Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zeman se navezl do marží u rohlíků. Řetězce jeho kritiku „zisku snů“ smetly

Autor: ČTK, var - 
25. srpna 2017
15:10

Svaz obchodu a cestovního ruchu i obchodní řetězce odmítly tvrzení prezidenta Miloše Zemana o vysokých maržích u pečiva. Zeman v pořadu Týden s prezidentem na TV Barrandov obchodní řetězce kritizoval. Řekl, že zisková marže u rohlíků byla před 15 lety 13 procent, dnes je 67 procent. „To je zisk snů, to nikdo nemá,“ dodal.

„Tragédií jsou ziskové marže našich řetězců, které představují většinu odbytu potravinářských výrobků,“ řekl prezident na dotaz moderátora o vysokých cenách potravin.

Obchodníci to odmítají. „Opravdu netušíme, kde k současné výši marží na pečivo pan prezident Miloš Zeman přišel. Musíme zdůraznit, že základní čerstvé pečivo od dodavatelů má stále stejnou marži a k žádnému jejímu skokovému navýšení rozhodně nedošlo“, uvedla mluvčí svazu Irena Vlčková.

Například diskont Lidl konkrétní výši marže neuvedl. „Nicméně ke konkrétně uvedeným číslům můžeme říci, že ziskové marže u rohlíků prodávaných v našich prodejnách těmto hodnotám opravdu neodpovídají,“ uvedla mluvčí Lidlu Zuzana Holá.

Podle údajů Českého statistického úřadu dosahoval v roce 2015 podíl obchodní marže na tržbách za potraviny a nápoje 25,3 procenta a dlouhodobě se příliš nemění.

Zeman řetězce kritizuje dlouhodobě. Před dvěma roky řekl, že právě obchodní řetězce jsou největší překážkou českého potravinářství a že mají marže až 63 procent. V roce 2013 přišel Zeman s návrhem, aby jako protiváhu nadnárodních obchodních řetězců vytvořili čeští potravináři a zemědělci vlastní řetězec obchodů s potravinami.

Zemanová ohlásila dostatek podpisů pro Zemanovo znovuzvolení:

 

tgbg ( 26. srpna 2017 09:52 )

Kolik zase měl promilí, když papaplal ty nesmysly.

eliska963852 ( 26. srpna 2017 07:50 )

Zeman je český Kim Čong-un, rozumí naprosto všemu.

mart33 ( 25. srpna 2017 17:34 )

Tak bojuj za nižší daně DPH a odchod z EU, oboje potraviny prodražuje.

anka ( 25. srpna 2017 17:31 )

vynechejte rohliky z vaseho jidelnicku - udelate neco pro sve zdravi a jeste usetrite -> treba pak budete veselejsi

ivoadler ( 25. srpna 2017 16:44 )

A můžeš mi říct, kde je teda mám kupovat, blbečku? Malé obchody nejsou levnější. V supermarketech je jídlo nejlevnější. O kvalitě nemluvím. Přestal jsem kupovat "normální" rohlíky, protože se nedají žrát, a kupuji pivní. Ty jakž takž poživatelné.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa