Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Bartoš: „V hospodě lidi nenabíráme.“ Na Piráty čeká 174 milionů korun, zájemci se hrnou

Autor: ČTK, simao - 
28. října 2017
18:44

Hlavním tématem sobotního celorepublikového pirátského výboru byl běžný chod strany, jako je nabírání členů, uvedl předseda Ivan Bartoš. Nyní mají Pirátu zhruba 500 členů, do strany se ale hlásí více než dvojnásobek současných straníků. Piráti se přitom mohou těšit i na štědrý státní příspěvek – skoro 174 milionů korun do roku 2021. Podle Mikuláše Ferjenčíka za to strana chce budovat organizaci s tisícovkami členů.

„Strana má najednou velký počet zájemců, byla nastavená na kampaň, která trvala ne čtyři nebo pět měsíců, ale prakticky od začátku roku. Je třeba se podívat na život strany, na ten běžný chod, a to bude hlavním tématem,“ řekl dnes Bartoš.

Piráti chtějí být obezřetní

Vedení strany podle něj však rozhodně nebude chtít omezit přijímání nových členů. Strana nevyhlásila stop stav na přibírání nováčků, republikový výbor ale jednal o doporučení krajským organizacím k obezřetnosti. Piráti se letos do Sněmovny dostali poprvé, hlasy voličů jim zajistily 22 poslaneckých mandátů.

Část z nových zájemců podle Bartoše už s Piráty spolupracovala i při letošní kampani. „My nenabíráme kandidáty ani konkurzem, jako to dělaly Věci veřejné, ani v hospodě – tady to podepiš – ale poznáváme se přes tu práci,“ dodal.

Sejdou se znovu s Babišovým ANO

Vedení Pirátů dnes informovalo republikový výbor strany o dosavadním povolebním vyjednávání v Poslanecké sněmovně. V příštím týdnu čekají vyjednávací tým schůzky s KDU-ČSL, TOP 09 nebo znovu s hnutím ANO, kde by se mělo například mluvit o podpoře kandidátů na předsedu Sněmovny. O tom, koho na předsedu Piráti podpoří, by měl již v neděli rozhodovat poslanecký klub Pirátů. Vybrat by měl také, koho bude chtít mít strana jako svého místopředsedu v dolní parlamentní komoře.

Republikový výbor Pirátů dnes rozhodl, že strana navýší úvazky a platy krajským koordinátorům. Chtějí také dávat peníze svým poslancům na analýzy, současné náhrady na asistenty a analýzy nejsou podle výboru v případě nutné rady například od ústavního právníka dostatečné. Dnes to po jednání výboru řekl novinářům pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík.

Příspěvky 174 milionů

Republikový výbor podle něj rozhoduje hlavně o stranickém rozpočtu, Piráti by měli dostat za výsledky voleb na příspěvcích od státu do roku 2021 skoro 174 milionů korun. „My se především snažíme, abychom se jako strana opírali o lidi a příznivce. Chceme vytvořit zázemí poslancům, aby mohli pracovat efektivněji,“ řekl Ferjenčík.

Podle něj budou kraje z příspěvků na mandát poslancům posílat peníze, aby si mohli zaplatit analýzy, pokud jde o tvorbu zákonů nebo před hlasováním o nich. „Rozhodně to nebude tak, že bychom si vzali 170 milionů a 90 milionů si nechali na další volby za čtyři roky. Chceme vybudovat organizaci a stranu, která bude mít několik tisíc členů,“ dodal poslanec.

Republikový výbor také jednal o tom, že členové strany budou mít nárok na část stranických peněz, aby mohli podpořit své konkrétní projekty. „V rámci strany jsou to věci typu, že ve své čtvrti vydají volební noviny a rozdají je do všech stránek nebo že uspořádají dětský den, že přispějeme na úklidovou akci,“ vysvětlil.

bullshit ( 29. října 2017 11:22 )

Prachy budou na vše, zkasírovali přes EET hospodské a tak to můžou hned rozfofrovat. Zástupci ČR Piráti 500 členů, ANO 1500 (to řekl Bureš hned po volbách). Parádní zastoupení všech.

volby2017 ( 29. října 2017 02:58 )

Běž si umejt zablešenou hlavu debile Bartoš!

katerina78 ( 28. října 2017 22:38 )

prečo zrušili diskusiu Zemanuv hradni Kameňák

zednik ( 28. října 2017 22:16 )

Teď když má strana 174 melounů se k nim hrnou davy ? No tak to je pak jasné že to bude strana plná samých vychcadírů !

gabreta ( 28. října 2017 21:28 )

Myslíš, že by Stranickou kancelář mohli udělat v "Klinice"??

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa