Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babiš odmítl „hrůzostrašné“ podmínky v drůbežárně. A za drahé máslo prý může Klaus

Autor: Mii - 
27. září 2017
12:15

Novinářka Saša Uhlová, která si vyzkoušela práci ve Vodňanech v drůbežárně koncernu Agrofert a popsala zdejší podmínky jako hrůzostrašné, lže. Šéf hnutí ANO Andrej Babiš to uvedl v rozhovoru pro web Info.cz, podle něj jde o součást kampaně ČSSD. Podle Babiše mají zdejší zaměstnanci nadstandardní podmínky, což prý potvrdí i odbory. Babiš byl stoprocentním vlastníkem Agrofertu do začátku roku, pak ho převedl do svěřenského fondu. Řekl také, že jedním z hlavních viníků současné vysoké ceny másla je bývalý prezident a premiér Václav Klaus, který se nestaral o české zemědělství.

Šest hodin bez jídla a pití, dlouhé přesčasy v budově bez oken, nemožnost si odpočinout, stres a nadávky. Právě tak popsala novinářka Saša Uhlová práci v drůbežárně ve Vodňanech, která patří do holdingu Agrofert.

Agrofert Uhlové podle jejího svědectví platil 65,5 korun na hodinu. Za měsíc práce tak dostala částku, s kterou je téměř nemožné vyžít.

Babiš něco takového ale zásadně odmítá. Uhlová je lhářka, sprostě lže,“ vysvětloval bývalý ministr financí. Jeho zaměstnanci jsou podle něj placeni dobře - v rozhovoru řekl, že základní dělnická mzda v jeho drůbežárně je 23 200 korun. Jako lživé označil i informace o nemožnosti si odpočinout – zaměstnanci prý mají v osmihodinové směně k dispozici 45 minut pauzy, ještě o 15 minut více, než stanovuje zákon. Prvních 15 minut si mohou vybrat po dvou hodinách.

To, že se nemůže jíst a pít, je podle Babiše dáno veterinárními a hygienickými předpisy, které dodržují. Případné pochybovatele o podmínkách v drůbežárně odkázal předseda ANO na zdejší odborové oddělení, jež je podle něj velice spokojeno.

Reportáž Uhlové označil Babiš za kampaň sociální demokracie pocházející ze stejného soudku jako dokument Selský rozum, který vznikl na základě knihy Žlutý baron o jeho podnikání. Jako důkaz uvedl návštěvu předsedy Českomoravské konferedarace odborových svazů (ČMKOS) Josefa Středuly. „Středula byl ve Vodňanech a štval je proti mně,“ říkal Babiš. Mezi ČMKOS a ČSSD dává rovnítko.

Drahé máslo svedl Babiš na Klause

Babiš v rozhovoru také řešil vysoké ceny másla. „Za drahé máslo může Klaus a tradiční politické strany, protože řekl, že vše dovezeme,“ opřel se předseda ANO do bývalého prezidenta a premiéra. Klaus se za dob, kdy vedl vládu, podle Babiše nestaral o české zemědělství.

Bývalý majitel holdingu Agrofert také nechápe, proč je 50 procent másla dováženo, když je Česko podle něj mlékárensky soběstačné.

Odborníci viní z vysokých cen másla souhrn faktorů - zvýšenou celosvětovou poptávku, sníženou produkci evropského mléka, nedostatek mléčného tuku i chování obchodních řetězců.

moiaza ( 27. září 2017 20:28 )

Babiš nemá potuchy o práci v drubežárně. Odpovídá jen to, co mu řeknou jeho loutky. Ale mi je Babiš lhostejný. Je jen jeden z plejády lumpů, zlodějů a podvodníku ve sněmovně. Tam slušného člověka nenajdete. A stát stejně řídí jiná mafie, než Babiš a spol.

marmat ( 27. září 2017 20:27 )

Dnes je tu OPĚT "diskuze"

marmat ( 27. září 2017 20:24 )

NEmilé děcko, tohle nemůže vyplodit člověk po 15 roce (co už má občanku), nebo jen pravnoučátko paní Švorcové - soustrast a léčit pokud je vám víc, než 20

gabreta ( 27. září 2017 17:58 )

Tys musel spadnout na květák z velký vejšky. Takhle blbej se snad nejde ani narodit!!

marmat ( 27. září 2017 17:09 )

JAK JSTE NA TOHLE VŮBEC PŘIŠEL- POKUD NEJSTE UFOUN, JSTE MIMOŇ

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa