Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jurečka zpochybnil platnost koaliční smlouvy. „Komunikace vázne,“ zlobí se

Autor: Jakub Veinlich, val - 
6. května 2017
05:01

Platí ještě vůbec koaliční smlouva mezi ČSSD, ANO a KDU-ČSL? První místopředseda lidovců a ministr zemědělství Marian Jurečka si tím není jistý, řekl v rozhovoru pro Blesk.cz. Je nicméně pro to, aby si strany i po vládní krizi ponechaly ta ministerstva, která nyní spravují. Šéf hnutí ANO Andrej Babiš je podle Jurečky ve střetu zájmů i po přijetí tzv. lex Babiš, který jej formálně připravil o majetek.

Podle Jurečky nedává smysl, aby si strany půl roku před volbami prohazovaly mezi sebou ministerská křesla. Neobává se však toho, že by měl Andrej Babiš i při odvolání z vlády nadále vliv na chod ministerstva financí, které by dostal do rukou někdo jiný z ANO? „I když Andrej Babiš odejde a bude jen předsedou hnutí ANO, tak si pořád myslím, že je tady určitý střet zájmů,“ řekl druhý muž lidovců pro Blesk.cz.

Lidovci se nyní chtějí radit o dalším postupu. „Preferujeme, aby byla vláda, která dokáže dotáhnout věci, které jsou rozpracované,“ řekl. Jednání o dalším postupu čeká stranu příští týden.

Platí vůbec ještě koaliční smlouva, kterou společně podepsala trojice vládních stran? „Musím říct, že to je velkou otázkou. Dneska vám na to nejsem schopen úplně odpovědět,“ zapochyboval ministr zemědělství.

Komunikace vázne, zkritizoval Jurečka v druhé části rozhovoru:

Česko má za sebou politicky perný start května. Podívejte se, co všechno se ve vládní krizi už odehrálo:

Video  Vládní krize přehledně: Takhle graduje válka Sobotky, Babiše a Zemana.  - Klára Brunclíková, David Vaníček, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Marian Jurečka navštívil Studio Blesk:

saly23 ( 6. května 2017 14:22 )

Jak se někde rozdávají koryta,tak je tam vždycky KDU.

kuromrd ( 6. května 2017 13:14 )

o volbách si Babiše zvolíme za premiéra a ti zloději co nás léta okrádali utřou rypáky, Babiš má dobrý nápad a sice zrušit senát, takže bude hafo peněz pro babičku na důchod

panda82 ( 6. května 2017 12:53 )

Někde psal, že dostal 3 miliony

borka30 ( 6. května 2017 12:14 )

Jurečko, také mně zaráží, že jako soukromý zemědělec vedete Min. zemědělství. Čerpáte také dotace a kolik?

ivoadler ( 6. května 2017 11:49 )

Blbě pindáš. Řekni, koho volit. Žádná strana "pravých odborníků" neexistuje. To je případ Havlovy nepolitické politiky jako vyšitý. Myslel jsem, že tahle blbost už leží někde v popelnici.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa