Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Polojasno 18°C

„Klekli“ na firmu, nebo ne? Babiš kroutí hlavou, finanční správa chystá obhajobu

Autor: simao, ČTK - 
31. srpna 2017
12:23

Finanční správa by měla do týdne vypracovat odborné vyjádření ke svému postupu vůči společnosti FAU a podrobnostem řízení s firmou. Bránit se tak bude v případu, který je spojen s nejnovějším odposlechem Andreje Babiše (ANO). Ten o firmě FAU má údajně mluvit na nahrávce, kterou zveřejnila Skupina Šuman. Sám Babiš odmítá, že by finanční správu úkoloval jít proti firmě, která vlastní sklad pohonných hmot v areálu Agrofertu. 

Firma FAU vlastní v areálu přerovské společnosti Precheza z holdingu Agrofert sklad pohonných hmot. Jenže po zásahu Finanční správy se dostala loni v říjnu do insolvence, o dva měsíce později ji soud poslal do konkurzu. Nyní je kolem firmy pořádně rušno. A objevují se pochybnosti nad tím, zda nezávislou finanční správu v tomto případu někdo neúkoloval.

Finanční správa  se však kvůli svému postupu chystá bránit a nově chystané prohlášení jí umožní zbavení mlčenlivosti, které od firmy obdržela ve středu odpoledne, uvedla dnes Gabriela Štěpanyová z tiskového oddělení Finanční správy.

„Finanční správa ve středu v půl šesté odpoledne obdržela oficiální zproštění mlčenlivosti od společnosti FAU. V návaznosti na tuto skutečnost připravíme kvalifikované vyjádření k našemu postupu a podrobnostem řízení s danou společností, které zveřejníme v horizontu jednoho týdne,“ vzkázala mluvčí.

„Finanční správa je přesvědčena, že se tím jednoznačně potvrdí závažnost zjištěných skutečností a oprávněnost jejího postupu v daném případě,“ dodala.

Rozruch kolem firmy FAU přitom vyvolala nahrávka, kterou na anonymní účet na Twitteru umístila skupina Julia Šumana. Andrej Babiš, šéf ANO a někdejší majitel Agrofertu, na ní má údajně mluvit o tom, že „naši na ně (firmu FAU – pozn. red.) klekli, takže ta je v insolvenci, obstavené účty, vagony“.

Podezření z karuselového podvodu

Andrej Babiš se dlouhodobě brání, že jsou odposlechy – kvůli kterým podal i trestní oznámení – nelegální a nahrávky mohou být jakkoliv sestříhané. Babiš zároveň odmítá, že v době svého působení na ministerstvu financí jakkoliv Finanční a Celní správu zneužíval a úkoloval.

Soud přitom podle dřívějších informací Hospodářských novin postup daňové správy označil za nezákonný a zajišťovací příkazy vůči firmě FAU zrušil.

Obavy ze záměrné likvidace podnikatelů

Celá debata se tak stáčí i k těmto tzv. zajišťovacím příkazům, které mohou finanční úřady používat jako nástroj v boji s daňovými úniky. Někteří politici ale vyjádřili obavy, že zajišťovací příkazy slouží k likvidaci podnikatelů.

Finanční správa na svou obhajobu již uvedla, že Krajský soud v Ostravě nezpochybnil nárok Finanční správy na doměřenou daň či její postup, ale pouze se neztotožnil s tím, jak by měla společnost ručit za svého dodavatele.

Finanční správa už dříve uvedla, že měla důvodné podezření z vědomého zapojení společnosti FAU do karuselového podvodu a že rozkryla rozsáhlý podvodný řetězec, ve kterém nebyla u několika firem placena DPH a zároveň byl podvodně vylákán nárok na odpočet DPH.

Výbor bude řešit firmu FAU i korunové dluhopisy

Zajišťovacími příkazy a kauzou firmy FAU se přitom má zabývat i sněmovní rozpočtový výbor. A to již čtvrtek 7. září. Zve si k tomu jak ředitele finanční správy Martina Janečka a ministra financí Ivana Pilného (ANO). Pokud jednání nedokončí, bude v něm pokračovat 19. září, uvedl předseda výboru Václav Votava (ČSSD).

Dalším bodem jednání výboru pak bude kontrola zdanění tzv. korunových dluhopisů, tedy dluhopisů o nominální hodnotě jedné koruny, z jejichž úroků se nemusela platit daň z příjmů. Také toto téma je předhazováno Andreji Babišovi – a to kvůli transakci, kdy tyto dluhopisy nakoupil od společnosti Agrofert, kterou tehdy vlastnil. A to za téměř 1,5 miliardy korun.

Korunové dluhopisy se přitom také staly předmětem sváru mezi Babišem a premiérem a tehdy ještě i stěžejní osobností v čele ČSSD Bohuslavem Sobotkou v rámci vládní krize, která vyvrcholila Babišovým odchodem z vlády.

Andrej Babiš vedle toho čelí nyní opět kritice za kauzu Čapí hnízdo a dotaci 50 milonů korun, kterou farma vyinkasovala od EU – podle kritiků neoprávněně, protože dotace náležela malým a středním podnikům. V této souvislosti doporučil sněmovní výbor vydat Andreje Babiše a šéfa poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání.

Babiš mluví o provokacích

Stejně jako v tomto případě i v případě firmy FAU mluví Babiš o provokacích, načasovaných před nejdůležitější volby do Poslanecké sněmovny, které se uskuteční již 20. a 21. října.

Babiš považuje to, že společnost FAU vedle finanční i celní správy či ministerstva financí zprostila mlčenlivosti i jeho samotného, za provokaci. Je prý ale rád, že bude mít finanční správa možnost hájit svůj postup.

„Já už nejsem ministr a nikdy jsem nebyl šéf finanční správy. Já s tím nemám nic společného, to je zase nějaká provokace,“ řekl ČTK. „Pokud zprostili finanční správu, tak konečně může obhájit svůj postup,“ dodal.

Premiér Sobotka přitom trvá na tom, aby Babišův nástupce v čele ministerstva financí Pilný prověřil postup finanční správy. Reakci ministra prý očekává do 30 dnů.

Sobotka: Existuje podezření...

Podle Sobotky má prověrka ukázat, zda ze strany ministerstva financí i daňové správy bylo vše standardní. Kauza FAU však není ničím, co by vyvolala vláda, upozorňuje.

„To je problém, který byl vyvolán na základě výroku bývalého ministra financí Babiše. Ty výroky bývalého ministra financí Babiše zpochybnily v tuto chvíli integritu daňové správy z pohledu její schopnosti udržovat mlčenlivost. Mlčenlivost je jeden ze základních atributů daňové správy a v tuhle chvíli tady existuje podezření, že informace z daňové správy, které se týkaly konkrétních kauz, pronikaly přímo k ministrovi financí,“ míní Sobotka. 

Dodal, že už před několika měsíci požádal ministerstvo financí, aby vyhodnotilo, zda je systém zajišťovacích příkazů používán ve vhodných chvílích. Tehdy ho však prý ministerstvo i daňová správa přesvědčovaly, že je vše v pořádku.

„Že se zajišťovacími příkazy mají úspěch, že těch subjektů, které proti nim dávají námitky, je jenom malé množství. Teď se ukazuje, že jsou i případy, kdy ministerstvo financí začíná ty zajišťovací příkazy prohrávat v rámci soudnictví,“ podotkl Sobotka.

deep_ass_flsting ( 31. srpna 2017 19:05 )

Tak proč s ní žiješ? Najdi si jinou!

settt ( 31. srpna 2017 17:43 )

je to nebetyčná mrd*ka!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa