Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Lhali estébáci? O Babišovi a stížnosti v kauze StB rozhodnou Slováci před volbami

Autor: ČTK - 
14. září 2017
14:10

Slovenský ústavní soud dnes na veřejném zasedání projednal stížnost Ústavu paměti národa (ÚPN) proti verdiktům slovenských soudů, že šéf českého hnutí ANO Andrej Babiš je v archivních svazcích někdejší československé tajné policie StB veden jako její agent neoprávněně. Tříčlenný senát ústavních soudců následně oznámil, že rozhodnutí vynese 12. října, tedy necelé dva týdny před českými parlamentními volbami.

Slovenský ústavní soud dnes projednal stížnost Ústavu paměti národa (ÚPN) proti pravomocnému rozhodnutí slovenských soudů, že šéf českého hnutí ANO Andrej Babiš je neoprávněně veden v archivních svazcích někdejší československé tajné policie StB jako její agent.

Babiš, který je slovenského původu a jehož hnutí je podle průzkumů favoritem voleb do české Poslanecké sněmovny 20. a 21. října, vědomou spolupráci s StB popírá dlouhodobě.

Archivní dokumenty tvrdí, že v roce 1980 se stal tzv. důvěrníkem StB a že ho o dva roky později ke spolupráci s tajnou policií coby agenta s krycím jménem Bureš získal nadporučík StB Július Šuman. Ten ale u okresního soudu prohlásil, že tato informace není pravdivá a že Babiš k StB naverbován nebyl.

Právník: Bývalí příslušníci StB nebyli zbaveni mlčenlivosti

ÚPN soudům předložil 12 různých svazků, ve kterých je uvedeno jméno agenta Bureše. Instituce v minulosti neuspěla ve vícero soudních sporech ohledně evidence osob v dokumentech tajné policie v komunistickém Československu.

Zástupci slovenského nejvyššího soudu a bratislavského krajského soudu, proti jejichž rozhodnutím podal ÚPN ústavní stížnost, se z dnešního jednání u ústavního soudu omluvili. V písemném vyjádření ovšem svůj postup ve sporu ÚPN s Babišem obhajovali.

Video  Babiš o spolupráci s STB  - Ladislav Křivan (30. ledna 2014)
Video se připravuje ...

„V kauze Babiš se soudy dopustily opakovaného závažného pochybení, když vypovídali bývalí příslušníci StB, aniž byli zbaveni mlčenlivosti,“ řekl před ústavními soudci právní zástupce ÚPN Pavol Poláček.

Poláček dodal, že nejvyšší soud v rámci posuzování mimořádného opravného prostředku ÚPN proti rozhodnutí nižších soudů porušil zákon, když sám požádal slovenského ministra vnitra o dodatečné zbavení mlčenlivosti zmiňovaných svědků. Podle Poláčka je nejvyšší soud v tzv. dovolacím řízení vázán zjištěným skutkovým stavem a nesmí provádět další důkazy.

Ústavní soudci se v rámci dotazů zajímali hlavně o názor ÚPN na to, zda by v podobných sporech na ochranu osobnosti, jako je Babišův případ, měl být žalovaným právě ÚPN. Poláček řekl, že žalovaným by mělo být ministerstvo vnitra, podobně, jako je tomu v Česku.

Obecné soudy na Slovensku v minulosti opakovaně rozhodly, že žalovaným může být právě ÚPN, který je obdobou českého Ústavu pro studium totalitních režimů a který kromě jiného na Slovensku archivuje dokumenty po StB.

Krajňák: Lhali tehdy, lhali dnes?

ÚPN svou nepříslušnost jako žalovaného namítl i ve sporu s Babišem, který spolupráci s StB popírá a v jehož prospěch na Slovensku rozhodly okresní, krajský i nejvyšší soud.

„Tato kauza je velmi citlivá, neboť klíčová svědectví jsou svědectví bývalých příslušníků Státní bezpečnosti, kteří lhali tehdy, když evidovali (agenty), nebo lžou dnes, že není pravda, že to dělali vědomě. Tito příslušníci se v minulosti podíleli na zločineckém režimu. Opírat se o svědectví těchto příslušníků jako klíčových svědků se mi zdá být pochybné,“ řekl novinářům předseda správní rady ÚPN Ondrej Krajňák.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

kokorot ( 14. září 2017 18:05 )

čoboli záviděj že nemaj koblihy zadara

sorbonka ( 14. září 2017 15:06 )

Teď záleží na tom co shořelo v ohních kolem Prahy a v Kladně. I české archivy by mohly mluvit. Tak zaháčkovaný člověk v socialismu, pracující,studující v kapitalistické cizině, musel, opakuji musel, mít dobré vztahy s tehdejší Československou StB. V opačném případě by ho nepustili ani do Košic,

agfor ( 14. září 2017 15:01 )

Estébáci vždycky lžou. Stačí chvíli poslouchat žvásty posranců v parlamentě.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa