Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Bývalý krajský šéf ČSSD po kauze končí. Sobotka: Zbavme trestně stíhané funkcí

Autor: ČTK, Mii - 
16. prosince 2016
15:05

Arno Fišera, bývalý předseda ČSSD v Ústeckém kraji, ukončil členství ve straně. ČTK to v pátek řekl současný krajský předseda sociálních demokratů Miroslav Andrt. Fišera je jedním z 24 obviněných v nové dotační kauze ROP Severozápad. Z krajské ČSSD je mezi obviněnými ještě bývalá hejtmanka Jana Vaňhová.

„Arno Fišera včera písemně ukončil členství v ČSSD,“ řekl ČTK Andrt. Fišera, který byl v letech 2011 až 2012 krajským předsedou, byl řadovým členem v Ústí nad Labem. V minulosti byl náměstkem Vaňhové a do letošního listopadu ještě radním Ústeckého kraje.

Bývalá hejtmanka Vaňhová v ČSSD zůstává

Ze sociálních demokratů v Ústeckém kraji čelí obvinění v souvislosti s evropskými dotacemi z ROP Severozápad ještě Vaňhová. Ta je stále předsedkyní ČSSD v Chomutově a navíc je členkou ústředního výkonného výboru strany.

Sobotka vyrazí na krajskou konferenci

Situací se bude pravděpodobně zabývat sobotní krajská konference ČSSD, na kterou by měl dorazit i předseda strany a premiér Bohuslav Sobotka. Ten bude doporučovat členům sociální demokracie, kteří jsou trestně stíhaní v souvislosti s dotačními podvody na severu Čech, aby nepůsobili ve veřejných funkcích ani ve funkcích uvnitř strany.

"Je to jejich individuální odpovědnost a tu odpovědnost za ně nemůže nést jejich politická strana," řekl v pátek Sobotka novinářům.

V příštích dnech a týdnech, až bude zřejmé, kdo byl konkrétně obviněn z jakého trestného činu, měly by se kauzou podle Sobotky zabývat v první fázi krajské organizace ČSSD. "Měly by tu situaci vyhodnotit, měly by s těmi lidmi hovořit," uvedl premiér. Zopakoval, že o vině či nevině musí rozhodnout soud a kauza se týká minulosti.

To uvedl již ve čtvrtek ve Sněmovně. „Dneska to skutečně není problém současné sociální demokracie, je to problém konkrétních lidí, kteří figurovali v orgánech, které řešily ROP Severozápad, je to otázka jejich konkrétní odpovědnosti,“ míní Sobotka.

VIDEO: Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka uvedl, že aktuální kauza ROP Severozápad není problémem současné sociální demokracie, ale jednotlivců.

Policie v kauze ROP Severozápad obvinila 24 lidí. Měli poškozovat zájmy Evropské unie a podílet se na dalších trestných činech. Velkou část z obviněných tvoří hodnotitelé projektů.

Policie obvinila také nynějšího předsedu krajské ČSSD v Karlovarském kraji a starostu Chebu Petra Navrátila, dva bývalé náměstky karlovarského hejtmana Jakuba Pánika, Miloslava Čermáka nebo Petra Horkého, který byl náměstkem hejtmana a místostarostou Mariánských Lázní (všichni ČSSD).

velka_0 ( 17. prosince 2016 07:17 )

Kdyby ti nenažranci ve státních (ČP) a polostátních (ČEZ) organizacích, jejichž platy hradíme my, občané, ze svých daní, brali mnohonásobně méně, do 100 000 Kč, což si ani nezaslouží, nic nedělají, vše za ně vykonají jejich podřízení, tak by měli chudáci pod nimi, dříči, jako jsou pošťáci, nenuzné mzdy ! Bože, kdy svrhneme ty mega-tuneláře, zloděje, které živíme a jež 27 let kryly vlády ODS, ČSSD, TOP + KDU ?! Volme Babišovo ANO, Okamurovo SPD a slušnější jsou i ti mnoha lidmi zatracovaní komunisti ! Sledujeme je. Spojte se, vy 3 strany, jinak tu všude roztaženou pavučinu výše uvedených stran není možné porazit. Mají za téměř 30 let ve všech sférách, ministerstvech, úřadech, firmách apod., zejména ve vedení, své lidi.

milofr ( 16. prosince 2016 16:20 )

socbotka se schovancem pozapoměli na tahání imigrantů do České republiky proti vůli drtivé většiny jejích původních obyvatel, co na to policie a soudy? nejedná se tady o vlastizradu na národu? v tom případě by měli všichni kdo s těmito vlastizrádci spolupracují odejít z politiky a to okamžitě než nadělají ještě větší škody národu českému.

agfor ( 16. prosince 2016 14:49 )

Vykopnout někoho ze strany - to mi něco připomíná z minulosti. Dnes je to strašlivý trest. Hlavně, že u makradené miliardy zůstanou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa