Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Teroristé nechtějí být zlí. Jsou jen trochu vyšinutí, myslí si Pelikánův bratr

Autor: Zuzana Štíchová - 
17. ledna 2016
05:21

Islám trápí propastný rozdíl mezi ideologií a chováním muslimů v praxi. Arabistu a muslima Petra Pelikána, bratra ministra spravedlnosti, dokonce jejich chování od přijetí víry na moment odradilo. Ve Studiu Blesk promluvil i o tom, jak přijetí islámu vzala jeho rodina nebo vysvětloval, jak si vykládají islám radikálové.

Vnímání islámu v Evropě zásadně ovlivnily teroristické útoky, ke kterým se v drtivé většině přihlásila některá z extremistických skupin muslimů. Sebevraždy jsou přitom podle islámu smrtelným hříchem. A tak si radikálové své činy obhajují jinak.

„To, že někteří muslimové jdou obětovat svůj život, to je sebeobětující boj. Oni věří, že jejich život je v rukou božích. Že když se odpálí, tak z toho stejně mohou vyváznout,“ řekl ve Studiu Blesk Petr Pelikán. „Domnívám se, že nechtějí být primárně zlí. Útočí na cíle, které pokládají za špatné ze svého přesvědčení,“ vysvětluje myšlenky radikálů arabista.

Ti lidé jsou přesvědčení o své pravdě, která je trošku vyšinutá z reality,“ dodal a na pravou míru uvedl také džihád. „Že je džihád primárně nějaký vnitřní boj, k tomu tvrzení se nechali muslimové dotlačit během diskuze se Západem. Ne. Já tvrdím, že džihád je ozbrojený boj, který je ale svázaný pevnými pravidly,“ dodal.

K čemu džihád přirovnal? Proč se Pelikán označuje za islamistu, když stejný výraz používají politici pro islámské radikály? A jak na jeho novou víru reagovala rodina? Podívejte se:

 

Video Studio Blesk – Petr Pelikán - Zuzana Štíchová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...