Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Miliardy ze školství do sportu tekly neprůhledně, řekli po policii i kontroloři

Autor: ČTK, val - 
29. května 2017
08:40

Nesrovnalosti ve financování sportu ze strany ministerstva školství potvrdil v aktuálním šetření i Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Právě kvůli dotacím na ministerstvu nedávno zasahovala i policie. Kontroloři v pondělí uvedli, že resort v letech 2013 až 2015 rozděloval investice do zlepšení sportovišť netransparentně. Rozdělené dotace navíc málo kontroloval.

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) rozdělilo v kontrolovaném období na podporu materiálně-technické základny sportu přes 2,2 miliardy korun. Peníze měly pomoci zajistit dostupnost sportovišť pro širokou veřejnost a zlepšovat technické podmínky pro veřejnost i sportovní reprezentaci.

Akce, které dostanou dotaci, měla vybírat expertní komise. Ta ale projednávala už připravené návrhy, které pak případně s drobnými úpravami schválila, zjistil NKÚ. Komise tak nehodnotila žádosti podle stanovených kritérií. „Kdo a jak zpracovával návrhy na akce, které komise projednávala, ministerstvo nedoložilo,“ konstatovali kontroloři.

U jednotlivých kritérií pro posuzování žádostí o dotaci ministerstvo nestanovilo, kolik lze za ně získat bodů. Nebylo tak jasné, jak bude žádosti podle těchto kritérií hodnotit. „Bodování MŠMT stanovilo až v roce 2016,“ upozornil NKÚ.

Po někom chtěli spoluúčast, jindy platili vše

Ministerstvo školství si také stanovilo, že v mimořádných záležitostech, které ale nijak nevymezilo, nemuselo dodržovat některé nastavené podmínky pro rozdělování dotací. Ministerstvo tak v letech 2013 až 2014 rozdělilo část dotací v neoficiálním schvalovacím procesu bez jasných pravidel.

Resort také podle NKÚ nedostatečně kontroloval využití dotací u příjemců. „V letech 2013 až 2015 zkontrolovalo jen dotace za 2,4 milionu korun, a to pouze u jednoho příjemce, navíc na dvě akce z let 2011 a 2012,“ zjistili kontroloři.

NKÚ přišel také na to, že ministerstvo vytvářelo při rozdělování dotací nerovné podmínky pro uchazeče. Ačkoliv po žadatelích vyžadovalo spoluúčast 30 procent, v některých případech ale ministerstvo uhradilo 100 procent nákladů.

Valachová viní bývalé vedení 

NKÚ našel při kontrole pochybení i na straně příjemců. U šesti z nich mají kontroloři podezření na porušení rozpočtové kázně, což oznámili příslušným finančním úřadům.

Podle ministerstva školství jsou pochybení zjištěná NKÚ důsledkem špatně nastavených pravidel financování sportu u předchozích vedení úřadu. „Nálezy Nejvyššího kontrolního úřadu ministerstvo již pod mým vedením nerozporovalo,“ uvedla ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). Dodala, že už několik týdnů po svém nástupu do čela resortu nařídila první audit sekce sportu. „Během svého působení jsem nařídila celkem 11 auditů a dalších mimořádných kontrol sekce sportu,“ uvedla Valachová.

Ministryně má před sebou zřejmě poslední dny ve funkci. Rozhodla se rezignovat k 31. květnu, aby převzala politickou odpovědnost za kauzu, v níž figuruje její bývalá náměstkyně Simona Kratochvílová. Je podezřelá z toho, že se domlouvala se šéfem fotbalového svazu Miroslavem Peltou na rozdělování investičních dotací. Prezident Miloš Zeman se ji ale ještě v neděli večer snažil přesvědčit, aby ve vládě zůstala.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

kukuku ( 13. listopadu 2017 09:54 )

Nechápu, že tato baba (Valachová) může mít tu drzost, drát se zpátky do politiky. Ale on je to jednotný dav Národní fronty zlodějů - od ODS zprava, přes středové lidovce, TOP09 až po ČSSD nalevo.

marais ( 30. května 2017 09:15 )

Prostě rozdělovali peníze podle vlastního uvážení - bez vlivu lobbistů... holt tam nebylo deset razítek! Stejně jako porcování medvěda v PS! Spíše celé je to namířeno proti Peltovi, aby asi nekandidoval..

havran2 ( 29. května 2017 13:09 )

Proč nevyšetřují Valachovou ? Má v tom taky prsty ? ? ?

ivanak ( 29. května 2017 12:48 )

O tom je zákaz mluvit a psát už vůbec ne.Musí si teď v těch palicích srovnat,co vytáhnou jako další trumf proti Babišovi.Nějak se jim nezdařilo,aby jeho preference klesly podle jejich představ.

joudajoudovy ( 29. května 2017 12:27 )

a co akce sobotky, kalouska, ods? proc se o tom mlci?!?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa