Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Stopka pro záchranáře v národních parcích? Brabec by novelu hájil i ze spacáku

Horská služba by podle kritiků novely nemohla v národních parcích kvůli novele zákona zasahovat. Brabec se v Senátu výtkám bránil.
Horská služba by podle kritiků novely nemohla v národních parcích kvůli novele zákona zasahovat. Brabec se v Senátu výtkám bránil.  (Autor: Horská služba)
Autor: Zuzana Štíchová - 
18. ledna 2017
20:37

Senátoři opravili novelu zákona o ochraně přírody, o které se nejčastěji mluví v souvislosti s Národním parkem Šumava. Ministerstvo životního prostředí chtělo odebrat obcím některé kompetence a ponechat minimálně polovinu plochy národních parků v Česku divočině. Problém byl také se zásahem například horské služby. Proti normě protestoval Svaz obcí Národního parku Šumava, novela se ale nelíbí ani Plzeňskému a Jihočeskému kraji. Po několikahodinové debatě tak putuje novela zpět na stoly poslancům.

Správce vodních toků se na některá místa národních parků dostane, horská služba ale ne. To byl podle kritiků jeden z největších problémů novely zákona o ochraně krajiny, kterou před senátory hájil ve středu ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Pokud byste tedy potřebovali co nejrychlejší pomoc, ať už zdravotnickou nebo třeba při pátrání, měli byste podle normy smůlu. Museli byste počkat až na příjezd policie, záchranářů nebo hasičů. Brabec to odmítl.

Novela zřizuje v národních parcích, tedy na Šumavě, v Krkonoších, Podyjí a Českém Švýcarsku nutnost ponechat minimálně polovinu rozlohy divočině. Zavádí také nově 4 pásma ochrany – přírodní, přírodě blízká, zóny soustředěné péče a kulturní krajiny. Minimálně 15 let by se pak z rozmístěním zón nemohlo pohybovat. 

„Novela zákona výrazně zpřehlední a zjednoduší legislativu všech našich národních parků. Navíc ruší plošné zákazy vstupu mimo vyznačené cesty v prvních zónách a pro ochranu přírody zavádí tzv. klidová území. Ta nebudou svým rozsahem větší než současné první zóny,“ hájil novelu Brabec. „Prohlédl jsem si obrázky v předsálí a ony tak vhodně uvozují tu debatu, která určitě nastane. Celá řada těch fotek není zcela aktuálních, bylo by dobré tam dát také obrázky, jak se příroda dokázala sama obnovit po Kyrillu,“ připomenul ministr řádění orkánu. Ten se Českem prohnal téměř na den přesně před 10 lety.

Jitka Seitlová, místopředsedkyně senátního výboru pro životní prostředí, pak objasňovala, proč její kolegové navrhli novelu zamítnout. „Při debatě na našem výboru jsme otevřeli téma, zda má být jeden zákon, nebo zda mají být čtyři,“ řekla s tím, že debata se nejčastěji stáčí na Národní park Šumava, protože na jeho území leží několik obcí. Jako jeden z hlavních problémů uvedla právě nemožnost zásahů horské služby na území národního parku. Podobné námitky měl také hospodářský výbor, pouze ústavní navrhl komplexní změny s navrácením do Sněmovny.

„Nemohu souhlasit s tím, že ten zákon byl podrobně prodiskutován a pečlivě připraven. Možná to je pravda, ale v Poslanecké sněmovně zřejmě doznal zásadních změn. Uvedu příklad. Při přečtení novely jsem s hrůzou zjistil, co bude dělat horská služba na Šumavě. Oni by tam podle toho zákona nesměli jet. Nesměli by tam jet ani jiné záchranné složky. Mohli by tam jen hasiči, záchranka, ale horská služba by tam jet nemohla. Oni by asi vyjeli, protože je pro ně přednější lidský život, než koukat na nějaký nesmyslný papír,“ lamentoval také senátor Jan Horník (STAN) a ptal se Brabce, jak kvalitní práci odvádějí jeho úředníci.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) | ČTK

Starosta Modravy: Dokážeme žít s přírodou i bez novely

Zamítnutí nebo alespoň podstatné změny přišel do Senátu podpořit také starosta Modravy Antonín Schubert. „Bydlím na Filipově Huti v obci Modrava. Je to nejvýš položené sídlo uprostřed šumavského parku a ten zákon na mě nejen jako na starostu, ale i jako na člověka doléhá velmi svým nekompromisním pojetím ochrany přírody proti člověku. Bydlím v obci, která je po staletí součástí Šumavy, dokážeme žít s přírodou,“ argumentoval během rozhovoru s novináři.

„Turisté potřebují zaparkovat, parkoviště je developerský projekt. Potřebují si někam dojít na záchod, záchody jsou developerský projekt. A chtějí i další vybavení, které je standardní ve všech národních parcích nejen v České republice. Novela spustila obrovskou demagogickou lživou kampaň proti šumavskému regionu i proti starostům,“ poznamenal s tím, že právě z turismu má oblast Šumavy prosperovat. Schubert šéfuje kromě Modravy také Svazu obcí NP Šumava. Tento spolek včetně krajských rad Plzeňského a Jihočeského kraje novelu razantně odmítl.

„Je tam přípustný jakýsi nedefinovaný udržitelný rozvoj, není tam napsáno, že se týká udržitelného rozvoje obcí. To může být udržitelný rozvoj tetřeva nebo jelena. Nic jiného tam o obcích není. Je tam napsáno, že divočina musí být na převážné většině národního parku. Já se ptám, kde je ten prostor?,“ ptal se s tím, že jinde v zákoně je také důraz na veřejný zájem a hospodářské potřeby. „Obce také plní veřejný zájem, ten v novele není definován. Je tam jen ochrana přírody,“ dodal Schubert.

Starosta Modravy si podle webu iDnes.cz nechal postavit od obce dům za téměř 7 milionů korun. Pronajímá si ho za 6 tisíc měsíčně. Modrava patří mezi nejbohatší obce v Česku i díky tomu, že zde měl trvalé bydliště miliardář Zdeněk Bakala. Podle webu obec přispívá mimo jiné obyvatelům na dřevo nebo vyplácí vysoké porodné (60 tisíc korun).

Brabec chtěl novelu hájit i ve spacáku

Na několikahodinovou debatu měl na závěr reagovat ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). „Teď mi řekněte, kolik hodin na to mám. Já spacák mám,“ žertoval vzhledem k průtahům. Nakonec byl pro částečné úpravy, například v případě zmiňovaných nejasností kolem zásahů horské služby.

Odmítl ale komplexní změny, které navrhovala Seitlová. Ta chtěla oproti návrhům v novele navýšit pravomoci obcí, což se Brabcovi příliš nezdálo.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa