Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Čunek se směje „antivojákovi“ Zemanovi. Vojnu chce i pro synky milionářů

Autor: Jaroslav Šimáček - 
29. ledna 2017
06:45

Svým vyjádřením o tom, že by mladí Češi měli povinně na vojnu, vyvolal Jiří Čunek (KDU-ČSL) vlnu reakcí. Za vyhozené peníze to označil i prezident Miloš Zeman, kterého však Čunek popsal v rozhovoru Blesk.cz jako typického antivojáka. Debatám o vojně přitom ujel (neplánovaně) na dovolenou do italských Alp. Na vojnu by přitom nahnal všechny mladé – chlapce z běžných rodin i synky milionářů. Proč? Kdyby prý došlo k nějaké katastrofě.

„Dnes máme mnoho dvacetiletých lidí, kteří nikdy nedrželi v ruce lopatu či krumpáč. Teď si představte, že se v tomto státě něco stane, nějaká katastrofa. Tady by všichni drželi mobil, mačkali displej a hledali nějakou aplikaci, jak se drží krumpáč. Možná. Vždyť bychom pomřeli. Vojna to mladé muže vždycky naučila. A vedla by je k odpovědnosti.“

Tímhle vyjádřením vzbudil senátor a hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek (KDU-ČSL) pořádný rozruch. V rozhovoru pro časopis Týden obhajoval svou myšlenku zavedení povinné vojny, ze které chybí současné mladé generaci důležité zkušenosti a lepší připravenost na to, kdyby se něco „semlelo“.

Čunkův návrh se setkal s odporem na straně koaličních partnerů lidovců – z ČSSD jej kritizoval např. šéf Sněmovny Jan Hamáček, podle kterého jde o „neuvážený výkřik do tmy“ a nákladný krok špatným směrem.

Podle něj povinná vojna patří minulosti. „Návrhy pana Čunka o tom, že mladí lidé ‚mají vzít lopatu do ruky‘, mi zní pomalu jako z roku 1914, totiž s cílem vycvičit co nejvíce demotivovaných vojáků jako ‚potravu pro děla‘. Takovou armádu nechceme,“ bouřil Hamáček na svém blogu.

Zeman: Vyhozené peníze a ztráta času

O nákladnosti znovuzavedení povinné vojny však mluvil tento týden i prezident Miloš Zeman během své návštěvy Plzeňského kraje. Podle něj by šlo o vyhozené peníze, protože by se musely učit další a další generace vojáků, kteří by následně stejně odešli do civilu.

Sám raději podporuje myšlenky dobrovolné domobrany – tzv. aktivní zálohy, u nichž by bylo cvičení zhruba tříměsíční, ale především dobrovolné.  

„Mladí muži dnes s láskou vzpomínají na odsloužená léta, protože lidská paměť si ponechává to dobré a zapomíná to zlé. Tehdy byli ale zejména v prvním ročníku vystaveni šikaně a byla to mnohdy ztráta času,“ uvedl Zeman.

Čunek: nechceme občany „měkkoty“, které jednou zachrání Rus, příště Američan

S kritiky však senátor Čunek nesouhlasí. Byť jejich vyjádření nezaregistroval přímo, protože se po svém rozhovoru pro Týden, kterým debatu odstartoval, vydal na naplánovanou dovolenou v italských Alpách, kam pravidelně jezdí s rodinou a se svými přáteli.

„Už 10 let jezdíme na jedno místo, do malého střediska v Itálii. Dovolená na jednoho stojí šest a půl tisíce se ski pasem. Já to určitě nepotřebuji, ale jsou tu i rodiny, jejichž příjem není tak velký. Určitě tu budu z funkcí, nebo bez funkce, ale se stejnými kamarády. Organizuje to moje manželka, má to na starosti, aby to obtelefonovala, objednala. Domlouvá se to půl roku dopředu,“ prozradil Čunek.

Zemanovi z Alp k debatě o povinné vojně vzkázal, že prezident je prototypem antivojáka a bere celou situaci příliš osobně. „Pan prezident Zeman se svým životním stylem, který odjakživa hodně pije, hodně kouří, je přímo prototypem antivojáka. Jeho názor je příliš osobní a prezidenta Zemana trvale musí někdo vyprovázet životem,“ míní Čunek, který Blesk.cz podrobněji vysvětloval, proč chce povinnou vojnu nechat zavést.

Blesk.cz: Pane Čunku, jak by měla obnovená povinná vojna podle vašeho pohledu fungovat v současných podmínkách, v současné společnosti?

Naše společnost se v mnohém změnila, ale v základních principech se nezměnila. A to je dobře. Tak jako kdysi byla povinná vojenská služba v Československu i poté v ČR a stejně jako je povinná vojenská služba zakotvena v zákonech v jiných zemích kolem nás – např. ve Švýcarsku – tak stejně tak se ta povinná vojenská služba zakotví do zákona a bude to povinnost každého občana, aby ji absolvoval. Na tom není vůbec nic technicky těžkého.

Proč by měla být povinná vojna zřízena především?

Celá koncepce toho, aby základní vojenská služba byla, vychází z toho, že je to dle mého názoru jeden z důležitých faktorů, který může pomoci zabránit postupnému rozpadu společnosti, kdy se lidé domnívají, že stačí platit daně a už nikdy pro stát nemusí nic udělat, on všechno zařídí. To samozřejmě není pravda. To je první věc.

A další argumenty pro povinnou vojnu?

Vojenská služba a její absolvování, samozřejmě za předpokladu, že bude mít naprosto racionální průběh – mladí lidé tam nebudou zevlovat, budou se tam učit různým dovednostem apod. a ta služba bude, řekněme, čtyřměsíční – má především vliv na rozvoj dovedností a nejenom zdaleka vojenských u mladých mužů. V dnešní době mnozí mladí lidé mají velký problém se zařazením se do společnosti a uplatněním se také proto, že jsou zvyklí jenom něco přijímat, rozkazovat i rodičům, neposlouchat, nevědět, co je povinnost atd.

Byť jsem ten, kdo říká, že toto všechno se mají mladí lidé naučit především v rodině, tak tam, kde to není, jim vojna může pomoci. Třetím důležitým faktorem je sociální faktor, kdy mladí lidé z různých společenských vrstev se dostanou do stejného prostředí, mají stejné podmínky pro ubytování, stravu, musí plnit vojenské povinnosti stejně. A je úplně jedno, jestli je to synek milionáře nebo ten, či onen.

Mladým bez rozdílu by tedy podle vás vojna vyloženě prospěla…

Mladí lidé, kteří neoplývají takovými dovednostmi a nikdy nemuseli namáhat své tělo jakoukoli fyzickou prací, se tomu na vojně nevyhnou. Mnohým dovednostem se naučí a pak je náš stát může použít v případě nějaké přírodní katastrofy.

To všechno dohromady může způsobit, že tu budeme mít připravenější občany našeho státu, kteří budou více sebevědomí, protože ví, že se mohou zapojit také do obrany našeho státu. Silného a připraveného se každý bojí. Tím můžeme preventivně působit na to, že se nám něco stane. Nemůžeme trvale spoléhat na to, že nás osvobodí jednou Rus, poté zase Američan. Že nás tady pořád někdo bude chránit a my sami k tomu nepřispějeme. To, jak si myslím, je naprosto racionální úvaha, kterou jsem sdělil. 

Co říkáte na kritiku, která se na váš návrh snesla? Čekal jste, že se kolem toho strhne taková mela?

Já se přiznám, že to vůbec nevím. Neměl jsem více než tři čtvrtě roku dovolenou, nyní jsem podal rozhovor, když zasedal Senát a tento týden jsem odjel. Diskuzi, která probíhá někde tam u nás, vůbec nemohu sledovat, nemám ani přístup k internetu a všechny problémy, které jsou, řeším jen po internetu.

Jsem za to ale velmi rád, protože si myslím, že to téma je potřebné. Jsem dokonce přesvědčen, že když by bylo referendum, tak se prokáže, že je daleko více lidí, kteří si uvědomují tuto potřebnost, než bylo např. před pěti lety. A to nejenom kvůli muslimům a našemu ohrožení, ale kvůli celkovému pohledu, který já nastiňuji.

Kde jste vy sám strávil svou vojenskou službu?

Dva roky vojenské služby jsem strávil převážně v Jindřichově Hradci. Byl to paraprůzkumný prapor, protože tam byli parašutisté i „průzkumáci“. Na službu vzpomínám přesto, že mi „kontráši“, tedy vojenská rozvědka, dělali problémy proto, že můj bratr v té době studoval na teologii, což nebylo chápáno jako věc vstřícná režimu, přes to všechno jsem to zdárně přežil. Dokonce jsem vyhrál několik soutěží „průzkumáků“ – ve střelbě, hodem granátu, běhání atd.

To vše v dobách normalizace…

Ano, byla to doba socialismu, z těch dvou let bylo mnoho ztraceného času, ale my jsme u těch „průzkumáků“ měli velkou výhodu, protože my jsme toho času ztratili méně. Více se cvičilo, více se střílelo, bylo to aktivní. Naučil jsem se tam mnohým dovednostem.

Když se vojna dnes oprostí od balastu ztraceného času, ideologie apod. a bude to opravdu ostrý výcvik se všemi potřebnými věcmi jako je zakopávání se v lese, tři týdny být jenom o konzervách a o tom, co si člověk vytvoří v přírodě sám, tak to si myslím, že je pro každého mladého muže úžasný kredit do jeho dalšího života.  

Na ztracený čas upozorňoval i prezident Miloš Zeman. Podle něj jde v případě vašeho návrhu o vyhozené peníze. Jak to vnímáte vy?

Je to trochu směšné. Můj návrh směřuje k tomu, abychom měli sebevědomé občany, připravené bránit svou vlast. Abychom měli občany, kteří nebudou žádné „měkkoty“, pořád jen vzhlížející, aby je někdo někde zachraňoval.

Samozřejmě pan prezident Zeman se svým životním stylem, který odjakživa hodně pije, hodně kouří, je přímo prototypem antivojáka. Jeho názor je příliš osobní a prezidenta Zemana trvale musí někdo vyprovázet životem. Když se podíváte na vyhozené peníze za jeho ochranku, lidi, kteří kolem něho jsou, protože nemůže sám – teď nemyslím v té intelektuální oblasti, ale v té fyzické, do které se přivedl sám – tak to jsou tak ohromné peníze, které nespotřeboval žádný prezident před ním.

Tento jeho osobní názor skutečně vychází z toho, že život je vždycky snadný a my máme ten život všem, kteří jsou kolem nás, našim dětem, jenom usnadňovat, ale oni si potom na žádnou povinnost nezvyknou.

Prezident Zeman mluvil i o tom, že vojna přinášela i negativní jevy, jako je šikana.

Šikanu jsem na vojně zažil, ale protože jsem takový typ, který si nenechá leccos líbit, tak jsem si s tím poradil. Nicméně šikana bují na našich školách atd. Problém šikany je všudypřítomný a je naprosto nezdravým jevem ve všech společenstvích, kde se nějakým způsobem prokáže.

Vždyť víme, že šikana je již i na mateřských a základních školách apod. Problém šikany je osobnostní problém. To, že se děti a mladí lidé tomu nedokáží postavit, jsou špatně vedeny a houfují se k tomu, aby někoho terorizovaly, nebo šikanovaly. Problém je úplně někde jinde a vojna je dle mého jedno z dobrých prostředí, kde díky dobrému vedení mladých mužů se dá šikaně zabránit.

zvonik54 ( 30. ledna 2017 07:38 )

 Ve vojenství je Jiří Čunek militantní primitiv. Mladé kluky potřebuje do armády JEN jako nástroj k prosazování svých zastupitelských potřeb a prosazování svých politických cílů. Čili, když ho někdo z lidí zvolil do funkce, tiše volebně souhlasí s jeho názory i v militantní politice příslušné agresivnímu paktu NATO, které slíbilo po r. 1989 Gorbačovovi, že se nebude rozšiřovat svým vlivem směrem na Východ, když Gorbi zruší Varšavskou smlouvu. Co se stalo? Jistě víte sami všichni voliči. Varšavská smlouva byla zrušena. NATO se rozšířilo na Východ. Teď z toho hrozí válka z důvodů porušení Postupimských poválečných dohod a demarkační čáry ujednané spojenci a SSSR (nyní v zastoupení Ruska, ale již tržně kapitalistického!) Jestli bude válka, záleží na všech domácích válečných štváčích ražení pana Čunka a jim podobným a na zbrojení, které NATO opět nastartovalo. NATO vzniklo první a to za iniciace Anglie po 2. sv. válce. A jako odezva teprv vznikla Varšavská smlouva. Kde je jí dneska konec? A NATO opět zbrojí. Nedivme se nyní Číně a Rusku. Nyní je válka na spadnutí a Čunek má sevřeny hýždě.

tgbg ( 29. ledna 2017 19:35 )

Ta ruská tlama Mongola, která prezidentuje v RUSKU rozmlátila svými loupežnými výpravami celý svět. Nálet ruských špinavců do Evropy je taktéž práce jeho a KGB-FSB. A zrádná komunistická verbež jeho direktivy poslušně uváděla v život, tady v Evropě. Samo RUSKO je loupeživá sebranka, která vyhledává, kde by mohla přijít bezpracně k surovinám, nerostnému bohatství a území k dalšímu drancování. Co se týče povinné vojenské služby nejsem pro a MYSLÍM SI, ŽE NEMĚLA BÝT NIKDY POVINNÁ, protože tam se mladí kluci naučili akorát chlastat,dělat bordel a takto jen přibyla jejich kriminální činnost. Jen komunističtí vyvrhelové natahali na území ČSFR agresorské hordy ruské armády. Snad se smaží v pekle.....

sensadrak ( 29. ledna 2017 15:02 )

 To je troska, ten Zeman, jak fyzicky, tak duševně.

panda82 ( 29. ledna 2017 14:35 )

Čunku větší korupci pro synky těch papírových milionářů, jste nevymyslel, oni a vojáci, ještě že to Zeman správně okomentoval

tgbg ( 29. ledna 2017 14:16 )

Ta ruská tlama Mongola, která prezidentuje v RUSKU rozmlátila svými loupežnými výpravami celý svět. Nálet ruských špinavců do Evropy je taktéž práce jeho a KGB-FSB. A zrádná komunistická verbež jeho direktivy poslušně uváděla v život, tady v Evropě. Samo RUSKO je loupeživá sebranka, která vyhledává, kde by mohla přijít bezpracně k surovinám, nerostnému bohatství a území k dalšímu drancování. Co se týče povinné vojenské služby nejsem pro a MYSLÍM SI, ŽE NEMĚLA BÝT NIKDY POVINNÁ, protože tam se mladí kluci naučili akorát chlastat,dělat bordel a takto jen přibyla jejich kriminální činnost. Jen komunističtí vyvrhelové natahali na území ČSFR agresorské hordy ruské armády. Snad se smaží v pekle.....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa