Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Babiš má v čele Sněmovny svého předsedu. Kalousek mluví o Burešovi a diktátu

Autor: ČTK, všm, Zuzana Štíchová, Jaroslav Šimáček - 
22. listopadu 2017
17:01

Formuje se ve Sněmovně koalice ANO, SPD a KSČM? Hádky mezi poslanci pokračovaly i ve středu při pokračování ustavující schůze Sněmovny. Tyto tři strany nejprve podpořily na šéfa mandátového a imunitního výboru komunistu Stanislava Grospiče. A poté společně s Piráty zvolily jako nového předsedu Sněmovny Radka Vondráčka (ANO). Miroslav Kalousek (TOP 09) varoval před podporou pro jednobarevnou vládu „agenta Bureše“ a mluvil o „diktátu“.

  • Radek Vondráček (ANO) se stal novým předsedou Poslanecké sněmovny. Petr Fiala (ODS) proti němu nakonec nekandidoval – nechtěl prý asistovat dohodě mezi ANO, SPD a komunisty.  
  • Právě o hrozbě koalice ANO, SPD a KSČM mluvili opoziční poslanci nejprve během debat o tom, kdo bude vést mandátový a imunitní výbor.
  • Šéfem výboru se stal Stanislav Grospič (KSČM). Podpořili ho všichni poslanci ANO, SPD a komunistů. 
  • V Poslanecké sněmovně již leží – v trezoru – nová policejní žádost o zbavení imunity poslance a zřejmě i budoucího premiéra Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka. Bez zvoleného předsedy ale neměl žádost kdo převzít. „Teď si jdu vyzvednout poštu,“ glosoval po svém zvolení Vondráček.
  • Miroslav Kalousek mluvil o vzniklé podpoře pro jednobarevný kabinet „agenta Bureše“ a o schůzce zástupců sněmovních stran mluvil jako o hrozícím „diktátu“ nové koalice.

Nová Sněmovna volí předsedu
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
Datum:
18:41
22. 11. 2017

„Nestáli jsem o žádný chaos a řekli jsme, že pro rozumné návrhy, jestli jsou z hnutí ANO nebo SPD, budeme hlasovat,“ uvedl komunista Vojtěch Filip (KSČM). „My nespolupracujeme s miliardářem, my spolupracujeme se 78 poslanci hnutí ANO,“ podotkl. Filip počítá nadále s tím, že by mohla vzniknout i 103členná koalice ANO a ODS. Ohledně spolupráce s SPD Tomia Okamury uvedl: „Zatím nemám z členské základny žádnou výhradu vůči současnému postupu.“ Dodal, že naopak nemůže stát na straně Miroslava Kalouska (TOP 09).    

Tajná volba předsedy Sněmovny: Vojtěch Filip s Andrejem Babišem
18:02
22. 11. 2017

Zvítězil zdravý rozum, raduje se ANO. "Dohody platí a my jsme udělali výrazný krok k tomu, aby tahle země měla fungující Poslaneckou sněmovnu. Dalším krokem bude fungující vláda s důvěrou," uvedl nový předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO). "Nakonec zvítězil zdravý selský rozum a posunuli jsme se dál," dodal Jaroslav Faltýnek. Věří, že s v pátek podaří zvolit místopředsedy Poslanecké sněmovny, kterých by mělo být pět. 

18:06
22. 11. 2017

"Do pátku ji určitě převezmu a předám,"

uvedl nový šéf Sněmovny Radek Vondráček na dotaz Blesk.cz k policejní žádosti o vydání Babiše s Faltýnkem. Následně ji postoupí mandátovému a imunitnímu výboru.

Radek Vondráček (ANO), nový předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) přijímá gratulace, stal se novým šéfem Sněmovny
18:00
22. 11. 2017

Místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek vysvětloval, proč zástupci hnutí podpořili na šéfa imunitního výboru komunistu Stanislava Grospiče. Výbor bude na prvních schůzích řešit vydání právě Faltýnka a jeho stranického šéfa Andreje Babiše.

„Když se díváte na jednotlivá mediální vyjádření třeba zástupců toho bloku pana Kalouska, mají dopředu jasno. Aniž tu žádost viděli a četli. Zástupci komunistů i SPD se vyjádřili, že se rozhodnou, až si to přečtou,“ řekl Faltýnek. „Já vím přesně, jak to je. Je to celé vymyšlená kauza zkorumpovaným policistou. Když došlo k vydání, nedělo se dlouho nic, potom přišlo obvinění, které není totožné s tou žádostí,“ doplnil.

Video  
Video se připravuje ...
17:51
22. 11. 2017

"Cílem těch obstrukcí, jak jsme tady viděli, je pouze paralyzovat činnost Sněmovny. My se na tom prostě podílet nebudeme, ani v další fázi. My se tady nebudeme hádat. My tady nebudeme dělat útočnou politiku tak, jak tu předvádí Miroslav Kalousek a jeho blok,"

uvedl na tiskovce ve Sněmovně Tomio Okamura (SPD). "My jsme jediná strana, která se v minulém volebním období nemohla seznámit se spisem," řekl Okamura k možnému vydání Babiše s Faltýnkem k trestnímu stíhání. Pokud ve spisu nebudou "nějaké nové informace, než které jsme dosud zprostředkovaně měli", pak by prý hlasovali opět pro vydání stejně jako v minulém případě. "Nejprve se ale seznámíme se spisem a necháme si dát zprávu od našich dvou poslanců," dodal. 

Druhý den schůze nové Sněmovny: Tomio Okamura Druhý den schůze nové Sněmovny: Tomio Okamura
17:43
22. 11. 2017

"Piráti volili jediného existujícího kandidáta,"

upozornil Pirát Ivan Bartoš. "Chceme být konstruktivní opozicí, nikoliv opozicí blokační," vzkázal Bartoš. Vondráčka označil jako kompetentního k vedení Sněmovny a vyzdvihl, že v minulosti propagoval protikorupční zákony. Bartoš odmítl spojovat dnešní hlasování Pirátů s podporou vlády Andreje Babiše. "Naším cíle je, aby Sněmovna začala fungovat," uvedl předseda Pirátské strany. "Nejsme v žádném klubu Andreje Babiše – tajném, či poloveřejném," upozornil.

Druhý den ustavující schůze Sněmovny: V první řadě poslanci Ivan Bartoš (Piráti) a Jan Bartošek (KDU-ČSL)
17:37
22. 11. 2017

Fiala také reagoval na Babišovu výzvu, aby spolu utvořili vládu. "Já poslouchám výroky pana předsedy Babiše. Ráno jsme nejhorší politická strana v ČR, v poledne s námi nemá problém, odpoledne by s námi sestavoval vládu. Na to se opravdu těžko reaguje," uvedl na tiskovce Fiala. 

17:35
22. 11. 2017

"My jsme už před volbou věděli, že se zrodila tato koalice,"

glosoval to Petr Fiala (ODS). Za pozitivní věc označil to, že ANO vyslyšelo volání po schůzce všech politických stran. Podle něj by to mohlo urychlit průběh dalšího jednání. "My se té schůzky zůčastníme a slibujeme si od ní, že se domluvíme na tom, jak má být Poslanecká sněmovna definitivně uspořádána," dodal Fiala. "Samozřejmě, pozdě to je," podotkl šéf ODS k tomu, že schůzka bude uspořádána až po volbě předsedy Sněmovny. "Je to můj oblíbený film: Lépe pozdě nežli později," doplnil šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Druhý den schůze nové Sněmovny: Šéf ODS Petr Fiala
17:23
22. 11. 2017

"Pro pana poslance Vondráčka hlasoval logicky klub ANO, komunisté, SPD Tomia Okamury a přidali se Piráti. To je ten blok, který je připraven akceptovat jednobarevnou menšinovou vládu bez důvěry," upozornil na tiskovce ve Sněmovně Miroslav Kalousek (TOP 09). Mluví o "jednobarevné vládě agenta Bureše" a zmínil čtvrteční schůzku všech devíti stran:

"Já si nedělám žádné iluze, myslím si, že zazní diktát ze strany vládnoucí koalice ANO, SPD, komunistů a Pirátů."

Miroslav Kalousek během ustavující schůze nové Sněmovny
17:01
22. 11. 2017

Vondráček po svém zvolení slibuje poslancům, kteří ho volili i nevolili, že udělá vše pro to, aby byl předsedou všech. „Já jsem velkým obdivovatelem britského parlamentu,“ říká Vondráček. Chtěl by se proto co nejvíce přiblížit ideálu „britského speakera“. Děkuje také svému předchůdci Janu Hamáčkovi (ČSSD) za jeho práci v roli šéfa Sněmovny. A svou řeč končí slovy: „Tak já si jdu vyzvednout poštu.“ S narážkou patrně na policejní žádost o vydání Babiše a Faltýnka, která na něj čeká ve sněmovním trezoru. 

Kalousek za klub TOP 09 přeje Vondráčkovi hodně sil do náročné funkce a podotýká, že „vaší volbou byl otevřen průchod projektu vlády bez důvěry“. Kalousek připomíná, že k 115 hlasům ANO, SPD a komunistů se přidali i Piráti.

17:00
22. 11. 2017

Vondráček z ANO je prvním předsedou Sněmovny, který není členem ODS nebo ČSSD. Před ním poslance vedlo sedm politiků, mezi nimi byla jen jediná žena.

Radek Vondráček (ANO) byl na ustavující schůzi zvolen novým předsedou Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) byl na ustavující schůzi zvolen novým předsedou Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) byl na ustavující schůzi zvolen novým předsedou Poslanecké sněmovny
16:57
22. 11. 2017
!

"Pro Radka Vondráčka bylo odevzdáno 135 hlasů. Stává se předsedou Poslanecké sněmovny," 

oznámil předseda volební komise Martin Kolovratník (ANO). Ten před volbou v rozhovoru pro Blesk.cz zhodnotil dnešní spekulace o koalici ANO, SPD a KSČM, ale i o policejní žádosti o vydání Andreje Babiše s Jaroslavem Faltýnkem.

Video  
Video se připravuje ...
16:53
22. 11. 2017
!

Předsedou Sněmovny zvolili poslanci podle informací ČTK jejího bývalého místopředsedu Radka Vondráčka (ANO). V tajné volbě získal 135 hlasů.

Radek Vondráček (ANO) přijímá gratulace, stal se novým šéfem Sněmovny. Rukou mu potřásl i Andrej Babiš Radek Vondráček (ANO) přijímá gratulace, stal se novým šéfem Sněmovny. Přišel i polibek od Černochové (ODS) Radek Vondráček (ANO) byl na ustavující schůzi zvolen novým předsedou Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) byl na ustavující schůzi zvolen novým předsedou Poslanecké sněmovny
16:10
22. 11. 2017

Ve Sněmovně vystoupil i Radek Vondráček. Poslancům sdělil, že se k nim coby místopředseda vždy choval slušně a chtěl by se pokusit sjednocovat rozdělenou Poslaneckou sněmovnu. "Moje ambice v případě, že dostanu odpovídající důvěru, je, být garantem férové diskuse ve Sněmovně," uvedl Vondráček. Poslanců se tázal, zda společně dosáhnou férové diskuze. " Tak co, dokážeme to společně?" říkal Vondráček, zatímco Miroslav Kalousek ukazuje silácká gesta. "A ten prostor dostane i pan předseda Kalousek," vzkázal Vondráček.

Po jeho proslovu si poslanci vyzvednou volební lístky a v tajné volbě rozhodnou o novém šéfovi Sněmovny.

Tajná volba předsedy Sněmovny Tajná volba předsedy Sněmovny
16:00
22. 11. 2017

"Vy se dnes snažíte celý den říct, že my máme nějakou koalici s KSČM. Nemáme. Ani s SPD,"

kontroval Babiš po varování opozice, že se formuje koalice ANO, SPD a KSČM. "Ale oni byli jediní, kteří přišli na jednání a řekli, SPD: Toto jsou naše programové priority. KSČM to řekla dřív do médií než nám. My máme koalici s nikým. Piráti nám to dali potom taky, těch 20 bodů. A my jsme připraveni o tom jednat," dodal Babiš.

Andrej Babiš na ustavující schůzi Sněmovny Andrej Babiš během ustavující schůze Sněmovny. Vedle něj sedí komunistka Aulická
15:49
22. 11. 2017
!

"Já vím, že kdyby byl Babiš premiér, tak by ministrům bylo těžko, protože by je tlačil, aby makali. Já bych jenom zopakoval: Žádný pakt Babiš - Zeman neexistuje. Kde jste na to přišli? Já jsem jasně řekl, že my nechceme vládnout v menšinové vládě bez důvěry. Proč? My s tím nemáme problém, když se nedomluvíme, tak se domluvme na rozpuštění Sněmovny. A do toho pan prezident vlastně ani nemůže mluvit, jak to řekl pan předseda Filip. Takže já nechápu, o co tady jde. My jsme vám ustoupili. Ve všem. Děláte z nás stále pitomce,"

rozčílil se Babiš. Zmínil pak i mladdého poslance TOP 09 Dominika Feriho. "Kde je pan kolega Feri? Tam vlevo. Tal ten dostal toho Kalouska do Sněmovny, bohužel, my jsme se ho nezbavili, budeme ho tady poslouchat, ty jeho pitomosti a demagogii ještě dlouho," postěžoval si Babiš. Feri pak v poznámce "poděkoval" Babišovi za "polibek smrti".

Video  
Video se připravuje ...
15:47
22. 11. 2017

"Co je tohle za divadlo? Já vím, že jste naštvaní, jak dopadly volby. Já vím, že chcete za každou cenu zabránit, aby my jsme sestavili tu vládu,"

postěžoval si Babiš. Připustil i možnost předčasných voleb. Upozornil, že zatím neproběhl ani jeden pokus o sestavení vlády. A je předčasné mluvit o třetím pokusu. Pokud by to ale nevyšlo, má Babiš variantu. "Tak řeknem: No tak fajn, když to nefunguje, tak pojďme na ty předčasné volby. V říjnu s komunálem ušetříme, vážení. Já s tím nemám problém, já rád chodím mezi lidi," vzkázal Babiš poslancům.

16:13
22. 11. 2017

„Kalousek vykládá blbosti, je to jen snaha to brzdit,“ prohlásil před novináři místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek k průtahům kolem volby nového předsedy Sněmovny, ten nahradí předsedajícího z minulého období Jana Hamáčka (ČSSD).

Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek během ustavující schůze Sněmovny
15:45
22. 11. 2017

Babiš si rýpl i do Pirátů. A ODS vyzval k jednání o většinové vládě. "Piráti, to bude velká sranda, jak to vidím," říká ve Sněmovně Babiš. "Já vás, pane předsedo Fialo, znovu vyzývám, pojďte jednat o vládě s námi. Máme 103, no tak pojďte," vzkázal šéfovi ODS Babiš. "Piráti, já jsem myslel, že to jsou samí ajťáci, že nám pomůžou. Máme osm tisíc IT systémů… Všichni mluvíte o digitalizaci, Estonsku, jak lidi nechodí na úřady a my to chceme udělat. Tak když Piráti půjdou s námi do vlády, tak máme stovku. No a možná někdo odejde, nevím," dodal šéf ANO a připustil tak, že by vládu mohl podpořit i nějaký přeběhlík.

15:40
22. 11. 2017
!

Do Miroslava Kalouska se ve svém projevu zostra pustil Andrej Babiš. "My dneska volíme předsedu Poslanecké sněmovny a je jeden kandidát. Tak já skutečně té debatě nerozumím, co vlastně pan Kalousek navrhuje. Má nějakého jiného kandidáta? Je jeden kandidát," upozornil Babiš. Sněmovna podle něj začala "velice špatně". Babiš se podivoval nad tím, že v sále není Kalousek: 

"Nevím, kam šel pan Kalousek. Asi šel si doplnit dávku, aby měl tu hladinu. Je škoda, že tady není."

Video  
Video se připravuje ...
15:25
22. 11. 2017

"Jakési brečení na této půdě, to mi ke kolegovi Kalouskovi nějak nesedí,"

rýpl si do Kalouska Vojtěch Filip (KSČM). Varoval před tím, aby se nadále nedržela průtahy u moci vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD). "Co když ten scénář je absolutně jiný a dohoda mezi prezidentem Zemanem a panem Babišem neexistuje? Já o ní nic nevím," podotkl Filip.

15:17
22. 11. 2017
!

Hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk bude do doby, než vznikne vláda, zastávat obě funkce. Tedy šéfa kraje i poslance. Předseda hnutí ANO Babiš je přitom proti kumulaci funkcí a širší vedení hnutí vyzvalo hejtmany, aby si jednu z funkcí vybrali a druhou „položili“. „Výjimku“ už dostal Ivo Vondrák, hejtman Moravskoslezského kraje, a Jana Vildumetzová z Karlovarského kraje, která je zároveň šéfkou Asociace krajů. Naopak Jaroslava Jermanová, středočeská hejtmanka, do Sněmovny rovnou poslala náhradníka.

15:15
22. 11. 2017

„Projekt Zeman–Babiš pokládáme za nebezpečný, škodlivý a na hranici ústavního puče,“

uvedl Kalousek v jedné ze svých poznámek. Pirát Ferjenčík však Kalouska upozornil na to, že by Miloše Zemana měl nechat v klidu dovládnout a nedělat mu svou pokračující štvavou kampaní další reklamu. "Pan poslanec Ferjenčík úspěšně zahájil kampaň za titul největšího šprýmaře ve Sněmovně – bude-li zvolen Zeman, může za to Kalousek. Už jsem slyšel leccos…," divil se Kalousek.

Miroslav Kalousek na ustavující schůzi Sněmovny
14:57
22. 11. 2017

"Pokud dnes nebude zvolen předseda Poslanecké sněmovny, tak se bude jednání protahovat, budou se věci odkládat a žádný výsledek nebude,"

upozornil Pirát Jakub Michálek. Zablokovalo by se i rozhodnutí o nové policejní žádosti o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání, varoval. Upozornil, že Piráti nepodpoří žádným způsobem vládu ANO – menšinovou, ani s podporou KSČM a SPD. Ale pro Radka Vondráčka v tajné volbě hlasovat budou.

14:47
22. 11. 2017

Kalousek varoval před tím, aby se Sněmovna stala "dobře placenou stafáží nekontrolovatelné moci". Upozorňoval na pravomoci předsedy Poslanecké sněmovny. "Při volbě předsedy Poslanecké sněmovny se ukáže, jaká je tu většina, která chce podpořit projekt pánů Zemana a Babiše - dlouhodobé vlády bez důvěry a kontroly Poslaneckou sněmovnou," míní. "Odpovědnost za všechny tyto kroky ponese každý z nás, kdo dnes zvolí reprezentanta ANO přesedou Poslanecké sněmovny," říká Kalousek a označuje to za jediný krok, aby vládla vláda bez důvěry a kontroly.

14:37
22. 11. 2017

"Nikdo nezpochybňuje, že hnutí ANO vyhrálo volby a má právo vládnout,"

upozornil Miroslav Kalousek (TOP 09), který se jako první ujímá slova v rozpravě před volbou nového předsedy Sněmovny. Podle Kalouska bylo dobrou praxí, když strana bez většiny ve Sněmovně oznámila, s jakou podporou bude vládnout. Připomněl, že Andrej Babiš (ANO) nemusel předávat prezidentovi Zemanovi arch s podpisy 101 poslanců, což Bohuslav Sobotka (ČSSD) před ním udělat musel. "V tomto případě poprvé prezident republiky od této praxe ustoupil," upozornil Kalousek. Nikdo tak neví, s jakou podporou bude vítěz voleb vládnout, předseda Sněmovny je přitom reprezentantem většiny, upozornil šéf TOP 09.  

Druhým dnem pokračuje ustavující schůze Poslanecké sněmovny, kde bude zvolen její předseda.
14:28
22. 11. 2017

Proti komunistovi v čele výboru, který se bude zabývat vydáním poslanců Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka byli mj. i Piráti.

Zvolení Stanislava Grospiče přesně ilustruje, jakým způsobem a v jakém složení bude vláda fungovat v příštích čtyřech letech. Vzhledem k tiché podpoře ANO ze strany komunistů je vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka imunitním výborem v nedohlednu. Piráti na toto riziko upozornili již v pondělí. KSČM funguje jako loutka Andreje Babiše, která předkládá návrhy ANO a přitom předstírá, že je v opozici,“ komentoval dnešní hlasování šéf poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

14:15
22. 11. 2017

Okamura vrátil úder Zaorálkovi, mluví o absolutním propadáku ČSSD a očerňování. "To, že to říká bývalý předseda Sněmovny z neúspěšné strany, které absolutně propadla ve volbách - ČSSD absolutně propadla ve volbách, je to prostě propad, který je úplně nevídaný - tak samozřejmě teď kopou kolem sebe a očerňují všechny ostatní, protože si potřebují nějakým způsobem zdůvodnit svůj neúspěch. To chápu, ale je to prostě jejich boj, jejich problém. My jsme skončili počtem mandátů na třetím místě. Rozhodli to občané, nerozhodl to Okamura," vzkázal v reakci pro Blesk.cz šéf SPD Tomio Okamura. Post ve vedení Sněmovny není podle něj o Okamurovi, ale o rozhodnutí vedení SPD. Váží si, že byl nominován na pozici místopředsedy Sněmovny. Tuto odpovědnosti by převzal.

14:00
22. 11. 2017

Lubomír Zaorálek rozhodně nepodpoří na místopředsedu Poslanecké sněmovny Tomia Okamuru, sdělil novinářům ve Sněmovně.

Video  
Video se připravuje ...
12:59
22. 11. 2017
!

Komunista Grospič byl zvolen předsedou mandátového a imunitního výboru. Pro bylo 115 poslanců, proti 66. Grospiče podpořili všichni poslanci ANO (78), SPD (22) a KSČM (15) tak, jak se očekávalo.

Komunista Stanislav Grospič se stal předsedou mandátového a imunitního výboru. Gratuluje mu Hájek z ANO Komunista Stanislav Grospič se stal předsedou mandátového a imunitního výboru. Pogratuloval mu i kolega Grebeníček
12:22
22. 11. 2017

„Můžete to tady převálcovat, tak to převálcujte. A ušetřete nás těch pokryteckých řečí,“

rozohnil se také předseda ODS Petr Fiala. „Nestyďte se za to. Jste přece v partě. ANO, SPD a komunisté. Hlasujete spolu,“ přidal se šéf poslaneckého klubu občanských demokratů Stanjura.

12:19
22. 11. 2017

Demokratický blok je tzv. „K“ blok, rýpl si předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek. „Bohužel není,“ reagoval předseda TOP 09. „Kdyby byl, tak jak jsem ho navrhoval na podzim 2016, tak by tu sedělo 80 poslanců a 48 a směr této země by určovaly demokratické strany,“ dodal.

Druhým dnem pokračuje ustavující schůze Poslanecké sněmovny, na které bude zvolen její předseda.
12:16
22. 11. 2017

Komunisté se ohradili proti tvrzení, že by měli podpořit menšinovou vládu hnutí ANO. O tom se prý s nimi nikdo nebavil. Reagovali tak na slova zástupců Demokratického bloku, že se formuje vládní většina KSČM, ANO a SPD.

12:15
22. 11. 2017

Lidovci mezitím komunistům vyčetli vraždy totalitního režimu. "Ano, komunisti, to byla ta strana, která vraždila naše členy a zavírala je. Bohužel to tak prostě je. A na čas jsme se stali stranou nesvobodnou díky tomu, jakým způsobem jste se chovali nejen k naší straně, ale i k této zemi," uvedl šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek. Mluvil o vraždách a mučení lidovců i sociálních demokratů.

A také on varoval před nepřiznanou koalicí ANO, KSČM a SPD. "Ale tak se nestydíme a veřejně řekněte ano - hnutí ANO, SPD a KSČ koordinují společně volby a obsazování pozic ve výborech...  Tak to řekněte veřejně, prosím vás, nehrajte si tady na schovávanou," apeloval Bartošek.

Video  
Video se připravuje ...
12:01
22. 11. 2017
!

Po Stanjurovi i Miroslav Kalousek (TOP 09) připomněl Grospičova slova z roku 2011. „Byli placeni velice štědře zahraničními centrálami, které měly zájem na rozvratu československého státu,“ prohlásil komunistický poslanec na adresu lidí, kteří aktivně vystupovali proti režimu po Únoru 1948. Přirovnal tehdejší snahu vlády tyto lidi ocenit k norimberským zákonům nacistického Německa. Ty byly namířené proti Židům.

Druhým dnem pokračuje ustavující schůze Poslanecké sněmovny, kde bude zvolen její předseda.
11:54
22. 11. 2017

Rozechvělým hlasem agitoval proti zvolení komunisty Grospiče do čela mandátového a imunitního výboru předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Grospiče označil za stalinistu.

"Od včerejška slyším z řad samozřejmě komunistů, ale také SPD a hnutí ANO uznalá slova jako "doktor Grospič je právník, odborník, už pracoval v mandátovém a imunitním výboru či v ÚPV". Samé výmluvy pro to, jak podpořit stalinistu do čela tohoto výboru," uvedl Stanjura a připomněl Grospičova slova z února 2011: "Nestydím se, že jsem byl členem Komunistické strany Československa před rokem 1989 a jsem na to hrdý."

Za Grospiče se postavil šéf jeho poslaneckého klubu Pavel Kováčik. „Nálepkování je plivnutím do tváře voličů, kteří kolegu Grospiče volili,“ řekl.

11:44
22. 11. 2017
!

Jsem rád, že se přiznala většina, která se tady tvoří. Tu většinu bude tvořit ANO, SPD a KSČM. To je z těch výsledků volby v mandátovém a imunitním výboru zcela jasné. Myslím, že touto většinou by mohl Andrej Babiš být nevydán,“ řekl po jednání výboru předseda STAN Petr Gazdík.

Video  
Video se připravuje ...
11:38
22. 11. 2017

Předsedou mandátového a imunitního výboru jeho členové skutečně zvolili Stanislava Grospiče z KSČM. Potvrdit ho ještě musí hlasování na plénu. Podle neoficiálních informací pro Grospiče hlasovalo osm zástupců hnutí ANO, dva zástupci SPD a on sám. Získal tak celkem 11 hlasů. Grospič nechtěl volbu příliš komentovat, neupřesnil ani, kdy by se výbor mohl zabývat žádostí o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka.

11:25
22. 11. 2017

Jednání mandátového a imunitního výboru se blíží ke konci. Předsedou se zřejmě stal Stanislav Grospič z KSČM.

10:26
22. 11. 2017
!

Hlasy při volbě předsedy Sněmovny neodevzdá celý Demokratický blok, tedy ODS, TOP 09, KDU-ČSL ani Starostové. Celkem jde o maximálně o 48 poslanců. Pokud svá prohlášení dodrží SPD, KSČM a Piráti, neměl by mít při volbě Radek Vondráček (ANO) problém.

10:18
22. 11. 2017

Zatím jediný ustavený výbor má teď 90 minut na první jednání, kde by si měl mimo jiné zvolit předsedu. Očekává se boj mezi kandidátem opozice Petrem Gazdíkem (STAN) a zástupcem komunistů. Jednání bude pokračovat v 11:45.

10:14
22. 11. 2017

Sněmovna odhlasovala složení mandátového a imunitního výboru. Budou v něm:

ANO: Milan Feranec, Josef Hájek, Taťána Malá, Monika Oborná, Ladislav Okleštěk, Stanislav Berkovec, Helena Válková, Adam Vojtěch

Demokratický blok: Marek Benda (ODS), Petr Gazdík (STAN), Miroslav Kalousek (TOP 09), Vít Kaňkovský (KDU-ČSL), Miroslava Němcová (ODS),

Piráti: Lukáš Bartoň, Jakub Michálek

SPD: Miroslav Rozner, Radek Rozvoral

KSČM: Stanislav Grospič

ČSSD: Kateřina Valachová

10:02
22. 11. 2017

Poslanecký slib složil dodatečně Jiří Dolejš (KSČM), který byl v pondělí na zahraniční cestě. Slib mu předčítal jeho stranický šéf Vojtěch Filip.

9:56
22. 11. 2017
!

Hnutí ANO nedokázalo téměř měsíc od voleb vyjednat uspořádání Sněmovny. Je to šlendrián a arogance moci, je to trapné, řekl ještě před začátkem dnešního jednání viditelně naštvaný předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Ten nesouhlasí mimo jiné s tím, že by předsednictví mandátového a imunitního výboru měli nečekaně dostat komunisté. Ti totiž podle něj nejsou opozicí, když deklarují podporu menšinové vlády ANO.

„Nafasujeme volební lístky, ale neodevzdáme je do urny,“ doplnil pak k volbě předsedy Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL). Podle něj se tak ukáže, kdo je opozice a kdo koalice.

09:50
22. 11. 2017

"No jasně, systém nespí, dalo se to čekat. Jsem překvapen tou rychlostí a urputností,"

reagoval na to, že do Sněmovny již dorazila žádost o jeho vydání šéf ANO Andrej Babiš na dootaz Blesku. Je přesvědčen, že je to "čistě politická kauza". "Sněmovna ještě není ustavená, není zatím ustaven mandátový a imunitní výbor, není zvolen předseda sněmovny, takže žádost nemůže ve Snemovně nikdo převzít," poukázal. "Rychlost, s jakou po mně jdou, opět jenom dokazuje, jak ohromný strach má korupční systém. Jak moc se mě ten starý systém bojí a jak urputně se mě snaží dostat. Ještě než sestavíme vládu, která by lidem ukázala, že premiér může dělat věci pořádně a ve prospěch lidí," dodal.

09:41
22. 11. 2017

Pro vydání Babiše budou i Piráti. Avizoval to v rozhovoru pro Blesk.cz šéf poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek. Odmítl také, že by Piráti mohli s Babišem zamířit do jedné vlády. Čtěte ZDE

Video  
Video se připravuje ...
Video  
Video se připravuje ...
09:35
22. 11. 2017

Mezi nováčky, kteří se do Sněmovny dostali, jsou mj. Václav Klaus mladší (ODS) či Dominik Feri (TOP 09). Právě nejmladší poslanec je notně aktivní i na sociálních sítích, kde uveřejnil i to, že bude hlasovat pro vydání Andreje Babiše, až nadejde čas.   

09:26
22. 11. 2017

Poslanci za sebou mají pondělní složení poslaneckých slibů. A hádku o to, kolik členů bude mít mandátový a imunitní výbor. Ten nakonec bude složen z 19 členů. Rozhodovat budou i o nové policejní žádosti o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka (oba ANO) k trestnímu stíhání v dotační kauze Čapí hnízdo. Andrej Babiš se mezitím snaží o sestavení menšinové vlády. A stěžuje si, že ho všichni při jednání o možné koalici či podpoře jeho vlády odmítli.

Video  
Video se připravuje ...
Video  
Video se připravuje ...
09:15
22. 11. 2017

V případě vedení Sněmovny se přitom hraje i o tučné platy. Jasno zatím není kolem toho, kolik bude mít nová Sněmovna místopředsedů. Předseda a místopředsedové Sněmovny mají přitom vyšší platy než jiní poslanci i další výhody. Šéf komory bere letos 190 700 korun měsíčně, první místopředseda 142 700 korun a místopředseda 135 500 korun. Doposud byl předsedou Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD), který nechal Blesku nahlédnout do zákulisí Sněmovny.

Video  
Video se připravuje ...
09:06
22. 11. 2017

Jediným kandidátem je nominant vítězného hnutí ANO Radek Vondráček, jenž byl v minulém volebním období místopředsedou dolní komory. Podporu Vondráčkovi přislíbily v tajné volbě kluby Pirátů, SPD Tomia Okamury a KSČM. Pokud by proklamace platily, ve dvousetčlenné Sněmovně by tak mohl získat až 137 hlasů.

Radek Vondráček, kandidát ANO na nového předsedu Sněmovny
09:00
22. 11. 2017

Dobrý den, vítáme Vás u online přenosu Blesk.cz z ustavující schůze nově zvolené Sněmovny. Ta bude ve středu pokračovat zejména volbou předsedy dolní komory.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

marmat ( 22. listopadu 2017 22:19 )

No potom, co víme. komu patří komplet bulvár -včetně REFLEXU chápeme i zaplacené zdenekky s tatínky...Na toto Bakala rád přidá

marmat ( 22. listopadu 2017 22:16 )

Nahoře vpravo na liště máme i REFLEX - a tam dnešní šokující titulek od na pohled korektního Pečínky: "Babišův nejdůležitější úkol: Dostat Zemana znova na Hrad" Bohumil Pečinka 22. listopadu 2017 • 16:30

marmat ( 22. listopadu 2017 22:11 )

KOLIK VÁM PLATÍ TATO REDAKCE???

marmat ( 22. listopadu 2017 22:08 )

Vondráček je spása -formát-GRATULACE

marmat ( 22. listopadu 2017 22:06 )

KALOUSEK CELÝ DRUHÝ DEN PS NAPROSTO DEGRADOVAL....(pozor ale i Stanjura, Bartošek, Fiala...)BABIŠ SI HO ALE DAL JAK UKLÍZECÍ MOP

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa