Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman potupil Sobotku. „Tohle si prezident nemůže dovolit,“ zuří Špaček

Autor: jko, simao - 
4. května 2017
19:40

Pro premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) to byly možná nejpotupnější chvíle v jeho politické kariéře. Miloš Zeman mu na Hradě přichystal ceremoniál, aby premiér podal demisi, kterou však s sebou neměl. Zeman na Sobotku chvíli mířil i holí a stěžoval si, že ještě ve středu Sobotka s demisí přijít chtěl. Na závěr premiérova vysvětlení si nepočkal a odešel. Podle „pana Etikety“ Ladislava Špačka se však Zeman dopustil dalšího „poklesku“. Jako třeba během legendární virózy.  

„Gesto prezidenta Miloše Zemana (72) nemá obdoby, je bezprecedentní. Pouze ukazuje na to, že prezident situaci nezvládl. A přitom je to náš nejzkušenější politik, který řeší banální vládní krizi, kterých už bylo v minulosti dost,“ řekl Blesku Ladislav Špaček, bývalý mluvčí prezidenta Václava Havla a odborník na (nejen) hradní etiketu.

„Za dob prezidentů Václava Havla (†75) i Klause (75) byla pnutí, ale nikdy to nedávali takto veřejně najevo,“ podotkl.

Současnou krizi vyrazil po včerejší návštěvě v podobě Andreje Babiše (ANO) a Milana Chovance (ČSSD) na Hrad ve čtvrtek řešit nejprve vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). A po něm už premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). 

Špaček: Zemanovi prošla už viróza, nepoškodí ho to

Že Sobotka nepřiveze Zemanovi dříve avizovanou demisi, bylo jasné už ve středu večer. Aspoň sociálním demokratům, na Hradě zjevně ne. To, že přijel Sobotka bez demise, Zemana rozlítilo. A přichystal si jistou „zlomyslnost“ – hned několik rýpavých poznámek a potupné gesto na závěr.

VIDEO: Podívejte se, jak se Zeman otočil k Sobotkovi zády

Video  Moment potupy: Sobotka mluvil, Zeman odešel v půlce věty.  - Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Podle Špačka by si však prezident takové jednání měl v tak důležitých chvílích odpustit. „Není to soukromá záležitost, prezident řeší ústavní záležitost. Prostě si takové jednání nemůže dovolit,“ míní Špaček.

„V očích veřejnosti ho to ale zřejmě nijak nepoškodí. Když mu prošlo jít ke korunovačním klenotům s virózou, připínat státní vyznamenání na teplákovku nebo říkat sprostá slova v éteru, která by slušný člověk nevyslovil ani o půlnoci, tak si myslím, že toto se zařadí jen k dalším jeho pokleskům,“ dodává Špaček.

VIDEO: Zeman ukazoval na Sobotku holí, „pucoval“ ho za to, že nepřinesl avizovanou demisi

Sobotka se nedal, Zeman neposlouchal

„Bohužel taková už je česká politika a bohužel vypadá to tak, že taková je česká politika už i v nejvyšších patrech. Myslím si, že jsme si to mohli tady dnes odpustit,“ říkal Sobotka v momentě, kdy Zeman zmizel za dveřmi. 

Dusno bylo na Hradě kvůli tomu, že ještě ve středu byl prý Zeman ujišťován, že Sobotka s demisí přijede.

Video  Sobotka o trapné chvíli na Hradě: Hodně jsem se ovládal, chtělo to pevné nervy  - Blesk TV
Video se připravuje ...

„Ještě včera mě sekretariát předsedy vlády informoval o tom, že pan premiér chce přijet na Hrad, aby podal demisi. Proto jsme vypravili obvyklé aranžmá, které probíhá při všech demisích předsedů vlád,“ vysvětloval Zeman.

Sobotku později Zeman pokáral, ať si to vyřídí se svým sekretariátem. A vytkl mu, že ke změně došlo ve čtvrtek ráno. „V sedm hodin ráno, což je, milý pane premiére, zatraceně noční doba, kdy normální lidé spí a nejednají, se svolalo shromáždění na Strakově akademii, kde došlo ke změně původní dohody,“ vytýkal Zeman Sobotkovi.

VIDEO: Takhle premiér Sobotka oznámil, že celá vláda podá demisi. Překvapil koaliční partnery, ministry i své blízké spolupracovníky

Zeman: Ani pan farář nekáže dvakrát

Premiér se snažil vysvětlit, že přišel za Zemanem kvůli politickým konzultacím. Svůj prostor dostal, byť Zeman vyslechl jen část jeho argumentů. Sobotka se bránil, že on pro změnu nebyl informován, že bude připraven na Hradě takový ceremoniál. A těžko by mohl podat demisi v době, kdy neví, zda pro Hrad bude demisí celé vlády, nebo samotného premiéra.

„Jistě uznáte, že – jak říkají na Moravě – ani pan farář dvakrát nekáže, takže tento ceremoniál považuji za konečný a nevidím důvod, proč by se měl opakovat,“ řekl Zeman Sobotkovi a upozornil, že jeho demise „vytvořila krizi, kterou nikdo z nás nepředpokládal“.

Sobotka za ním jen marně volal, že krizi nezpůsobila demise, ale problémy vicepremiéra Andreje Babiše (ANO). Na to Zeman neslyšel. Přesto Sobotka svůj proslov dokončil. Po samotném jednání se Zemanem se však již k incidentu nevracel.

Celou situaci kolem vlády sledujeme online:

Demise Sobotkovy vlády
22:00
5. 5. 2017

Děkujeme vám za pozornost našemu online zpravodajství z vládní krize. Zatímco politická scéna si bere chvíli oddech, o slovo se hlásí hokejové mistrovství světa, kde se český výběr v úvodním utkání s Kanadou ale příliš neblýskl. A prohrál 1:4.

 

Připomeňte si klíčové rozhovory s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD), vicepremiérem Andrejem Babišem (ANO), šéfy TOP 09 a ODS Miroslavem Kalouskem a Petrem Fialou nebo druhými muži ČSSD a KDU-ČSL Milanem Chovancem a Marianem Jurečkou. Další dění z vládní krize pro vás na Blesk.cz budeme samozřejmě dále sledovat.

Video se připravuje ...
Video se připravuje ...
Video se připravuje ...
Video se připravuje ...
Video se připravuje ...
Video se připravuje ...
21:05
5. 5. 2017

„Ze Zemana jde strach. A Sobotka s ČSSD jsou teď k smíchu,“

píše ve svém komentáři pro Blesk.cz Petr Holec. „Pokud pro uspokojení své stařecké ješitnosti klidně udělá z Česka banánovou republiku, kde navíc banány ani nerostou, měli bychom se děsit, co přijde příště,“ uvádí na adresu hlavy státu a nešetří ani předsedu vlády.

Video se připravuje ...
20:30
5. 5. 2017

Za nepřijatelný považuje ministr zemědělství a první místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka obsah audionahrávky, v níž údajně vystupuje ministr financí a šéf ANO Andrej Babiš.

„Je to pro mě něco, co je nepředstavitelné, kdy člen vlády, v tu dobu asi majitel skupiny Mafra, diskutuje s novinářem a řeší, kdy na kterého člena vlády bude jaká kauza mediálně spuštěna,“

komentoval Jurečka v rozhovoru pro Blesk.cz nahrávku, kterou Babiš podle svých slov považuje za zmanipulovanou.

Video se připravuje ...
20:00
5. 5. 2017

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dosud udělal ve vládě sedm změn. Vždy navrhl prezidentovi demisi s datem, Miloš Zeman mu pokaždé vyhověl, připomněl na Twitteru vládní mluvčí Martin Ayrer. Právě o termín demise vicepremiéra Andreje Babiše, konkrétně k 9. květnu, je teď mezi Hradem a Strakovou akademií spor.

19:38
5. 5. 2017

„Považujeme za nepřijatelné osobní útoky na předsedu vlády jako hlavu vrcholného orgánu výkonné moci a znevažování autority ústavních institucí v přímém televizním přenosu při tzv. předávání demise předsedy vlády,“ oznámilo 27 senátorů v prohlášení. Respekt k úřadu prezidenta je podle nich součástí politické praxe, ale nelze tolerovat případné protiústavní kroky.

 

„Klíčovou pojistkou je mechanismus vyvození ústavní odpovědnosti za hrubé porušení ústavního pořádku. Jako senátoři jsme si vědomi, že naší rolí není pouze přihlížet, ale, bude-li toho třeba, konat,“ sdělili. Senát může se souhlasem většiny poslanců podat ústavní žalobu proti prezidentu republiky pro hrubé porušení ústavy nebo jiné součásti ústavního pořádku. Ústavní soud pak může prezidenta zbavit funkce.

19:03
5. 5. 2017

Zaorálek se domnívá, že post ministra financí by mohl zůstat i nadále hnutí ANO. Řídit by ho měl někdo, kdo prokazatelně nemá vazbu na firmu Agrofert.

19:00
5. 5. 2017

Třetina senátorů kritizuje Zemana za znevažování ústavy při vládní krizi a jsou připraveni konat. Senát může navrhnout ústavní žalobu na prezidenta.

„Je zbytečné, abych tuto věc komentoval, protože by to pouze odvádělo pozornost od podstaty věci. A ta podstata věci je úplně jiná, než jestli tady byla, a nebo nebyla připravena nějaká ceremonie, se kterou jsem nepočítal. Podstata věci je taková, že máme ministra financí, který je zatížen vážnými problémy a vážnými skandály. Ty věci jsou tak vážné, že jsem na to musel jako předseda vlády reagovat demisí vlády,“ uvedl Sobotka před tím, než ve vládní limuzíně opustil Pražský hrad.

Pospíšil: Zeman jako autoritář ze Střední Asie

S kritikou Zemana za jeho chladné až nevraživé přijetí premiéra Sobotky přišli i někteří politici. „Zeman zinscenoval na Hradě odpornou komedii, nedůstojnou jeho úřadu a situaci. Dělá ČR veřejnou ostudu,“ míní šéf TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Miloš Zeman se dnes při přijetí premiéra choval spíš jako autoritářský prezident nějaké středoasijské republiky nebo jako absolutní monarcha,“ uvedl taktéž na Twitteru exministr spravedlnosti a dnes europoslanec Jiří Pospíšil (za TOP 09 a STAN).

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček si však z kritiky těžkou hlavu nedělal. A sdílel jeden z vtípků, které se po konfliktu Zemana se Sobotkou objevily na internetu. „Pak zhasni,“ zní na něm vzkaz Zemana premiérovi, kterého zanechává v sále samotného.

milan59 ( 8. května 2017 16:00 )

Spousta lidí kteří mají v ruce hůlku když mluví a chtějí na něco ukázat nepoužijí prázdnou ruku ale použijí ruku ve které drží právě tu hůlku.To samý se stává i kuchařům krájejí maso nebo zeleninu když v tom se jich někdo zeptá kde je např.koření,v tu chvíli kuchař ukáže právě tou rukou ve který drží ten nůž to je právě ten moment kdy pohyb je rychlejší než myšlení.

dalglisch ( 8. května 2017 15:05 )

Napoleon Bonaparte by Vám řekl pane ministře Sobotko, že nejlepším prostředkem, jak dodržet slovo, je - nikdy ho nedávat!

drzaaaa ( 6. května 2017 22:12 )

pane Špačku ve Vaše m případě mlčeti zlato

gabreta ( 5. května 2017 20:15 )

Bývalý soudruh Špaček, by si měl vzpomenout na to, jak hradní pán Veškrna se Schlafenbergem protiprávně restituovali majetky a zaprodali republiku a on jim k tomu s nóblesou jemu vlastní, asistoval! To je ten pravej k hodnocení druhých!

pb007 ( 5. května 2017 19:30 )

Mno a vzhledem k tomu, že v návrhuje je obsaženo datum odvolání 9. května a já Milloš se k návrhu dostanu až 18. května, po návratu z Číny, logicky tomuto návrhu nebudu moci vyhovět, protože cestovat časem neumím. HOWG

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa