se znalostí svého kraje? Vyzkoušeli jsme je v kvízu:

Video
Video se připravuje ...

Kvíz mezi středočeskými lídry: Mladý kandidát se „odepsal“ kvůli pivu... 

Lídr Pirátů František Kopřiva by šel v transparentnosti ještě dál – zveřejňoval by, s kým který politik o čem jedná. „Skutečná transparence, například i zveřejňování lobbistických kontaktů, což při veřejných zakázkách, které musí být také samozřejmě naprosto transparentní, minimalizuje, nebo úplně eliminuje možnost jakkoliv dojednávat zakázky bokem,“ navrhnul. 

Vacek: Rath vyšachoval radní z rozhodování

Jednička na kandidátce KSČM, která nyní kraj vede spolu s ČSSD, Zdeněk Štefek se zastal hejtmana Petery, když stejně jako on argumentoval, že zatím žádný soud neřekl, že by v Rathově kauze vznikla kraji nějaká škoda. Naopak je prý rád, že se na kraji podařilo zavést řadu protikorupčních opatření. „Není možné například proplatit fakturu, aniž by byla objednávka nebo smlouva,“ jmenoval. 

Josef Vacek, který vede kandidátku hnutí Spolu pro kraj, upozornil na další nešvar, tedy vytvoření paralelní rozhodovací struktury na kraji, „kdy vlastně z rozhodování o budoucnosti kraje byli vyšachováni radní a o zakázkách kraje, o jeho financování rozhodovali lidé, kteří neměli politický mandát.“

Podívejte se, jak probíhala úterní debata Blesku s kandidáty na hejtmana Středočeského kraje:

Fotogalerie
23 fotografií

Krajské a senátní volby 2016 na Blesk.cz zde >>>