Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Paroubkův návrat překazila pražská ČSSD. A Zaorálek zmínil post v diplomacii

Autor: Jakub Veinlich - 
19. června 2017
20:00

Bývalý šéf ČSSD Jiří Paroubek se mezi sociální demokraty vracet nebude, jeho návrat znemožnila pražská organizace. Právě v ní byl Paroubek před odchodem naposledy a bez jejího souhlasu se nemohl vrátit ani nikde jinde. Tedy například v Cerhenicích na Kolínsku, kam si podal přihlášku. Volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek tvrdí, že před lety vyjednával pro odcházejícího premiéra „důstojné“ uplatnění ve službách státu. Na pozici pro končící předsedy vlády podle něj existovala dokonce i dohoda. Paroubek to ale rozporuje.

„Byl jsem ten, který se mu snažil dělat nějaké nabídky. Snažil jsem se tehdy jednat s vládními stranami, jednal jsem i s Petrem Nečasem a chtěl jsem, aby nám pomohli najít pro Jiřího Paroubka důstojné místo, které by odpovídalo tomu, že je to premiér země,“ tvrdí v rozhovoru pro Blesk.cz Lubomír Zaorálek.

Podle informací Blesk.cz měl Zaorálek dojednávat pro Paroubka místo v diplomacii. Že by mohl být někdejší premiér například velvyslancem, ale dnes, s odstupem několika let, Jiří Paroubek razantně odmítá.

O vyjednávání postu pro Jiřího Paroubka promluvil Lubomír Zaorálek ve Studiu Blesk. 

Video  Paroubek se vrací? Myslel jsem, že dělá čínskou medicínu, rýpl si Zaorálek.  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Paroubek: Nenabízeli mi nikdy nic

„Mně nenabízeli nikdy nic. Já jsem ani nic nečekal a postaral jsem se o sebe sám. To si dnes dohánějí alibi, docela by mě zajímalo, co měli na mysli. Já bych ani na nic nereflektoval, nepotřebuji žádné trafiky,“ řekl redakci Paroubek. Tvrdí, že se uživí i mimo politiku. „Takže od nikoho nic neočekávám, neočekával jsem a očekávat ani nebudu,“ dodal bývalý předseda ČSSD, který se v současné době snaží o návrat do strany.

Jakou konkrétní pozici měl Zaorálek pro Paroubka údajně vyjednávat, dnes ministr zahraničí říct nechce. Tvrdí ale, že by to mělo být i pravidlo do budoucna pro všechny končící předsedy vlád. „Bavili jsme se o tom, že by v této zemi měla být určitá kultura a že bychom měli brát vážně, když někdo dělal v takových funkcích,“ tvrdí volební lídr ČSSD.

Dnes Zaorálka prý mrzí, že Paroubek na nic takového neslyšel a zvolil si vlastní cestu – tedy založení vlastní strany, do které údajně lanařil právě i nynějšího volebního lídra ČSSD. „Sám za sebe říkám, že jsem se v tom opravdu snažil, a proto jsem z toho rozmrzelý, že Jiří Paroubek na nic z toho neslyšel a že nad tím pokrčil rameny a řekl mi, že on už je jinde a že to, co já mu nabízím, tak že to pro něj není nic,“ popisuje šéf diplomacie jednání s bývalým předsedou a premiérem Paroubkem.

O dohodě nevědí ani bývalí ministři

Podle slov Zaorálka měla být dohoda širší, ne tedy jen s Petrem Nečasem. Jenže o ničem takovém nevědí vedle Paroubka nic ani bývalí ministři Nečasovy vlády.

„Já jsem o tom nikdy neslyšel,“ řekl Blesk.cz na přímý dotaz předseda TOP 09 a ministr financí v Nečasově vládě Miroslav Kalousek. Dodal navíc, že by žádné posty vysloužilí politici dostávat určitě neměli.

„Jsem pro, aby to tak bylo u vysokých státních úředníků. U šéfa zpravodajské služby, u náčelníka generálního štábu a podobných pozic. Myslím, že je potřeba, aby si je stát udržel ve svých službách. Už jen pro jejich množství informací a kontaktů, ale rozhodně si to nemyslím u politiků,“ dodal Kalousek.

O promarněné šanci Nečasovy vlády mluvila Karolína Peake nedávno v rozhovoru pro Studio Blesk. 

A podobně o žádné dohodě neslyšela ani pozdější vicepremiérka Nečasovy vlády Karolína Peake. „Nic jsem neslyšela, ani jsem nezaznamenala, že by se o něčem takovém jednalo,“ řekla Blesk.cz Peake s tím, že i dojednávání podmínek pro případné uplatnění končících prezidentů bylo složité a v případě uplatnění politiků by to bylo ještě složitější.

Expremiér Petr Nečas na dotazy Blesku neodpověděl. 

 

XLADI ( 20. června 2017 06:57 )

Jediný kdo mu to může potvrdit je Nečas a ten taktně mlčí, takže kdyby Zaorálek mlčel udělal by líp. Takhle bude za lháře . Jo Paroubek vyhrál volby tak na kolik se Bohouš nikdy nedostal a když odešel sám, musí mu být návrat navždy zakázán, alespoň do doby dokud tam bude současné vedení. Neschopných parazitů je moc a fleků málo

kukuku ( 19. června 2017 22:06 )

Paroubek je jeden z vytlačených z ČSSD kvůli tomu že "byl schopnější". Až ČSSD prohraje volby, tak by se Paroubek mohl hodit - nikdo jiný schopný v ČSSD už nezůstal.

milofr ( 19. června 2017 21:57 )

Zaorálek tvrdí a nikdo nic neví, že by zase nějaká ta socanská lež?

luder ( 19. června 2017 20:18 )

Ať vezme Okamura Paroubka do SPD a u voleb tu ČSSďáckou svoloč rozemelou do prejtu!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa