Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Zbraň na obranu vlasti. Chovanec chce měnit kvůli teroristům ústavu

Autor: vei, ČTK - 
2. ledna 2017
16:55

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) chystá kvůli teroristickým útokům změnu ústavy. Ještě do voleb chce prosadit, aby se proti případným útokům mohl bránit každý Čech svou legálně drženou zbraní. Reaguje tak například na loňské útoky v Nice i v Berlíně, když teroristé zaútočili nákladními auty. Návrh vychází z americké ústavy.

Ministerstvo vnitra chce ústavním zákonem povýšit právo použít legálně držené zbraně k zajištění bezpečnosti Česka. Návrh novely ústavního zákona, který úřad Milana Chovance (ČSSD) předložil, chce prosadit ještě do letošních sněmovních voleb. Lidé by tak měli mít možnost bránit se proti teroristům například při útocích, jako byly loni nákladními automobily v Nice a v Berlíně.

Ministerstvo uvedlo, že v okamžiku takových útoků jsou možnosti státních orgánů účinně a rychle zabránit ztrátám na životech a dalším škodám omezené. Proto chce umožnit provést obranný zásah i majitelům legálně držených střelných zbraní.

Přes 300 tisíc majitelů zbrojních průkazů

„Je zcela nepochybné, že pravděpodobnost úspěšného dokončení útoku se v případě aktivní a včasné obrany, byť vedené nikoli ze strany profesionálních bezpečnostních složek státu, relativně významně snižuje,“ dodalo ministerstvo. Jakákoli možnost legální obrany, která snižuje možnost dosažení cílů útočníka, je podle vnitra žádoucí z hlediska ochrany základních práv a svobod.

Na začátku loňského prosince bylo v Česku podle ministerstva vnitra 300 115 majitelů zbrojních průkazů. Z toho téměř 241 000 průkazů skupiny E, který slouží k držení zbraně pro ochranu života, zdraví nebo majetku. Celkem ministerstvo vnitra registrovalo 798 424 zbraní všech kategorií, z toho 357 338 samonabíjecích pistolí, pušek nebo revolverů. Navrhovaná novela zákona má za cíl v daných případech využít tyto zbraně.

Zákon platný pouze pro Čechy a v Česku

„Návrh ústavního zákona nemá za cíl zakotvit držení zbraní a střeliva jako základní právo po vzoru například druhého dodatku Ústavy Spojených států amerických,“ upozornilo vnitro. Navrhované právo by mělo být jen jednou z možností, a mělo by se vztahovat pouze na české občany a české území, nikoli na občany dalších zemí EU, kteří pobývají v ČR.

Bližší podmínky by měla stanovit navazující novela o zbraních, která by podle vnitra měla přinést vyšší nároky na majitele střelných zbraní. Ti by tak podle vnitra museli absolvovat pravidelné povinné střelby. Novela by měla také garantovat vyšší úroveň znalostí a připravenosti držitelů zbraní v oblasti zajišťování bezpečnosti.

V Česku je dle současné legislativy možné držet střelnou zbraň podle zákona o zbraních a střelivu. Držitel zbrojního průkazu smí z legálně držené zbraně střílet pouze v místech, kde je k tomu oprávněn podle zvláštního právního předpisu, nebo na střelnici, pokud nejde o použití zbraně k ochraně života, zdraví či majetku.

ccir ( 5. ledna 2017 01:57 )

Zdá sa že súčasná česká politická garnitúra má eminentný záujem na tom aby sa Česi vystrieľali navzájom v mene imigrantov čo do Česka vôbec ani nechcú!!!

nezadat1 ( 3. ledna 2017 14:06 )

surfer:Věř,že nejsi sám a je nás hodně.

nezadat1 ( 3. ledna 2017 00:20 )

Hunt:Vidím,že tvé IQ se rovná nule což je miň jak IQ 25.Jestli je někdo chátra,tak ty jsi ta *** co tu chátru stvořila svým rozkradením státu a věřím,že se nepletu když si ty pnu.že jsi buď *** zlodějská s ODS nebo TOP-09.

Hunt ( 2. ledna 2017 21:15 )

tonny44:Ty impotenntní smrade budeš ležet mezi prvními buzzíky,co půjdou do hlíny!

mere ( 2. ledna 2017 21:12 )

Už vidím ony první výsledky, nejprve si vyřídí účty našinci mezi sebou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa