Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Česko je členem velrybářské komise, ročně za to platí 700 tisíc korun. Proč?

Autor: Václav Lang - 
25. ledna 2017
18:10

Zní to na první pohled kuriózně, až exoticky. Vláda České republiky, která má k nejbližší slané vodě stovky kilometrů, měla na programu středečního jednání zprávu o průběhu a výsledcích 66. výročního zasedání Mezinárodní velrybářské komise. Jak zjistil Blesk.cz, Česko za členství v této instituci platí zhruba 700 tisíc korun ročně. Ministerstvo životního prostředí tvrdí, že se jedná o přispění ČR k otázce ochrany ohrožených druhů.

Česká republika je stejně jako další státy členem stovek různých mezinárodních institucí. Některé z nich vypadají na první pohled ve spojení s malým státem v evropském vnitrozemí podivuhodně. Například Mezinárodní úřad pro mořské dno (International Seabed Authority) nebo právě Mezinárodní velrybářská komise (International Whale Commission, IWC).

Státní úřady ale členství v nejrůznějších mezinárodních organizacích hájí, třebaže na ně jdou ročně miliardy. V roce 2015 dala Česká republika celkem za členství v těchto institucích kolem 3,5 miliardy korun. Jak řekla Blesk.cz Dominika Pospíšilová z tiskového odboru ministerstva životního prostředí, za členství v IWC Česko platí ročně kolem 710 tisíc korun.

Resort odmítá zpochybňování významu členství. „Mezinárodní velrybářská komise představuje jediný celosvětově funkční nástroj pro regulaci lovu velryb. Členství ČR v IWC je především naším příspěvkem ke globální ochraně ohrožených druhů, kdy se ČR řadí k tzv. ochranářským státům, které lov kytovců odmítají jak z důvodů ekologických (zachování dostatečně početných populací kytovců je klíčové z hlediska ekologie mořských ekosystémů), tak z důvodu etických,“ vysvětlila Pospíšilová.

Návrh Brazílie neprošel

Česko je členem od roku 2005. Podle mluvčí jsou v organizaci vyváženě zastoupeny jak státy ochranářské, které lov kytovců odmítají, tak státy pro-velrybářské, které zase usilují o vytvoření podmínek, jež „umožní jejich intenzivnější lov“. I proto je prý důležité, aby bylo zastoupení ochranářských států dostatečně početné. Mezinárodní úmluva o regulaci velrybářství má 88 smluvních stran, z toho 25 členských zemí EU (vyjma Lotyšska, Malty a Řecka).

Podzimního zasedání ve Slovinsku, jehož shrnutí měla na programu středečního jednání vláda, se zúčastnilo 67 členských států IWC. I přes souhlas ČR a dalších „protivelrybářských“ států neprošel návrh Brazílie na vyhlášení chráněné oblasti v oblasti Jižního Atlantiku, tzv. South Atlantic Whale Sanctuary. Přijato bylo šest rezolucí týkajících se mimo jiné procesu vydávání povolení pro lov.

gabreta ( 25. ledna 2017 19:11 )

Jo, jo. Ještě by jsme mohli u nás zřídit velitelství ponorkového loďstva NATO za pár milionů!

Zobrazit celou diskusi