Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Okamuru vyhodili, teď se rozpadají. „Úsvit spěje k zániku,“ říká Hnyková a mizí

Autor: Jaroslav Šimáček - 
6. června 2017
19:20

Nelíbí se jim, kam se Úsvit ubírá, a nechtějí být dál s tímto hnutím spojováni. Po poslanci Martinu Lankovi opustila Úsvit i poslankyně Jana Hnyková. Poslanecké mandáty si oba ponechali. Lank už je u Robejškových Realistů a dál věří v to, že může tahle nová strana atakovat 20 procent ve volbách.

Jak slábnou předvolební preference, poslanecký klub Úsvitu se pomalu a jistě drolí. „Své vystoupení zdůvodňuji názorovou neshodou a odklonem strany od myšlenek, idejí a programu. Odcházím z poslaneckého klubu, protože už nechci hájit zájmy této politické strany,“ oznámila v úterý ve Sněmovně Jana Hnyková.

Hnyková: Říkali mi, že rozvracím stranu

Předsedou Úsvitu Miroslavem Lidinským byla prý Hnyková opakovaně napadána, že „rozvrací stranu“ a že by měla vyvodit důsledky. „Naprosto odmítám kritiku pana předsedy Lidinského, že za námi není vidět práce v Poslanecké sněmovně,“ vzkázala.

Kam povedou její další kroky, Hnyková neprozradila. Tvrdí, že v tom ještě nemá jasno. „Můj odchod není spjat s žádnou novou stranu či hnutím. S nikým jsem nejednala o umístění na kandidátce. Pokud přijde nabídka, zvážím ji a rozhodnu se,“ uvedla. 

VIDEO: Jana Hnyková končí v Úsvitu, ten podle ní spěje k zániku

Poslankyně popřela, že by se měla vydat do SPD někdejšího předsedy Úsvitu Tomia Okamury, proti kterému však v Úsvitu podnikli puč, a Okamura skončil mimo hnutí. Založil si vlastní a úspěšnější – Svobodu a přímou demokracii. Spolupráci s ním ale rezolutně odmítla: „V žádném případě.“

Hnutí podle poslankyně směřuje k zániku. „Asi bych to shrnula do jedné věty, že Úsvit nebude samostatně kandidovat v parlamentních volbách. Předsednictvo přes odpor můj a kolegy Lanka rozhodlo o tom, že členové mohou kandidovat na jiných kandidátkách, což považuji za konec strany,“ dodala po tiskovce ve Sněmovně.

Lank: Poslední kapka? Propojení vlasteneckých stran

Hnyková je tak další poslankyní, která klub Úsvitu opouští. Odešel i Martin Lank, který však už oficiálně zamířil k Realistům – novému uskupení usilujícímu o hlasy voličů pod vedením Petra Robejška.

Na rozdíl od Hnykové však uvedl, že odchody z Úsvitu ještě nemusí znamenat jeho úplný zánik. Ke svým důvodům konce v hnutí sdělil, že se mu nezdál směr, jakým se Úsvit vydal. „My jsme se snažili spolu s některými dalšími kolegy – tím myslím třeba spolu s Markem Černochem – otočit kormidlo, kterým se Úsvit vydal. Ten směr se nám příliš nepozdával,“ řekl Blesk.cz Lank.

Ona poslední kapka pro Lanka přišla prý v okamžiku, kdy se začalo mluvit „o propojení takzvaných vlasteneckých stran“. „V tom uskupení byly i některé, se kterými prostě já spojován být nechci,“ podotkl Lank. „Nechci být spojována s panem Bartošem,“ byla ještě konkrétnější Hnyková. Zmínila tak kontroverzního protiuprchlického štváče Adama B. Bartoše.

„Realisté mají na 20 procent,“ věří stále Lank

Lank zmínil, že měl nabídky i z jiných politických stran. Parlamentní i neparlamentních. Realisty však oslovil sám. „Neberu to tak, že bych otočil své názory o 180 stupňů, ale budu mít možnost – doufám – prosazovat to, co jsem prosazoval doposud. Akorát možná inteligentněji a lépe,“ míní Lank.

Mentor jeho nové strany Robejšek se chystá kandidovat na posledním místě pražské kandidátky, nejde mu prý o poslanecký mandát. Lank, který Realisty povede do volební vřavy na Vysočině, s ním sdílí smělé cíle.

„Vzpomeneme si určitě v nedávné historii na strany, které ještě pár měsíců před volbami měly předvolební preference v řádech jednotek procent, a nakonec to bylo v desítkách procent. Já si myslím, že Realisté mají nepochybně šanci oslovit zhruba až 20 procent voličů. Jsou to lidé, kteří třeba dneska ani nechtějí jít k volbám, protože nemají koho volit,“ věří ve volební úspěch v nových barvách Lank.

VIDEO: Poslanec Lank o konci v Úsvitu i ambicích Realistů ve volbách. Věří až ve 20 procent hlasů

Zatímco Úsvit už neměl v úterý ve Sněmovně ani svou tradiční úterní tiskovou konferenci, právě Realisté tam oznámili jména lídrů do říjnových voleb. Předvolební průzkumy jim však přičítají zisk hluboko pod pět procent. Hlouběji a hlouběji pod hranici, která zajišťuje setrvání ve Sněmovně, se dostává i skomírající Úsvit. Naopak reálnou šanci poprat se o místa v poslaneckých lavicích má podle agentur na průzkum veřejného mínění nadále SPD „vyštvaného“ Tomia Okamury.

moiaza ( 6. června 2017 20:13 )

Lidé, jako je Hnyková a Černoch nemají šanci ve volbách vyhrát. Jsou to karieristé, kteří si klidně založí několik stran, jen aby mohli vládnout. Jsou to takoví Bendové a Kalouskové. Černoch nikdy nic v životě nedokázal a nikdy o něm nebylo slyšet. Těží s tatínkova jména. Je to naprostá politická nula.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa