Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Zataženo, déšť 15°C

Sněmovnu čeká boj o levnější mobilní data. Zákonodárci budou mít nakvap

Mobilní data jsou v Česku jedna z nejdražších v Evropě. Změnit by to měla novela zákona o elektronických komunikacích.
Mobilní data jsou v Česku jedna z nejdražších v Evropě. Změnit by to měla novela zákona o elektronických komunikacích.  (Autor: profimedia.cz)
Autor: zst, ČTK - 
2. dubna 2017
20:30

Bitva o levnější mobilní data ve Sněmovně začíná. Poslanci mají totiž na programu schůze, která začíná v úterý, novelu zákona o elektronických komunikacích. Tu se ale možná nepodaří do voleb kompletně schválit. Vedle toho je čeká hlasování o vetu prezidenta Miloše Zemana i vrácený daňový balíček.

Tarify mobilních operátorů v Česku jsou podle spotřebitelské organizace Telefonující.cz až o 79 procent dražší, než je průměr EU. Předražená jsou zejména mobilní data a tarify s malými objemy volání a SMS. Operátoři poukazují na to, že v ČR musí platit vysoké poplatky a že průměrná měsíční útrata za volání je v ČR o třetinu nižší, než v Německu nebo Rakousku.

Boj s drahými daty si vzal ale za své s odchodem ministra průmyslu Jana Mládka premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. Prosazování novely, která by měla dát lidem více práv v boji s operátory, se tak stane zřejmě jedním z hlavních předvolebních témat. Zároveň půjde o jednu z priorit Mládkova nástupce Jiřího Havlíčka (ČSSD), kterého jmenuje prezident ministrem v úterý. Ve Sněmovně už by tak novelu měl hájit on a ne premiér, který úřad dočasně vedl.

Není ale jisté, zda se norma stihne kompletně schválit. Záležet bude na rychlosti projednávání, poslanci například mohou zkrátit lhůty nebo poslat novelu senátorům hned po prvním čtení. To by mělo být na pořadu nadcházející schůze, která začne v úterý.

Pochyby o tom, co se ještě do voleb stihne, vyjádřil v pořadu České televize Otázky Václava Moravce i předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek. Dolní komora má na schůzi zahájit projednávání celkem 169 zákonů a novel.

„Co se nezačne teď, nebude vůbec“

Celkem 44 z nich předkládá kabinet, a to třeba zákon o sociálním bydlení, normu o univerzitních nemocnicích či novely o elektronických komunikacích a nemocenské. „Co se neprojedná v prvním čtení na dubnové schůzi, už se prostě neprojedná, uvedl Faltýnek. Podle něj bude záležet na tom, jak budou poslanci konstruktivní, jestli budou jednat i večer a zda nebudou obstrukce.

Správa Národního parku Šumava uspořádala 11. srpna na Modravě akci Den pro rašeliniště. Na snímku je ministr životního prostředí Richard Brabec. Správa Národního parku Šumava uspořádala 11. srpna na Modravě akci Den pro rašeliniště. Na snímku je ministr životního prostředí Richard Brabec. | ČTK/Pavel Němeček

Ekologové, nebo developeři? Na řadě bude i Zemanovo veto k Šumavě

Poslanci budou opět hlasovat také o nových pravidlech pro národní parky, tentokrát po vetu prezidenta Miloše Zemana. O pravidlech pro všechny čtyři národní parky v Krkonoších, Českém Švýcarsku, Podyjí a na Šumavě budou rozhodovat už potřetí.

Potom, co Sněmovna nepřijala senátní úpravy normy, ji Zeman vetoval se zdůvodněním, že nepřihlíží ke zvláštnostem šumavského národního parku. Novela podle prezidenta nejprve omezí a následně potlačí oprávněné zájmy šumavských obcí, místních obyvatel i návštěvníků. Navzdory jeho postoji je pravděpodobné, že plénum předlohu ve sněmovním znění potvrdí. Potřeba je 101 hlasů, pro podporu sněmovní verze přitom hlasovalo začátkem března 117 zákonodárců.

Veto prezidenta přehlasovali poslanci naposledy letos v lednu, kdy přes prezidentovu nevoli prosadili tzv. lex Babiš nebo Anti-Babiš, tedy novelu zákona o střetu zájmů, podle které se Babiš musel alespoň formálně zbavit svého podnikání.

Na stolech bude zřejmě hned v úterý znovu také daňový balíček, do kterého zasáhl Senát. Ten chce osvobodit převod pozemků okolo staveb od daně z přidané hodnoty. Poslance ale také čeká schvalování kariérního řádu učitelů, ohraničení věku odchodu do důchodu, zpřísnění pravidel pro podnikání v pohřebnictví nebo novely stavebního zákona, která má zrychlit povolování důležitých infrastrukturních projektů.

boxer ( 2. dubna 2017 21:12 )

Naše zákonodárce je potřeba poslat (VŠECHNY) do P.I.Č.E !!!! Je to jeden spolek darmožroutů a hov.nodělačů!!! Bylo by záhodno,kdyby konečně začali něco dělat pro LIDI CO JE VOLÍ !!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa