Blesk vám přináší mapu seriálových zločinů, které po 16 nedělních večerů uhranuly republiku. Policie Modrava se po celý čas těšila rekordní sledovanosti.

Díl od dílu rostla až téměř k 2,4 milionu lidí. Série »přežila« i hrozící střet s hokejovým šílenstvím během MS v Praze, když jí pomohla semifinálová prohra Jágra & spol. s Kanadou.

V neděli populární seriál režiséra Jaroslava Soukupa skončil a teď se na něj nějaký čas bude jen vzpomínat. Anebo se fandové můžou po stopách případů kolem kapitánky Vinické (Soňa Norisová) a majora Koutného (Jaroslav Satoranský) na Šumavu rozjet.

Za návštěvu jistě stojí i místa, která nejsou poznamenaná televizní smrtí. Mezi ně patří například seriálová chalupa učitele Emila Kintzla (Ladislav Mrkvička), kde před svou emigrací v srpnu 1968 přespal i Jan Werich (†75). Nachází se 5 minut chůze od Srní.

Diváci, kteří si oblíbili detektivní seriál Policie Modrava, se mohou těšit na nové příběhy. Od dobře informovaného zdroje Blesk ví, že pokračování je potvrzené. Na původním obsazení by se měnit nic nemělo. Už se jen řeší, kdy natáčení začne.

Po stopách seriálových zločinů na Šumavě.
Autor: Foto: TV Nova, grafika Blesk

Tři mrtví v letadle o Štědrém večeru

Na Štědrý den roku 1937 se zde zřítilo šestnáctimístné letadlo společnosti Air France letící na trase Bukurešť–Vídeň–Praha. Na palubě byly naštěstí jen tři osoby – pilot František Lehký, francouzský radiotelegrafista a jediný pasažér – prominentní pražský advokát JUDr. Karel Flanderka.

Za velmi špatného počasí se stroj, přilétající z jihu, blížil od Příbrami k Praze. Navigátor z Ruzyně se ovšem tragicky zmýlil: V domnění, že pilot již Prahu přeletěl, přikázal obrat na jihozápad, tedy směrem k Šumavě. A když letadlo začalo klesat na přistání, přišlo, co muselo: V rychlosti 250 km/h narazilo do severní lesnaté stráně Huťské hory.

Palubní hodiny se tehdy zastavily v 17:39. Sněhem zapadané trosky stroje ve výšce 1080 m n. m. našel až na Hod boží syn hajného. Některé z nich (např. kormidlo, sedadlo z kokpitu, vrtulový list atd.) jsou dodnes v Muzeu Šumavy v Sušici.

Z dobového tisku:

„Na pasece u trosek zatím četnictvo, policejní a finanční stráž hlídkuje. Je to prostě strašný pohled. Tři těžce potlučené mrtvoly mužů, pak halda trosek, dva silné kmeny stromů, jakoby ve výši ustřihnuty, jak na ně nalétlo letadlo svými křídly, a pak asi po 80 až 100 m teprve trup.“
Sušické listy, 31. 12. 1937

Tento letoun navigátor omylem poslal na Šumavu...
Autor: Foto: TV Nova, grafika Blesk

Fotogalerie
10 fotografií