Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Piráti chtějí Babiše dohnat k soudu. „Do vlády s ním určitě nemíříme,“ říká šéf klubu

Video se připravuje ...
Autor: Jaroslav Šimáček - 
22. listopadu 2017
05:52

Že by nakonec Piráti zamířili přece jen s ANO do vlády? To šéf jejich poslaneckého klubu Jakub Michálek vylučuje. V rozhovoru pro Blesk.cz se pozastavil i nad hádkami v nové Sněmovně, které se strhly krátce po složení slibů kolem počtu členů mandátového a imunitního výboru. Právě ten totiž bude projednávat druhou žádost policie o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání. Michálek také promluvil o tom, co ho ve Sněmovně překvapilo. A o svém zklamání.

Pirátská bárka se vydala na svou plavbu novou Sněmovnou, 22 poslancům, kteří složili sliby, přitom šéfuje mladík Jakub Michálek. „Máme připraveno 20 programových priorit, což jsou zákony, které chceme prosazovat z konstruktivní opozice. To znamená: My nevstoupíme do vlády s panem Babišem a případně SPD, komunisty, nebo co se právě připravuje, ale budeme konkrétními kroky, které jsme měli ve volebním programu, prosazovat, co jsme slíbili voličům,“ říká Pirát Michálek.

Na konkrétních návrzích jsou prý Piráti ochotni práci vlády podpořit. „Ale nebudeme dávat bianco šek a podporovat ji jakožto celek,“ zdůrazňuje Michálek.

Pirát Michálek odmítá i to, že by Česku mohla vládnout menšinová vláda, kterou nyní Andrej Babiš (ANO) sestavuje, bez projevené důvěry Poslanecké sněmovny. „To si myslím, že by bylo velmi za hranou. Máme tady nějakou Ústavou předpokládaný postup a my budeme usilovat o to, aby vláda hledala důvěru Poslanecké sněmovny,“ uvedl Michálek.

První jednání nové Sněmovny ho zklamalo

V pondělí noví poslanci převzali nejprve osvědčení o zvolení, poté již na plénu skládali v abecedním pořadí slib. Následovala vášnivá diskuze o tom, kolik členů má mít mandátový a imunitní výbor. Piráti jich nakonec chtěli 18, Sněmovna však schválila 19 členů výboru.

A Piráti zuřili. „Já musím říct, že mě to trošku zklamalo, protože dalo se to dohodnout dopředu, to rozhodnutí mohlo být spravedlivé. Tímto způsobem se vlastně zneužila ta volební aritmetika přepočtu tak, aby ANO se svými koaličními partnery získalo většinu ve výboru, který bude rozhodovat o vydání Andreje Babiše a pana Faltýnka k trestnímu stíhání. Takže toto samozřejmě trochu omezuje naši důvěru v to, že ten výbor může dát relevantní doporučení,“ okomentoval dění ve Sněmovně pro Blesk.cz Michálek.

Podle něj šlo o první konkrétní indikátor v hlasování na sněmovní půdě o „úzké spolupráci mezi ANO, SPD a KSČM“. „A tohle je koalice, se kterou nechceme mít nic společného,“ upozorňuje Michálek.   

Na dotaz Blesk.cz ohledně hádek kolem členů jednoho z výborů reagoval i šéf Pirátů Ivan Bartoš. „My se bojíme, že takový postup bude nadcházet při navržení počtu členů u dalších výborů,“ řekl pro Blesk.cz. Podle něj je na druhou stranu dobře, že všechny strany mají zastoupení v mandátovém a imunitním výboru. Hrozilo totiž, že se do tohoto výboru nedostanou zástupci nejmenších poslaneckých klubů TOP 09 a STAN.

Michálek: Babišův případ má skončit u soudu

V úterý pak do Sněmovny přišla nová policejní žádost o vydání Babiše a jeho pravé ruky z ANO Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání. Piráti mají podle Michálka jasno. 

„Žijeme v demokratickém právním státě a s výjimkou nějakých opravdu vážných okolností, kde jsou podezření na to, že jde o politický proces, snahu utlačovat politickou menšinu atd., tak má o vině rozhodovat soud. Čili my chceme, aby se ten případ dostal před soud. Samozřejmě že využijeme příležitost, pokud budeme členy mandátového a imunitního výboru a seznámíme se s těmi podklady,“ avizuje Michálek.

Skrytá koalice

Varuje však před tím, že bylo prosazeno o jednoho člena výboru víc, než Piráti požadovali, a tím pádem může 10 členů výboru zvolit svého předsedu. „My jsme deklarovali jednoznačné stanovisko, že předseda toho výboru má být z opozice. Teď to vypadá tak, že koalice ANO, SPD a KSČM, která je nějakou skrytou formou, si jmenuje svého předsedu madátového a imunitního výboru, který bude poté projednávat to vydání,“ upozorňuje Michálek.

Piráti tak i po Michálkově potvrzování skutečně míří do opozice. Narážky na to, že si mají vybrat mezi tím, zda budou otevřeně podporovat ANO, či budou skutečnou opozicí, nechávají Michálka klidným. Na to, aby se některé strany nestaly tichými společníky vládnoucí ANO a aby daly jasně najevo, zda jsou opozicí, či nikoli, upozorňoval mj. Miroslav Kalousek.

„Já jsem zaznamenal, že Miroslav Kalousek se pasoval do vůdce demokratického bloku, já si myslím, že to je zcela irelevantní. Nevidím potřebu na to reagovat. My jsme řekli jednoznačně, že nepodpoříme žádným způsobem vládu Andreje Babiše, protože nám vadí to spojení s nějakou korupční historií. A dokud tam to spojení bude, tak my ji podpořit nemůžeme a nechceme o tom vůbec ani jednat,“ říká Michálek.    

Sněmovna jako „malý kamrlík“

Stejně jako předseda Pirátů Bartoš i Michálek věří, že poslanecký klub zůstane v tomto postoji a v nepodpoře vlády jednotný – a že nedojde na odpadlíky a přeběhlíky. „Dosud jsme v podstatě všechna rozhodnutí učinili konsenzem a to je způsob, jakým my fungujeme. Věcná diskuze a hledání konsenzu. A funguje nám to velmi dobře,“ přesvědčuje Michálek.

Co ho ve Sněmovně první den vedle toho překvapilo? „Poslanecká sněmovna je takový malinkatý prostor, takže tam je to opravdu takový malý kamrlík. Řečník, který tam mluví, má před sebou jen pár metrů prostoru a většina poslanců je nalevo, nebo napravo. Je to tam opravdu malinkatý. Z televize se to zdá veliké, ale ve skutečnosti je to takové komorní prostředí,“ říká již s úsměvem Michálek.   

Piráti se dle jeho slov již pustili do práce i na přípravě novel a zákonů. Michálek zmínil novelu, která by se měla dotknout společnosti ČEZ. Má docílit toho, aby firma ČEZ „nebyla takovým lukrativním prostorem pro politické tlaky, ale aby zveřejňovala, poskytovala informace a byla pod kontrolou veřejnosti,“ dodal Michálek.

kamcerka ( 25. listopadu 2017 08:09 )

V každé straně se najde nějaký mimoň. Michálek jde ve šlapějích Kalouska. Piráti by se ho mohli co nejdříve zbavit, než jim bude škodit. Nejnesympatičtější člen hnutí.

joudajoudovy ( 23. listopadu 2017 15:38 )

topaku, ty tady jeste prudis? a to si mel tak silove reci a kadous sel do kadous, i s degeneratem kharlem... )))

joudajoudovy ( 23. listopadu 2017 15:34 )

ja vam tu matematiku upravim dle realu: 95% volicu nevolilo TOP09, KDU-CSL a stan. 93% volicu nevolilo CSSD, 90% volicu nevolilo piraty, 89% volicu nevolilo ODS. vyse jmenovane politicke stany kandidovaly samy za sebe a volic jim vystavil ucet...

joudajoudovy ( 23. listopadu 2017 15:28 )

michalku! a co ti ostatni grazlove, kteri republiku vyluxovali a ve volebni kampani jste je vozili na voze???? obcane daji prednost miliardovym zlodejum, ti maji pred babisem prednost....

marmat ( 22. listopadu 2017 21:59 )

Vypadá to na spolek Šuman - bohužel bojují s tím, že se tím i pochlubí, takže se to prakticky ví..... Ví to bezpečně šéfredaktor Bakalova Reflexu, ale prý "zatím" nepoví !!!?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa