Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Komentář: Klausův institut vidí vzedmutí občanů. Pomůže Konvičkovi mlít muslimy?

Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
12. května 2016
06:20

Institut Václava Klause vypustil do světa převratnou myšlenku. Ocenil vznikající Alternativu pro Česko, jíž zakládá známý islamofob Martin Konvička. Ten totiž kromě jiného všem muslimům sliboval, že je namele do masokostní moučky, až si ho jednou zvolíme vůdcem. Muslimové totiž podle něj nejsou hodni života.

„Za cenné považujeme fakt, že vznik této strany není umělým nápadem, je spontánní reakcí na vývoj nálad uvnitř české společnosti,“ hodnotí institut exprezidenta vznik nového Konvičkova hnutí. Podle něj jde o projev postupného probouzení české společnosti, která už má dost „stále prázdnějších a ustrašenějších“ politických stran.

Svým způsobem má určitě pravdu: Konvičkova totální islamofobie skutečně není umělá, ale zcela autentická a upřímná. Ostatně podobně jako kdysi jiná fobie jistého neúspěšného rakouského laického malíře, o němž se dnes učíme ve škole. Ten vybrané skupiny lidí nemlel do masokostní moučky, ale pro změnu rovnou plynoval.

Konvička, jinak schopný docent přes motýly z Jihočeské univerzity, studuje po nocích islám na webu, jak je dnes zvykem, když se chcete stát na cokoli expertem. A to včetně klasických hate sites, takže je dnes ohledně islámu něco jako amatérský profesionál: přes den profesor a entomolog, po večerech a o víkendech islamofob. Proč ne, podobně začínali i jiní velikáni mnoha jiných fobií. I v nich se to probouzelo hlavně po nocích.

Zajímavé ovšem je, že teď Konvičku oceňuje Institut Václava Klause. Právě exprezident totiž ještě před časem uměl rozlišit mezi totálním nenáviděním všech muslimů a bojem proti islamistickému terorismu; bál se, že lidé jako Konvička tento nativistický politický proud, který v rámci boje proti muslimům bojuje i proti jím nenáviděné EU, zdiskreditují.

I Klaus celkem správně tušil, že existuje cosi jako nuance mezi strachem z islamistického teroru a mletím lidí do masokostní moučky. Teď se k tomu druhému hlásí i jeho institut.