Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Telička s Babišem běhal kolem Čapího hnízda. Teď i kvůli Zemanovi běží pryč

Video se připravuje ...
Autor: Jaroslav Šimáček - 
13. října 2017
15:00

Psal se květen 2014 a bylo krátce před evropskými volbami. Šéf ANO Andrej Babiš (63) a lídr kandidátky hnutí Pavel Telička (52) navlékli teplákovky a vydali se na běh kolem Čapího hnízda. V říjnu 2017 se jejich cesty rozbíhají a Telička ukončuje spolupráci s ANO. Má pro to několik důvodů. Včetně toho, že nechce podpořit Miloše Zemana (73) v druhé kandidatuře na Hrad.

Názorově jsme se s Babišem začali stále více rozcházet, tvrdí nyní Telička. „Posledních devět dvanáct měsíců se názorové nůžky rozevíraly více,“ připustil. „Vždy se něco podaří a něco nepodaří,“ glosoval Telička při setkání s novináři v Praze svůj konec spolupráce s ANO.

Telička o rozchodu s Babišem: „Nepliveme po sobě“

Telička pro Blesk.cz zavzpomínal na dobu, kdy jej Andrej Babiš oslovil, aby vedl ANO do boje o Evropský parlament. A kdy se vydali běhat kolem Čapího hnízda.

„Ano, rozbíháme se, co oceňuji, že se rozbíháme jinak, než je to běžné v české politice, kde lidé potom po sobě plivou. Budeme se asi nadále střetávat názorově. Někde se rozeběhneme, někde se zase protneme. Uvidíme, takový je život,“ říká Telička.

Andrej Babiš na dotazy Blesk.cz k Teličkovu odchodu nereagoval, podle tiskového oddělení ANO nebude kauzu komentovat.

Roli hrála i podpora Zemana

Telička zmiňuje, že roli hrálo i to, jak se hnutí ANO postaví k opětovné kandidatuře Miloše Zemana v prezidentských volbách. Nynější místopředseda Evropského parlamentu platí za velkého kritika počínání a výroků současné hlavy státu. „Ano, je to jeden z těch podstatných důvodů,“ potvrdil Telička s tím, že ANO se sice zatím jednoznačně nevyjádřilo, zda postaví vlastního kandidáta, či podpoří stávajícího. Jenže tenhle přístup se mu nezamlouvá.

„Účinkování pana prezidenta dospělo už do takové roviny, že to vyžaduje skutečně jasné stanovisko. Já jsem to zaujal, hnutí ANO nikoliv, v tom se rozcházíme,“ upozornil Telička. 

Při Teličkově odchodu však prý nejde jen o to, že se s Babišem názorově rozešli. „Nesouhlasím s těmi názory, že Babiš zavelí a tak to je. Mám jinou zkušenost,“ podotkl Telička, který prý získal pocit, že ztratil možnost „korekce a usměrňování“ unijní politiky, kterou ANO vede. Navrhl přitom, aby se s Babišem sešli ještě do voleb. „To se ukázalo jako nemožné,“ říká Telička a doufá, že se sejdou s Babišem alespoň po volbách a některé věci si ještě vyjasní. 

Psali si maily a esemesky

Telička s Babišem se prý nejprve začali rozcházet ve „verbální rovině“, poté i v „praktické politice“. „Není to emotivní, vůbec ne, je to po zralé úvaze. Odráží to nějakou naší vzájemnou komunikaci,“ uvedl Telička. Prozradil, jak v poslední době probíhala právě jeho komunikace se šéfem ANO. „My jsme s panem Babišem tento rok komunikovali v řadě věcí osobně i korespondenčně, asi tentokrát korespondenční – ať už esemesková, nebo mailová forma – převažovala,“ uvedl s odkazem na to, že byl Babiš vytížený před volbami a také Teličkovi ubralo čas to, že se stal místopředsedou Evropského parlamentu.

Přes SMS nebo mailem prý diskutovali také některé věci kolem hnutí ANO a Babiše samotného. Hrála přitom roli v Teličkově rozhodování i dotační kauza Farmy Čapí hnízdo, kvůli které již policie Babiše obvinila?

„Ctím presumpci neviny,“ upozornil Telička. „Nicméně šířeji vzato, jsou tady některé skutečnosti, které je třeba dovysvětlit a které budou předmětem vyšetřování. A je jasné, že je to určitý problém pro Andreje Babiše, protože šel se silným étosem v tom protiproudu,“ doplnil Telička s tím, že nešlo o jediný a „klíčový“ moment, proč končí. 

Babišův nesouhlas s eurem prý nebyl rozhodující

Telička také upozornil, že se s dalším europoslancem Petrem Ježkem obrátili na Babiše písemně i kvůli vysvětlení nahrávek, které na internetu zveřejňuje anonymní skupina Julia Šumana. Připomněl i další třecí plochy.

„Není to primárně o otázce, že se rozcházíme v otázce eura,“ odmítl Telička, že by jedním z důvodů bylo i to, že Andrej Babiš přijetí eura v Česku odmítá. Europoslanec zároveň připustil, že případné vítězství Babiše ve volbách by ovlivnilo situaci v Česku.

Jestli Andrej Babiš bude premiérem a pokud by realizoval politiku v souladu s některými stanovisky, které předkládá, nebo s některými výroky, které činí, tak si myslím, že by to pro ČR určitý dopad mělo,“ poznamenal. Je podle něj zásadní otázkou, jakou evropskou politiku česká vláda bude mít. Dosud je k ní „dost kritický“.  

Mandát Telička neskládá

Sám Telička k jinému proevropskému subjektu přestupovat prý nehodlá. „Vy máte pocit, že vždycky, když člověk někam odchází, že musí někam přeskočit?“ reagoval na novinářský dotaz.

„Považoval bych za absolutně pro mě nepřijatelné, abych v rámci tohoto mandátu kamkoliv přestupoval,“ uvedl s tím, že nehodlá skládat svůj mandát, vyzdvihl své zapojení do frakce ALDE i to, že Česko má v jeho osobě místopředsedu EP, což dle něj má smysl a nemělo by se na tom nic změnit.

Co bude dál, to nechává až na příští rok. Další volby do europarlamentu se přitom uskuteční v roce 2019. „Já jsem neměl ambici jít do politiky. Andrej Babiš, jak říká, že má to DNA horolezce, při své zarputilosti pokračoval a scházeli jsme se vícekrát. Byla tam představa, že bych se zapojil do vedení, že bych kandidoval případně do parlamentních voleb, nebo bych mohl příp. do exekutivní pozice,“ vzpomenul Telička pro Blesk.cz na začátky spolupráce.

„Určitě toho nelituji, ta spolupráce přinesla spoustu výsledků, jak doma, tak v zahraničí,“ doplnil na „rozloučenou“ s ANO.

Video  Pavel Telička byl v červnu hostem Studia Brusel: S Babišem se rozcházíme v kauze jeho nahrávek, uvedl europoslanec.  - Tomáš Polák
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

henryj ( 14. října 2017 02:56 )

Telička byl a je pohlavní akrobat.Kdykoli si najde skulinku jak se dostat na post ohon,za penízky všechno.Marné,takoví jsou všichni darmožrouti.

hejhej ( 13. října 2017 20:32 )

Telička leze každému do řiti, z koho má prospěch.

pomoooc-hori ( 13. října 2017 17:34 )

Na čem jedeš dneska, kašpare s mikropindíkem?

pomoooc-hori ( 13. října 2017 16:48 )

Už tu zase dřepíš od rána, kašpare?

jarda304 ( 13. října 2017 16:14 )

Do kolikateho zadku už přeskakuje kvůli svému prospěchu ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa