Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Feri „děkoval“ Babišovi za polibek smrti, Okamura slyšel ve Sněmovně Hitlera

Video se připravuje ...
Autor: Jaroslav Šimáček - 
23. listopadu 2017
14:13

„Žvanírna“ je zpět. Dva dny se zatím konala ustavující schůze nové Sněmovny, hned zkraje ji provází hádky. Důvod k úsměvu má Andrej Babiš, jehož ANO má v čele Sněmovny svého šéfa Radka Vondráčka. Přesto Babiš hřímal a hrozil předčasnými volbami. Mezi lidi prý chodí rád. Dominik Feri (TOP 09) mu před poslanci „poděkoval“ za polibek smrti, zatímco v zákulisí hřímal Tomio Okamura (SPD) a mluvil o „klerofašistovi“, kterému chybí pouze knírek a mluví prý jako Adolf Hitler.

Nejen hádky, ale i úsměvné momenty doprovázely dosavadní jednání ustavující schůze Poslanecké sněmovny. „Kde je pan kolega Feri?“ tázal se u řečnického pultíku Andrej Babiš. A mžoural mezi poslance a hledal v sále nápadný černý afro účes.

Babišův „polibek smrti“ pro Feriho

„Tam vlevo. Tak ten dostal toho Kalouska do Sněmovny, bohužel, takže jsme se ho nezbavili a budeme ho tady poslouchat, ty jeho pitomosti a demagogie, ještě dlouho. Je to trauma, ale snad to přežijeme,“ říkal Babiš pobaveným poslancům.

Bylo to nedlouho poté, co se do Miroslava Kalouska pustil i jinak. S narážkou na alkohol. „Nevím, kam šel pan Kalousek, asi si šel doplnit dávku, aby měl tu hladinu. Je škoda, že tady není,“ říkal také Babiš. Kalousek v tu chvíli skutečně na svém místě v první řadě (poslanci zatím sedí podle abecedy) chyběl. Mladá naděje TOP 09 Dominik Feri nikoli. „Velmi rád bych poděkoval kolegovi Babišovi za polibek smrti,“ vzkázal šéfovi ANO.

Video  Feri „děkoval“ Babišovi za polibek smrti. Šéf ANO mladému poslanci za Kalouska  - Jaroslav Šimáček, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Hamáček: „Jde to ztuha.“ Klaus ml.: „Je to zdlouhavé“

Dosavadní dva dny ustavující schůze Sněmovny však provázely především vleklé spory. „Schůze jde ztuha, musím říci, že v porovnání s tím minulým obdobím nejsme tak daleko, jako jsme byli tehdy. Ale je to asi důsledek toho, že ta schůze ze strany hnutí ANO není úplně připravená,“ řekl Blesk.cz Jan Hamáček (ČSSD), kterého na postu předsedy Sněmovny vystřídal Radek Vondráček (ANO).

Že nejde schůze tak, jak by si představoval, připustil i sám Babiš. „Sněmovna začala velice špatně. Myslel jsem si, že to bude lepší, ale vypadá to ještě hůř než předtím,“ postěžoval si šéf ANO. „Působí to zdlouhavě, samozřejmě. Neustále se jedná o procedurálních věcech a prodlužují se kroky, které by v každé jiné práci trvaly 20 minut. Tady už trvají dva dny,“ řekl Blesk.cz nováček ve Sněmovně Václav Klaus mladší.  

Hrozba Zeman a „šprýmař“ od Pirátů

Na jedné straně ANO, SPD a KSČM, na druhé straně Demokratický blok složený z ODS, TOP 09, KDU-ČSL a STAN. Taková zatím byla nejčastěji linie výměny názorů ve Sněmovně. Do roztržky se však Topka dostala i s Piráty. Dominik Feri i Kalousek upozorňovali, že se Piráti rozhodli podpořit nominanta ANO na post předsedy Sněmovny Radka Vondráčka.

Mikuláš Ferjenčík z Pirátů si naopak do Kalouska rýpl za jeho „strašení“ paktem Babiš – Zeman. „Ten scénář celý počítá s tím, že bude znovu panem prezidentem pan Zeman. A Piráti si rozhodně nepřejí, aby byl pan Zeman nadále prezidentem. Mrzí nás, že pan Kalousek tady teď dělá kampaň za zvolení prezidenta Zemana, protože kdyby ho nechal v klidu dosloužit, tak by na tom byl daleko hůř v té kampani, než když tady největší štváč proti panu Zemanovi je pan Kalousek s podporou 5,3 % občanů,“ poukázal Ferjenčík na nízký volební zisk Topky a Kalouska prosil, aby přestal snižovat šance Zemanových protikandidátů.

„Pan poslanec Ferjenčík úspěšně zahájil kampaň za titul největšího šprýmaře ve Sněmovně. Bude-li zvolen Zeman, může za to Kalousek. Už jsem slyšel leccos,“ podivoval se Kalousek a odmítal, že by někoho strašil.

Šéf ANO pohrozil předčasnými volbami

Kdo se však poslance rozhodl postrašit, byl Andrej Babiš. Slovy o tom, aby se domluvili na rozpuštění Sněmovny, pokud se nedomluví na vládě. „Možná přijdeme po druhém pokusu a řekneme: No tak fajn, tak když to nefunguje, tak pojďme na ty předčasné volby. V říjnu s komunálem ušetříme, vážení. Já s tím nemám problém, rád chodím mezi lidi a funguje to,“ říkal Babiš. „Možná se domluvíme a rozpustíme to, to bude lepší, abychom makali, ne jenom kecali,“ dodal později.

Šéf poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek k možnosti předčasných voleb Blesk.cz řekl: „My jsme připraveni samozřejmě na všechno, ale myslím si, že hlavním úkolem politiků po volbách je, aby nějakým způsobem se dohodli. My jsme do toho šli pozitivně s tím, že jsme konstruktivní opozice a že na konkrétních návrzích jsme ochotni práci vlády podpořit. Ale nebudeme dávat bianco šek a podporovat ji jakožto celek.“

Právě do Pirátů se přitom Babiš ve Sněmovně pustil se slovy „Piráti, to bude ještě velká sranda, jak vidím“. A vedle ODS vyzval i je, aby s ním šli do vlády. „Když Piráti půjdou s námi do vlády, tak máme stovku. No a možná někdo odejde, nevím,“ naznačil Babiš možnost podpory ze strany některého z přeběhlíků.

Kalouskův blok?

Nad spory ve Sněmovně se pozastavil i Tomio Okamura (SPD). „Pořád to samé dokola – jenom hádky, obstrukce, žádné konstruktivní jednání a čas samozřejmě běží. My jsme se těch hádek ani nezúčastnili. Nás to obtěžuje, nás to prostě zdržuje,“ postěžoval si předseda SPD.

Demokratický blok označuje Okamura vytrvale za „Kalouskův blok“. Ačkoliv Kalousek popírá, že by byl vůdčí osobou. Podle Okamury je však Kalousek z předsedů těchto čtyř stran „zdaleka nejznámější a nejviditelnější“. Co na tom, že se Kalousek rozhodl, že o víkendu v čele předsedy TOP 09 skončí a svou pozici nebude obhajovat…

„Proto o tom logicky hovoříme jako o platformě Miroslava Kalouska. Je to prostě jedna parta. Kalouskova parta. A hned zkraje se ukázalo, kdo je s kým. Shodili masky, máme tu Kalouskův blok a je to nějakých 48 poslanců – jedna parta, která prosazuje Kalouskovy zájmy,“ řekl Okamura Blesk.cz. 

Okamura plísnil „klerofašistu“

Zatímco na plénu Okamura prý raději ani nevystoupil, v zákulisí se zostra pustil do jednoho z aktivních řečníků. A ostře zkritizoval šéfa poslaneckého klubu KDU-ČSL Jana Bartoška, který zostra kritizoval komunisty za zločiny totalitního režimu, mučení a vraždění oponentů.

„Jsou to jen výlevy pana Kalouska a dalších lidí, kteří kolem sebe šíří nenávist a zlost. Vždyť se podívejte na pana Bartoška. Já jsem překvapený nad jeho dikcí, všiml jsem si toho už v minulém volebním období. Vždyť to je, jako kdyby mluvil nějaký klerofašista. Vždyť tomu dát ještě knírek a je to dikce Hitlera úplně. V pondělí on nastoupil takovou dikcí, že já jsem se úplně vylekal, kdo to mluví. To je normálně diktátor. Já jsem úplně vylekanej, jak takhle někdo může mluvit, takovou úplně nenávistnou dikcí. Nenávistný pohled, nenávistný hlas,“ zaútočil Okamura.

„Takové vyjádření mě velice ošklivě překvapuje od předsedy strany, jejíž tajemník by část společnosti šmahem poslal do plynu a jejíž poslankyně píše rasistická vyjádření na adresu malých dětí. Nenávistnou dikci a způsoby vnesl do české politiky pan Okamura a jeho lidé,“ zareagoval pro Blesk.cz lidovec Bartošek a narážel mj. na slova tajemníka SPD Jaroslava Staníka o Romech, Židech a homosexuálech a rasistický komentář nově zvolené poslankyně Terezy Hyťhové na účet teplických prvňáčků.

Bartošek k Okamurovu útoku následně dodal: „Jeho xenofobie a nenávist posouvají nejenom politiku, ale i náladu ve společnosti ke standardům dříve nemyslitelným. My podobným praktikám ze všech sil bráníme – a je-li reakce pana Okamury taková, jak ji popisujete, zřejmě to děláme dobře.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

kamelie ( 14. prosince 2017 20:28 )

Tohle je trapárna a hloupé, strany se mají dohodnout, aby už vláda byla, a mohla pracovat, za co si myslíte že vás platíme? My chceme parlament, který pracuje, proto byly volby, ne proto abyste se věčně dohadovali a váleli si zadky v parlamentu za naše peníze!

Iriskairis ( 13. prosince 2017 18:56 )

To máme teátrální parlament! Pěkně se tam pánové a dámy baví ! Vypadá to,že každý je proti každému a to jim prý ZÁLEŽÍ na OBČANECH ZÁLEŽÍ, JAK LEŽÍ ! Oni tam však prokecali dva dny a skutek UTEK! ! Lidi, co jsme to navolili za sebranku ?

hejhej ( 24. listopadu 2017 21:30 )

Poslanec s tím rozzuřeným smetákem na hlavě , učeň Kalouskův se už začíná ztrapňovat. Dosud nic nedokázal, ale žvanění mu jde.

anna1234 ( 24. listopadu 2017 12:37 )

.. ale všiml sis, že já jsem do mého příspěvku vůbec netahala politiku ani koho Feri zastupuje?

agfor ( 24. listopadu 2017 11:38 )

Feri by se měl především učesat, když chce chodit mezi lidi (teda jestli lze posrance považovat za lidi).

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa