Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ťok mě zklamal, hlásí Sobotka. Ministr: Ať ukáže, kterou dálnici nestavět

Autor: ks, ČTK - 
13. února 2017
17:58

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) trvá na tom, že má stát letos krajům na opravy silnic nižších tříd poskytnout tři miliardy korun. Stejnou částku dostaly kraje loni a mají připravené projekty, řekl dnes novinářům. Ministr dopravy za hnutí ANO Dan Ťok chce poskytnout dvě miliardy korun. Pokud mají kraje dostat více, další peníze je třeba najít jinde než v resortu dopravy, uvedl v pondělí ministr Ťok.

Podle ČSSD miliarda navíc pomůže hospodářskému růstu a zaměstnanosti. Ministerstvo dopravy má podle Sobotky hospodařit tak, aby peníze byly k dispozici. „Platí, že vláda přijala usnesení, ve kterém vyzvala ministra dopravy, aby předložil do vlády návrh na financování silnic druhé a třetí třídy v obdobném rozsahu, jako to bylo v roce 2016. Obdobný rozsah byly tři miliardy korun,“ uvedl Sobotka. Dodal, že kraje mají připravené projekty a byla by chyba, kdyby tato připravenost nebyla využita. „Ministerstvo dopravy je tu od toho, aby zajistilo takový management prostředků ve fondu dopravy, abychom peníze měli k dispozici,“ řekl.

Dvě miliardy korun jsou podle ministerstva dopravy veškeré peníze, které z loňského rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) zbyly. „Dobré hospodaření spočívá v tom, že peníze z fondu na dopravní stavby vyčerpáme, a nikoli v tom, že na konci roku zbudou. Více než dvě miliardy korun pro kraje nemáme právě proto, že jsme loni hospodařili nejlépe v historii,“ uvedl Ťok.

V sobotu premiér uvedl, že Ťok ho lednovým oznámením dvoumiliardové dotace na opravy silnic druhé a třetí třídy zklamal. „Pokud vyjádření pana premiéra znamená, že máme sahat do rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI), pak by měl ukázat prstem na tu dálnici, kterou letos nemáme začít stavět. A může si vybrat z chystaných pokračování dálnic D3, D6, D11, D35 a dalších, včetně modernizace dálnice D1,“ řekl Ťok. Patří mezi ministry, které premiér nejvíc kritizuje.

Materiál o čerpání rozpočtu SFDI za loňský rok v souvislosti s možným financováním oprav silnic II. a III. třídy předložil do vlády ministr dopravy v pátek. Loni kraje na opravy těchto silnic dostaly od státu tři miliardy korun, v roce 2015 to bylo 4,4 miliardy. Vedle ČSSD se nejméně pro tři miliardy letos koncem ledna vyslovila Asociace krajů ČR, kterou vede karlovarská hejtmanka za ANO Jana Vildumetzová.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

panda82 ( 11. května 2017 19:39 )

Sobotka běžte už do háje, nikdo není dobrý, kolik ministrů jste už zničil , necháváte tam jen lemply zloděje, a vy jste panovačný, samostředný myslíte i nenahraditelný egoista. Co budete dělat po volbách, prý už jsou teď cinknuté, proto vám ujelo, že Babiše ve vladě nebudete chtít, otázka jestli on vás bude chtít

zadnice ( 14. února 2017 09:57 )

Sobotko dej si odchod. Rozumíš všemu, teda okecáš vše!!!

JETHRO ( 14. února 2017 07:00 )

Jdi volit,ať tomu pomůžeš .

moiaza ( 13. února 2017 20:03 )

 Jen mě utvrzují v názoru, že v naší slavné vládě pravá ruka neví, co dělá levá ruka.

joudajoudovy ( 13. února 2017 19:04 )

sobotka mě zklamal, hlásí volic a dodava: tradicni politicke strany nikdy vice.....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa