Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Babiš se čertil: Sobotka podráží lidi celý život. Kalousek mluvil o sebevrahovi

Autor: Jaroslav Šimáček - 
28. dubna 2017
15:50

Andrej Babiš (ANO) doručil do Sněmovny své vyjádření ke kauze korunových dluhopisů, podle Miroslava Kalouska (TOP 09) však dopis nemůže rozptýlit pochybnosti, které se kolem Babišova podnikání objevily. Babiš však míní, že jde o cílenou kampaň proti němu. A opravdu velmi zostra se pustil do premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), který je dle něj oligarchou ČSSD a chce jeho popravu.

„Pan Sobotka dělá celý život podrazy. Podrazil prezidenta, podráží mě, podráží celý život,“ zaútočil vicepremiér Andrej Babiš (ANO) v pátek ve Sněmovně na nepřítomného Bohuslava Sobotku (ČSSD).

A to poté, co na sekretariát Sněmovny podal dopis, ve kterém měl vysvětlit kauzu korunových dluhopisů, k čemuž ho oficiálně vyzvali poslanci. „Dopis si myslím, že je velice odborný, a ten, kdo nepodnikal a nevyzná se v této problematice, tak to možná úplně nepochopí,“ míní Babiš.

Jeho předchůdce v roli ministra financí Miroslav Kalousek (TOP 09) je však jiného názoru. „Tento dopis v žádném případě nemůže rozptýlit pochybnosti, které Sněmovna projednávala, které formulovala,“ uvedl v reakci na Babiše.

Chtějí mě popravit, tvrdí Babiš

Babiš v dopise potvrzuje své přesvědčení, že v případě korunových dluhopisů i další jeho kritiky jde o organizovanou kampaň a spolupráci Sobotky právě s Kalouskem. Již v minulosti Babiš Blesk.cz řekl, že Kalousek podle něj dělá Sobotkovi „beranidlo“.

Situace však prý pokročila ještě dál. „Teď se vytváří atmosféra, abych byl odvolán,“ míní Babiš, podle kterého jde nyní o „tahání špíny na Babiše“. „Tuhle iniciativu mě popravit, to je samozřejmě dílo těch dvou oligarchů, pana Sobotky a Chovance. Já si myslím, že ti ostatní v ČSSD na to nemají stejný názor. Oni dva vládnou pevnou rukou v ČSSD,“ říkal Babiš novinářům ve Sněmovně.

VIDEO: Babiš o dopisu poslancům: Doručil jsem ho o dva dny dřív. Ultimátum měl do neděle

Na dotaz, zda jeho pořízení korunových dluhopisů od vlastní firmy bylo etické, odpověděl bez váhání: „Ale samozřejmě, pane redaktore.“ Babiš k tomu dodal, že i on platil daně dle zákonů. „Já jsem byl podnikatel, moje firma potřebovala ty peníze a já jsem to zdůvodnil,“ tvrdí Babiš.

Špidlu označil za diletanta

Sobotku však Babiš nešetřil dál. Opřel se i do jeho spolupracovníků – šéfa poradců premiérova týmu Vladimíra Špidly, někdejšího premiéra, a také do ekonomického experta ČSSD Michala Pícla. Označil je za diletanty.

„Chování pana premiéra je velice nestandardní, protože kdyby se choval korektně, tak počká na ten dopis, přečte si ho, dá ho přečíst těm ekonomickým diletantům Špidlovi a Píclovi, kteří tam vymyslí něco, a až potom bude reagovat,“ vytkl Babiš Sobotkovi.

Poukazoval přitom na včera zveřejněný analytický souhrn kauz souvisejících s podnikáním Andreje Babiše. Podle vicepremiéra nejde o fakta, ale souhrn „lží, polopravd a spekulací“. Analýza obsahuje i další kauzy spjaté s Babišem – mj. dotační kauzu kolem farmy Čapí hnízdo na Benešovsku.

„Vypadá to, že ČSSD je zoufalá a pan premiér dělá všechno pro to, aby mě poškodil. Přece není normální, aby premiér oslovoval koaličního partnera, díky kterému je premiérem, protože beze mě by premiér nebyl,“ pokračoval Babiš v jedovaté slině. Kdyby prý nebyl politicky naivní, mohl vyjednávat po volbách v říjnu 2013 s haškovci, kteří za ním přišli. On se však rozhodl podpořit Sobotku.

VIDEO: Babiš udeřil tvrdě na Sobotku: Podráží celý život

Kalousek: Za tohle by převzal odpovědnost jen sebevrah

Právě premiér Sobotka je nyní na tahu podle opozičního lídra Miroslava Kalouska. „Teď není na tahu Sněmovna, teď je na tahu předseda vlády,“ vzkázal. Pochybuje však prý, že by Sobotka převzal politickou zodpovědnost za svého ministra financí. „Za tohle by politickou odpovědnost mohl převzít pouze sebevrah,“ míní Kalousek.

K dopisu, který dorazil během jednání Poslanecké sněmovny, se prý detailněji může vrátit až příští týden. „Nicméně na první přečtení lze říct, že jsou používány notoricky známé, staré argumenty, které nepřesvědčují. Zejména tam není ani slovo o tom, proč dluhopisy, které si vlastník Agrofertu kupoval od své vlastní firmy, byly vydány v nominální hodnotě jedné koruny,“ uvedl šéf Topky.

Podle jeho názoru se v případě korunových dluhopisů mohlo jednat o daňovou optimalizaci. Aby nemusel Babiš danit výplatu dividend. „V okamžiku, kdy on byl jediným kupcem dluhopisů své vlastní firmy, tak bohužel jediný důvod takové operace je daňová optimalizace. A v takovém případě se jedná o, podle našeho názoru, neprávní jednání,“ podotkl Kalousek a označil to za krok u ministra financí neakceptovatelný, byť se někteří další podnikatelé dle něj chovali „ještě brutálněji“.

VIDEO: Kalousek o Babišovi a jeho dopisu: Pochybnosti zůstávají

Marksová: Naše vnitřní debaty zůstanou vnitřní

O situaci kolem Babiše dnes jednalo i politické grémium ČSSD. „To, co tam zaznělo, to tam také, abych řekla, zůstane,“ řekla novinářům ve Sněmovně místopředsedkyně ČSSD Michaela Marksová. 

Na dotaz, zda jsou Sobotka s Chovancem oligarchové a jiní členové mají jiný názor, jak tvrdil Babiš, Marksová reagovala slovy: „My jsme přece velká strana a to, že máme různé názory, je, myslím, úplně logické. Naše vnitřní debaty, zatím, zůstanou vnitřní.“

Jelikož není poslankyní, tak Babišův dopis ještě nečetla. „My jsme se opravdu zatím bavili o tom, co bude v té odpovědi a že se uvidí. A také ještě o jedné věci – že toto vlastně není na rozhodnutí politického orgánu strany, ale to se týká vlády, týká se to premiéra, tudíž je to opravdu na rozhodnutí premiéra,“ dodala ministryně práce a sociálních věcí.

Sobotka: Babiš devastuje pověst mé vlády

Premiér Bohuslav Sobotka reagoval na Babišův atak v tiskovém prohlášení. S Babišovým dopisem se chce nejprve podrobně seznámit. „Počítám s tím, že se k němu příští týden vyjádřím a rozhodnu se o dalším postupu. Pochybností a kauz spojených s podnikáním A. Babiše je velké množství, očekávám tedy, že na ně ve svém dopise Poslanecké sněmovně adekvátně zareagoval a všechna podezření věrohodně vysvětlil,“ napsal Sobotka.

Vládu prý drží čtyři roky pohromadě právě on s cílem dotáhnout tuto práci do konce. „Štve mě, že dosavadní dobrá pověst a úspěšná práce mé vlády je devastována neschopností ministra financí vysvětlit a řešit problémy, jako jsou třeba jeho korunové dluhopisy. Odmítám, že by ČSSD usilovala o rozbití vlády,“ dodal Sobotka. Jako premiér prý nebude zavírat oči před „vážnými kauzami a podezřeními“ u jakéhokoliv člena vlády.

VIDEO: Čtvrteční tisková konference premiéra Bohuslava Sobotky

Video  Sobotkova tiskovka k odvolání Babiše: Celý záznam tiskové konference  - Zuzana Štíchová, Petr Soukup
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hejhej ( 29. dubna 2017 18:43 )

Sobotka, Kalousek, Fiala jsou největší ubožáci. Nedokáži nic jiného, než napad pana Babiše. Dluhopisy byly vydány za opilce Kalouska a ten debil nyní otevírá tu svoji smradlavou , alkoholickou tlamu a Sobotka se třepe na koryto a je schopen se spojit s každým.

joudajoudovy ( 29. dubna 2017 12:53 )

proc si stale brat priklady ze zapadu? http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Georgi-Sorosovi-se-to-v-Makedonii-vymklo-z-r ukou-Misto-jeho-lidi-vyrazila-na-parlament-protistrana-a-podala-si-proevropske-poslance-485596

mazden ( 29. dubna 2017 07:10 )

Toho Sobotku a Kalouska někde zavřete atˇje od nich klid.

jajanene ( 28. dubna 2017 19:45 )

Zeptejte se kam dal peníze Sobotka za privatizace pro Bakalu, pokud mu ten lump opravdu nějaké dal...

xiioma ( 28. dubna 2017 19:27 )

Pane Babiši, kde jste vzal ty peníze? Babiš- pod polštářem. Kdo je tam dal? Babiš - manželka. Kde je vzala? Babiš - dal jsem jí je. A kde jste je vzal? Babiš - už jsem vám to říkal, pod polštářem.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa