Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Gabal o teroru v Berlíně: Mohlo jít o vyšinutí. Nemůžeme žít život ve strachu

Autor: Zuzana Štíchová - 
20. prosince 2016
14:30

Před přílišnou panikou v souvislosti s útokem na vánočních trzích v Berlíně varuje sociolog a poslanec KDU-ČSL Ivan Gabal. Česku podle něj ze strany migrantů do Německa nebezpečí nehrozí, opatrnost je ale na místě. Místopředseda sněmovního výboru pro obranu a člen výboru pro bezpečnost zdůrazňuje také rozdíl mezi společenským „odpadlíkem“ a členem teroristické buňky. Řekl to v rozhovoru pro Blesk.cz ve chvíli, kdy byl zadržen podezřelý 23letý Pákistánec Naved B. Později policie řekla, že útočil někdo jiný.

Vy jste po útocích v Bruselu radil na Facebooku lidem, jak se v takových situacích chovat. Co byste doporučil pro případ, jaký se odehrál v Nice a v pondělí také v Berlíně?

Pro tenhle typ útoku, ať už byl zorganizovaný, nebo čistě individuální, je nutná obrana preventivně policií. Zatímco v Bruselu to byl organizovaný teroristický předem plánovaný útok, tohle je zřejmě krátkodobé plánování, nebo možná momentální vyšinutí, těžko říct. Člověk musí být pozorný vůči okolí, co se kolem něj děje, ale na druhou stranu žijeme jen jednou a nemůžeme strávit celý život tak, že se budeme vystrašeně rozhlížet okolo. Musíme mít nějakou odolnost.

Jaká je přiměřená reakce na takový útok, aby byla zajištěna bezpečnost, ale zároveň nepřišel „hon na čarodějnice“?

Šíření paniky mi nepřipadá dobré. Až to policie vyšetří, zda šlo o organizovaný a připravovaný teroristický útok, nebo o čin vyšinutého jednotlivce, který se po roce v Německu nedokázal uplatnit a ztratil perspektivu, smysl. Pak je to případ pro psychiatra nebo sociální služby. Toto rozlišení je třeba, aby novináři brali odpovědně. Je rozdíl mezi člověkem, který vypadl ze společnosti a začal ji nenávidět a chce zabíjet, oproti člověku, který ve skupině plánuje bombový nebo jiný útok.

Video  Berlín – útok kamion  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Je tedy přiměřená reakce pana ministra Milana Chovance (ČSSD) a bezpečnostních složek v Česku? Posílení hlídek na frekventovaných místech apod.

Je to krok, jehož cílem je dát větší pocit jistoty veřejnosti. Nelze vyloučit, že to vystraší i ty, kteří by se kolem Vánoc pokusili o něco takového u nás. Ale řekl bych, že z hlediska dlouhodobé obrany tady musí být v případě organizovaných skupin tajné služby, nebo v případě těch dezintegrovaných jedinců pak nějaké sociální služby. Pokud vím, tak toho člověka evidovali, pokud jsem ty informace dobře vnímal, s drobnou kriminalitou a neměli ho vůbec spojeného s nějakým takovým činem. Žijeme ve světě, kde stoupla rizika, potřebujeme se více rozhlížet kolem sebe, ale zároveň si nenechat vzít život tím, že se taková věc bohužel může stát.

Video  Kamion jako nástroj teroru. Takhle ho odváželi z centra Berlína.  - Reuters, Blesk.cz, Hudba: Sparky Buddha; Bert Lindar, Hudební banka
Video se připravuje ...

Bude se zřejmě hodně mluvit o tom, že šlo zřejmě o člověka, který přišel do Německa s uprchlickou vlnou. Do Německa ale přišlo za poslední rok a půl více než milion uprchlíků. Může to být hrozba i pro Česko? Protože se mluví o tom, že minimálně 200 tisíc uprchlíků v Německu azyl nezískalo nebo nezíská...

Je třeba, to říkám jako sociolog, vnímat ten rozdíl mezi počtem imigrantů a výskytem takových jevů. I v německé Lufthanse se našel pilot, který, když byl ohrožen tím, že ztratí zkoušku psychologické způsobilosti, tak praštil s letadlem plným lidí do francouzských Alp. A rozhodně to nebyl imigrant. Výskyt výchylek je nějaký pravděpodobnostní.

Video  Výroky státníků k útokům v Berlíně: Zlý večer pro Německo i Evropu  - Reuters, Blesk, Hudební banka
Video se připravuje ...

Je to tedy stejně časté jako v jakýchkoliv jiných skupinách obyvatel?

Vezměte si, jaký strach jsme měli před vstupem do EU, jestli v tom prostředí dokážeme obstát – pracovně, jazykově, kulturně... A teď si představte, že přijdete z Pákistánu z kmenových území a chcete se chytit a uspět. Jakou máte šanci ve srovnání s tím, jakou jsme měli my. Je to rizikový proces. Ta pravděpodobnost, že někdo selže, je pochopitelně reálná. Němci budou vracet lidi, nejspíš zpět do těch teritorií, a nebudou je vytlačovat k nám. Ti lidé migrovali cíleně do těch zemí, jako je Německo a Švédsko, ne k nám. My nemáme dlouhodobě tradiční komunity pákistánské, syrské ani jiné, tak ta pravděpodobnost, že oni by sem přišli, není velká.

Fotogalerie Útočník v kamionu zabíjel na vánočních trzích v Berlíně 109 fotografií

VŠE O ÚTOKU V BERLÍNĚ ČTĚTE ZDE >>

Petroblesk ( 21. prosince 2016 13:17 )

Můžeme zcela zodpovědně prohlásit, že všichni ti muslimští teroristé jsou vyšinutí. Mnohdy k nim ale lze zařadit i leckterého evropského nemuslima. Povětšinou jde o člověka sluníčkáře, který se živí nezávaznými neproduktivními kecy, viďte!

st.rec ( 21. prosince 2016 08:11 )

gabale,zločinné úmysly sice jsou vyšinuté,ale i tenhle byl promyšlený a šlo o jediné.Bohužel žijeme v obavách o naše životy a životy našich dětí.Naše obavy jsou větší o to,čím hloupější politiky bohužel všude máme.

abzk ( 20. prosince 2016 17:58 )

No to trvalo než nějakej sluníčkářskej debil přišel s historkou o vyšinutí pachatele, která má lidi přesvědčit, že tahat si sem islamisty, které každý normální člověk musí pro jejich fanatické vyznávání zvrhlé víry středověkým způsobem považovat za nebezpečné šílence komplet všechny

ivoadler ( 20. prosince 2016 16:18 )

 V poslední době je tohoto šantaly nějak moc. Před pár dny jsem ho viděl v Interview. Stále stejné žvásty. Jeho stará parazituje v nějaké o. p. s.

hejhej ( 20. prosince 2016 15:54 )

Rady od jmenovaných v článku si můžeme strčit někam... Stále tu muslimskou, násilnickou , zrůdnou chátrou pitomí politici omlouvají a vnucují nám, že u nás se nic nemůže stát. Stačí se podívat do Teplic, do Prahy na Václavák, tam se to všude černá línou verbeží, zahalenými babami.Kdo zaručí, že pod hadrami se neskrývá chlap, opásaný náložemi? Muslimské zrůdy vtrhnou do Evropy a zabíjejí. Oni ty *** přivadrovalecké si dovolují neuznávát naše svátky a vnucovat nám středověkou, násilnickou " víru". Nikdy se neměly v Evropě povolit mešity, třískat hlavou o zem si mají doma - primitivové.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa