Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman kamarádství s Rathem popřel. Exhejtman: Ztráta paměti? Měli jsme jitrnici

Autor: Jakub Veinlich, vr - 
28. ledna 2017
05:50

Prezident Miloš Zeman popírá, že by byl kamarád nepravomocně odsouzeného exhejtmana Davida Ratha. Hlava státu v rozhovoru pro Český rozhlas řekla, že pokud si to bývalý politik myslí, tak „zneužívá pojem kamarádství“. Rath na to reagoval otevřeným dopisem, ve kterém píše, že má strach o prezidentovo zdraví, hlavně paměť.

David Rath je přesvědčený, že se mu prezident Miloš Zeman mstí. Ten totiž tento týden uvedl, že zvažuje kárnou žalobu na soudce Pavla Zelenku, který v podstatě škrtnul rozsudek nad bývalým středočeským hejtmanem v jeho korupční kauze. Rozhodl, že odposlechy použité jako důkazy jsou pořízené nezákonně. Rath bere Zemanův postoj jako útok na sebe – prezident ho prý v minulosti hostil a teď se mu mstí. 

Video David Rath byl zatčen, policie hlídá jeho dům. - Richard Veselý
Video se připravuje ...

„Prezident potvrdil, že jde o politický proces a pokračuje v brutálním nátlaku na soudce, kdy jim hrozí profesní likvidací, pokud neodsuzují, jak on chce,“ reagoval Rath na Zemanův vzkaz z Třemošné v Plzeňském kraji, kde byla hlava státu v týdnu na svých pravidelných cestách. 

Rath navíc tvrdí, že byli se Zemanem kamarádi, ale přátelství prý skončilo, když Rath podpořil v otevřeném sporu Zemana a Jiřího Paroubka právě pozdějšího premiéra. 

„Já si vůbec nevzpomínám, že David Rath podpořil Jiřího Paroubka a už vůbec si nevzpomínám, že jsme byli kamarádi. Když jsem byl, teď už nevím, jestli předsedou sociální demokracie, nebo ještě premiérem, vyhověl jsem jednomu přání Davida Ratha, abych přišel na jeho volební shromáždění v Praze, a to bylo vše. Jinak jsem ho vůbec neznal a říkat tomuto kamarádství je zneužívání pojmu kamarádství“ řekl prezident Českému rozhlasu.

David Rath ale „přikládá dál pod kotel“ a vypadá to na otevřenou válku dvou zdatných rétorů. „Na většinu setkání jsem nejezdil sám, ale s několika dalšími lidmi, včetně řidiče – tehdy jsem byl ministrem zdravotnictví a jezdil jsem většinou služebním vozem… V té době jsme měli nejvíce schůzek. Mám dobrou paměť na prostory, a tak si do detailů pamatuji Zemanův byt. Navíc jsme se setkávali i v Praze – chtěl po mě speciální menu, které jsem zařizoval v jedné z restaurací, kde jsme pak strávili mnoho hodin, až tak, že jednoho z osazenstva jsme museli nést do auta,“ napsal Rath redakci Blesku ve zprávě, kterou se snaží vyvrátit slova Miloše Zemana o vzájemném vztahu. 

V pátek večer pak Rath poslal redakci Blesku otevřený dopis, který také zaslal do Kanceláře prezidenta republiky. Zemanovi v něm tyká, vybízí ho, aby se sešel s jeho advokáty a obává se o jeho zdraví. 

„Z médií jsem se sice dozvěděl, že si na naše setkání nepamatuješ,(…) Pokud bych bral média vážně, musel bych mít strach o tvé zdraví, protože by šlo o rozsáhlou ztrátu paměti, a to není legrace,“ píše Rath na Hrad.

Po cyklistické nehodě Rath ukazuje následky a dostává se do řečí, že se tak chce jenom vyhnout soudu. Po cyklistické nehodě Rath ukazuje následky a dostává se do řečí, že se tak chce jenom vyhnout soudu. | Z. Pecák, A. Malachovský, archiv Blesku

Celé znění otevřeného dopisu Davida Ratha:

Vážený pane prezidente, milý Miloši,

dovoluji si Tě oslovit i milý Miloši, protože jsi mi před lety u sebe doma v Novém Veselí nabídl tykání a od té doby si tykáme. Z médií jsem se sice dozvěděl, že si na naše setkání nepamatuješ, ale beru novinářské zprávy s rezervou. Konečně co mám zrovna já Tobě vysvětlovat, máš s novináři nesčetně negativních zkušeností. Pokud bych bral média vážně, musel bych mít strach o tvé zdraví, protože by šlo o rozsáhlou ztrátu paměti a to není legrace.

Předně média tvrdila, že jsi měl někde veřejně hovořit „o mé jisté vině při chycení s krabicí plnou peněz…“ a ještě nějaká podobná tvrzení. Pokud by sis něco takového skutečně myslel, pak mě to mrzí, protože jsi podlehl tomu, co celý život kritizuješ. Podlehl bys totiž mediální kampani a šířeným dezinformacím.

Možná Tě můj případ skutečně zajímá a proto předpokládám, že přivítáš nezkreslené informace. Jistě se rád seznámíš i s jiným než většinovými médii šířeným názorem. Proti ti nabízím schůzku s mými obhájci – JUDr.A.Černým a JUDr.R.Jelínkem, kteří ti předloží důkazy o tom, jak se věci odehrály. Uslyšíš fakta a uvidíš důkazy, o které se opíráme. Dozvíš se i hodně o praktikách části represivních složek a jejich nezákonných postupech. Jde o významné a velice alarmující informace, zvláště pro prezidenta republiky. Stojí za to si na schůzku udělat čas, zvlášť pokud chceš o případu veřejně hovořit. Jinak by ses mohl dopouštět pouze jednostranného hodnocení a šíření dezinformací a nepravd.

Také se mi nechce věřit, že si na naše mnohé schůzky nepamatuješ. Vedle řady oficiálních jednání v úřadu premiéra, například i s tehdejším ministrem Ivanem Davidem a pak skvělým prof. Fišerem, jsme se setkali mnohokrát v soukromí. Poprvé jsi za mnou poslal Mirka a pozval mě na svoji chalupu. Byl jsem tehdy ministrem a jel jsem s řidičem služebním vozem v doprovodu Mirka a našeho společného kamaráda, také lékaře. Mirek ti vezl plný koš oblíbených potravin a pití. Nemusím Ti jistě podrobně popisovat tvůj malý byt ve Veselí, abych Ti dokázal, že si pamatuji na mnoho detailů, například na tvoji velkou knihovnu vlevo při vstupu do dolní místnosti. Vítal jsi nás chlebem z nějaké lokální pekárny, který jsi vychvaloval a podávána byla studená jitrnice. Vysvětloval jsi mi, že Becherovku už nepiješ, protože máš cukrovku a naléval jsi nám tuším borovičku, nebo slivovici. Pak jsme tě ve stejné sestavě navštívili ještě několikrát. Vždy šlo o moc příjemnou akci, jsi velice zábavný společník.

Podpořil jsi moji volební kampaň do sněmovny a moc pěkně jsi o mě hovořil na společném vystoupení v Praze na Křižíkově fontáně. Po volbách jsem Tě na oplátku pozval na večeři do restaurace U Lípy na Plzeňské ulici. Chtěl jsi, abych zajistil vinnou klobásu s domácí bramborovou kaší. Toto jídlo restaurace U Lípy běžně nemá a proto jsem volal panu majiteli, aby ji sehnal a připravil. Večeře byla velice povedená, bohužel jeden z našich kolegů nevydržel tempo v pití a usnul tak, že jsme ho museli odnést do auta, které Tě odváželo domů.

Bohužel krátce po té si Ty i Mirek se mnou přerušili komunikaci, protože jste se střetli s Jiřím Paroubkem, mimo jiné o Mirkovo angažmá v roli volebního manažera, který měl nahradit v Lidovém domě Jardu Tvrdíka. Ve sporu jsem se postavil za předsedu Jiřího Paroubka a Ty jsi si mě zařadil na seznam „nepřátel“. Mrzelo mě to, protože jsem se snažil maximálně váš spor s Jiřím Paroubkem urovnat a Tvoji změnu postoje ke mě jsem bral jako neopodstatněnou. Asi Tě taky posléze naštvalo, že jsem vymyslel a navrhl kandidaturu Jiřího Dienstbiera na prezidenta, ale šlo o dobu, kdy už jsi nebyl členem ČSSD a proto tehdy nebyla vůle podpořit v prvním kole Tvoji kandidaturu.

Mohl bych pokračovat v dalších příhodách a popisování detailů, ale myslím si, že to nemá smysl. Určitě si naše setkání také vybavuješ. Pokud skutečně ne, pak jde o závažnou věc a měl bys urychleně konzultovat své lékaře.

Zapomínání je normální, ale zdravý člověk nikdy úplně nezapomene opakované děje. Pokud k tomu dojde, může se jednat o vážnější poruchu paměti a lékaři musí zjistit příčinu.

Milý Miloši, věřím, že se zajímáš o médii nezkreslené informace a nebudeš dělat soudy bez znalosti faktů, jen na základě osobních antipatií. Doufám, že Tvá údajná ztráta paměti je jen fámou a ve skutečnosti se těšíš pevnému zdraví a pověstné břitké inteligenci.

V úctě

 

V Hostivici 27. ledna 2017

 

MUDr. David Rath

 

hejhej ( 28. ledna 2017 17:50 )

Darmo se neříká, kdo lže, ten i krade - typický Ráth. Nejdřív v ODS, tam se mu nedařilo dostat funkci, kde by mohl krást, "přelezl" do ČSSD", pochleboval Zemanovi - tam mu "pšenka kvetla" a jak se říká, s jídlem roste chuť. To, co vyřvával v PS o privatizaci nemocnic, opak byl pravdou, chtěl s opilcem Kottem a Pancovou kupovat nemocnici, proto ty miliony v krabici. Ráth je lhář a podvodník.

sensadrak ( 28. ledna 2017 14:06 )

Zeman odkopne kohokoliv, koho nepotřebuje, vzpomeňme na Šloufa, jací to byli kámoši a co špinavostí mají na svědomí.Tím se samozřejmě nezastávám Ratha. Díky své povaze Zeman pojde jako opuštěný pes.

diella ( 28. ledna 2017 11:42 )

Rath prostě nebyl "vlevo dole". Jinak by si to přece pan prezident pamatoval!

rada42 ( 28. ledna 2017 10:57 )

Co je to za stát , který prokazatelně zloděje a korupčníka nezavře ani po několika letech do kriminálu - celý národ tuhle levárnu vidí a nic se neděje ...Češi jsou opravdu posraný národ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa