Staroměstskou radnici tvoří několik různých gotických domů spojených v jeden. Opravdové skvosty ale skrývá uvnitř. Mezi nejkrásnější pražské sály bezesporu patří Brožíkova a Jiříkova síň. 

Brožíkův sál je vysoký téměř dvě patra a do současné podoby byl upraven v roce 1910 architektem Josefem Chocholem. Dříve zde byla středověká síň, která nutně potřebovala opravu. Původně sloužila jako zasedací sál pražského zastupitelstva, nyní se ale používá spíše pro reprezentační účely.

Pojmenována je podle autora obrazů Václava Brožíka. Ten síň vyzdobil dvěma obrazy o rozloze 40 metrů čtverečních. Na prvním z nich je vyobrazen Mistr Jan Hus před Kostnickým koncilem a na druhém Volba Jiřího z Poděbrad českým králem.

Kromě Brožíkova sálu stojí za zmínku i Jiříkova síň. Ta je pojmenována na počest krále Jiřího z Poděbrad, který byl roku 1458 ve Staroměstské radnici korunován na českého krále. Korunovace proběhla ve slavnostní síni východního křídla. To bylo však na konci druhé světové války, v roce 1945, zničeno Němci.

Dnes v Jiříkově síni naleznete staré nástěnné malby a panoramatický pohled na Prahu. Jméno sálu bylo vybráno podle busty Tomáše Seidana z roku 1873, kde je právě Jiří z Poděbrad. Před více než osmdesáti lety sál opravil a uvedl do provozuschopného stavu architekt Pavel Janák.

VIDEO: Jiříkova síň na záběrech Blesku, v úterý 4. 10. odsud vysílal debatu kandidátů na středočeského hejtmana.

Video
Video se připravuje ...

Záznam debaty s lídry středočeského kraje: Jak se zbavit špíny po Rathovi a modrých zón? redakce Blesk

Předvolební superdebata z unikáního místa

Z Brožíkova sálu odvysílá redakce Blesk Zpráv superdebatu se zástupci osmi parlamentních stran. Živý přenos začne ve čtvrtek 6. 10. přesně v 15 hodin a zahájí ho odbíjení Orloje.

Debatu moderuje Klára Brunclíková s Davidem Vaníčkem a v Brožíkově sále přivítají Milana Chovance z ČSSD, Andreje Babiše z ANO, Jiřího Dolejše z KSČM, Petra Fialu z ODS, Pavla Bělobrádka z KDU-ČSL, Miroslava Kalouska z TOP 09, také zástupce STAN Petra Gazdíka a Miroslava Lidinského za Úsvit.

Debatovat budou mimo jiné o EET (Elektronické evidenci tržeb), příspěvku 300 korun na důchody nebo o otevírací době obchodů o svátcích. 

Přímý přenos můžete sledovat ve čtvrtek 6. října živě od 15 hodin ZDE

Fotogalerie
25 fotografií

Kompletní volební zpravodajství si prohlédněte ZDE