Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Obchody s emisními povolenkami čekají změny: Posvětili je ministři v Bruselu

Autor: ČTK - 
28. února 2017
22:18

Většina ministrů životního prostředí zemí Evropské unie dnes schválila kompromisní dohodu ohledně reformy unijního obchodování s emisními povolenkami po roce 2020. EU se tak přiblížila k přijetí první směrnice omezující vypouštění skleníkových plynů od přijetí pařížské dohody o boji proti globálnímu oteplování. Podle polské tiskové agentury PAP, která se odvolává na diplomatické zdroje, proti dohodě protestovaly Polsko, Bulharsko, Rumunsko, Kypr, Chorvatsko, Maďarsko, Itálie, Litva a Lotyšsko.

Pro kompromisní návrh se podle agentury Reuters vyslovilo 19 států, reprezentujících 71,44 procenta obyvatel EU, přičemž k přijetí byl zapotřebí souhlas nejméně 16 členských zemí s 65 procenty z celkové populace EU. Návrh kompromisu prosazovaný Švédskem, Francií a Nizozemskem nakonec získal německou podporu.

„Tento přístup ničí energetickou bezpečnost Polska, ničí polské energetické zdroje, jako je uhlí,“ prohlásil polský ministr životního prostředí Jan Szyszko. Reforma unijního obchodování s povolenkami může zvýšit náklady polského průmyslu a energetiky opírající se o uhlí, v konečném důsledku mohou i zdražit účty za elektřinu.

Snížení emisí o 40 procent

EU se předloni na klimatické konferenci v Paříži zavázala k roku 2030 snížit emise skleníkových plynů o 40 procent oproti roku 1990. Náročná jednání mezi členskými státy, která se týkala nalezení rovnováhy mezi ambicemi při ochraně životního prostředí a ochranou energeticky náročných průmyslových odvětví, se vlekla 18 měsíců.

Schválením pozice členských států mohou začít vyjednávání s Evropským parlamentem o konečném znění směrnice. EP v polovině února schválil, že počet emisních povolenek v rámci systému obchodování s emisemi (ETS) má po roce 2020 klesat o 2,2 procenta ročně. To by mělo znečišťovatele motivovat k ekologicky odpovědnějšímu přístupu.

Se systémem emisních povolenek přišla EU v roce 2005 s cílem zpoplatnit znečišťování ovzduší. Počet povolenek, jejichž prostřednictvím si továrny či elektrárny v dražbách kupují možnost vypouštět do ovzduší CO2, postupně klesá. Kvůli převisu nabídky nad poptávkou však systém nebyl zcela účinný, což má reforma změnit.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa