Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jašek dostane trest, pak milost: Bývalý súdánský konzul vytáhl detaily

Zadržený Čech v Súdánu dostane trest, pak ho omilostní a vyhostí, předpovídá bývalý honorární konzul Súdánu v Česku Petr Pelikán, bratr ministra spravedlnosti.
Zadržený Čech v Súdánu dostane trest, pak ho omilostní a vyhostí, předpovídá bývalý honorární konzul Súdánu v Česku Petr Pelikán, bratr ministra spravedlnosti.  (Autor: Blesk / Martin Pekárek, Archiv Blesku)
Autor: Zuzana Štíchová - 
17. ledna 2017
05:37

Případ v Súdánu vězněného Petra Jaška skončí podle někdejšího honorárního konzula v Česku Petra Pelikána odsouzením a následným prominutím trestu. Súdán bude chtít ukázat nezávislost svých soudů, zároveň si ale nechce poškodit mezinárodní obraz. Bratr ministra spravedlnosti to řekl v rozhovoru ve Studiu Blesk.

Jde o jeden ze dvou nejsledovanějších případů zadržených Čechů v zahraničí. Oproti případu Markéty Všelichové a Miroslava Farkase zatčených v Turecku loni v listopadu, je Petr Jašek v súdánském vězení už více než rok. Tamním úřadům se nelíbilo, co v jejich zemi dělal. „Protistátní činnost“ byla podle jeho blízkých pouze v tom, že podporoval léčbu Alího Omara. Horní část těla súdánského studenta zasáhl molotovův koktejl na demonstraci v Chartúmu v roce 2013. Podle obžaloby ale údajně Jašek financoval rebelská hnutí. Jašek měl se studentem, který tvrdil, že ho mučila tamní vláda, natočit rozhovor. Svá tvrzení ale později odvolal.

Petr Pelikán se k případu dostal díky svým kontaktům v africké zemi. „Dostal jsem se k němu celkem náhodou v naprostém začátku, kdy pan Jašek nedoletěl domů a jeho rodina sháněla každého, kdo by mohl něco vědět. Já jsem letěl asi za tři dny do Súdánu a měl jsem tam poměrně dobrou pozici, mohl jsem se potkat s poměrně vysokými činiteli,“ popsal ve Studiu Blesk s tím, že dnes už se o případ hlouběji nezajímá. Jaškovo vyhoštění řeší česká diplomacie oficiální cestou.

Petr Jašek se měl podle dostupných informací provinit tím, že přesvědčoval muslimy, aby přešli ke křesťanství. Je takový čin v Súdánu trestný? A jak skutečně vypadá súdánské vězení? I na to Petr Pelikán odpověděl:

Súdánci Jaška nechtěli zadržovat, rodiny je mi líto

O tom, čím přesně se měl Petr Jašek provinit, nemá ani Pelikán podrobnější oficiální informace. Zmínil ale, že Jašek už jednou „pronikl“ do země bez potřebného víza a tamní úřady ho i proto měli na mušce.

„Pokud vím, tak ho nechtěli nijak zadržovat. To, že to došlo k procesu, je spíše tím, že pan Jašek chtěl vyburcovat veřejné mínění. Súdánci a súdánské státní orgány se tím nijak netají,“ popsal pohled africké země na soud s Jaškem, který mohl podle Pelikána odevzdat materiál, který po něm Súdánci chtěli, a odcestovat.

Český misionář Petr Jašek je od 10. prosince 2015 vězněn v Súdánu. Český misionář Petr Jašek je od 10. prosince 2015 vězněn v Súdánu. | Pro Blesk: www.hlas-mucedniku.cz

„Súdán se dlouhodobě obává toho, aby někdo ještě více obraz země v zahraničí nepoškozoval. Chtěli panu Jaškovi sebrat, to, co tam natočil, vyšetřit vlastní občany a v tichosti pana Jaška vyhostit,“ zdůraznil bývalý konzul fakt, že Súdánu jde především o misionářovy spolupracovníky. „Ten scénář je celkem jednoznačný. Pan Jašek bude odsouzen, a potom dostane nějakou milost a bude vyhoštěn,“ předpovídá a odmítá, že by Jašek mohl dostat trest smrti.

Ačkoliv je Pelikán k zadrženému Čechovi poměrně kritický, zcela soucítí s jeho rodinou, která několik dní vůbec nevěděla, co se s Petrem Jaškem stalo. „Mně jich bylo líto, je mi jich dodneška líto. Dělali na mě dojem strašně slušných lidí, jen mě trochu zklamalo, když jsem se jich ptal napřímo, jestli tam nedělal třeba nějakou náboženskou propagandu, tak mi houževnatě tvrdili, že ne,“ popsal komunikaci s rodinou s tím, že sám neví, co by v takové situaci dělal.

Konec procesu s Petrem Jaškem se v Súdánu neustále odkládá. Zatím posledním oficiálním datem možného konce je 23. ledna, tedy příští pondělí.

Video  Uprchlíci brali oslavy Silvestra jako swingers party, říká arabista.  - Zuzana Štíchová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa