Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Kalouskův poslanec ostře o rozpočtu: Vláda tam dala peníze na „předvolební dárky“

Vláda prosadila rozpočet na příští rok. Podle poslance Martina Plíška (TOP 09) si v něm nechala dost prostoru na předvolební dárky svým příznivcům.
Vláda prosadila rozpočet na příští rok. Podle poslance Martina Plíška (TOP 09) si v něm nechala dost prostoru na předvolební dárky svým příznivcům.  (Autor: Blesk / Jakub Poláček, Archiv Martina Plíška)
Autor: Zuzana Štíchová - 
9. prosince 2016
06:15

Pravicová opozice jen těžce nese schválení státního rozpočtu pro příští rok, který počítá se schodkem 60 miliard korun. Kromě nízkých investic vláda do plánu podle poslance TOP 09 Martina Plíška schovala také „polštář“ na předvolební dárky. Ty mohou přijít v podobě cíleného navyšování mezd, důchodů nebo dotací velkým firmám, řekl člen ústavně-právního výboru v rozhovoru pro Blesk.cz. Narážel tak mimo jiné na to, že ČSSD „rozdávala“ už před letošními krajskými volbami. Okomentoval také nejistotu kolem schvalování protikuřáckého zákona.

Pravice se proti rozpočtu důrazně ohrazovala. Jaké konkrétní problémy v něm vidíte?

V době ekonomického růstu je schodkový. Vláda počítá s nějakým polštářem a možná s nějakými neočekávanými výdaji, třeba s předvolebními dárečky. Příští rok jsou volby do Poslanecké sněmovny. Rozpočet je nastaven jako volební. Jinak by vláda nenastavila tak velký deficit. Nám vadila malá podpora investic do dopravní infrastruktury a vědy a výzkumu. Také, že je tam velká položka na provoz státních úřadů.

Před schvalováním rozpočtu vystoupil na toto téma před poslanci i prezident Zeman. Na jednu stranu řekl, že v době růstu by neměl být schodkový rozpočet, na druhou chce pro ministra financí Nobelovu cenu za ekonomii...

V tomto si pan prezident protiřečil. On nejdříve pochválil opoziční smlouvu a dobu, kdy on byl premiérem. Potom zkritizoval svého nástupce Vladimíra Špidlu a s ním i tehdejšího ministra financí Bohuslava Sobotku. Kritizoval také pravicové vlády, aby následně pochválil Andreje Babiše. Ten projev potvrdil určitý pakt mezi Milošem Zemanem a Andrejem Babišem.

Zpět k rozpočtu. Jaký je největší problém toho, že je třeba nastaven „pesimistický rozpočet“ a nakonec bude v roce 2017 výsledek lepší? Že ten plán nebude ve finále odpovídat realitě?

Veřejnost by možná očekávala více financí do různých projektů a infrastruktury. Ten rozpočet pak není úplně čitelný a v průběhu roku se může měnit. Vláda tím zřejmě tají některé své priority, které může mít. Může dokonce dojít i k navyšování úředníků a tak dále. Jsou tam některé neznámé, které by z hlediska odhadu měly být srozumitelné.

Ten „polštář“, o kterém mluvíte. Na co konkrétně by ho podle vás vláda mohla využít? Půjde možná o desítky miliard...

Může jít o neinvestiční dotace velkým skupinám, třeba v agropotravinářském průmyslu, to se týká Andreje Babiše. Vedle toho se možná povede licitace o výši valorizace důchodů nebo navýšení platů. Což nezpochybňuji, ale to by mělo jít hlavně směrem k učitelům, policistům, zdravotníkům, nikoliv na navyšování počtu úředníků a tímto směrem...

Poslanec TOP 09 Martin Plíšek se svým stranickým šéfem Miroslavem Kalouskem Poslanec TOP 09 Martin Plíšek se svým stranickým šéfem Miroslavem Kalouskem | ČTK

V pátek bude Sněmovna schvalovat také ve třetím čtení tzv. protikuřácký zákon. Vy jste se zasazoval o vyjmutí vodních dýmek z toho zákazu. Jak vidíte šance na schválení?

Uvidíme, jak se zachovají poslanci vládní koalice. Vládní návrh nějak vypadá, já jsem to vyjmutí prosadil už při první verzi toho zákona. Vláda slíbila, že zahrne všechny ty schválené změny do nové verze, až na kuřárny. Což splnila, ta výjimka tam je. Nicméně předseda zdravotního výboru pan Vyzula (ANO) navrhuje opak. Tedy zakázat kouření vodních dýmek. Podle mého názoru ale k čajovnám patří. Navrhuje také podle mého názoru nesmyslnou regulaci, ta se týká venkovních předzahrádek. Chce nařídit provozovatelům, aby je označili jako kuřácké, jinak budou automaticky nekuřácké.

Jak se postavíte ke schvalování tohoto zákona vy, potažmo TOP 09?

Pokud by prošly návrhy kolegy Vyzuly, tak budu velmi zvažovat, zda ten zákon jako celek podpořím. U nás nemáme jednotné stanovisko, budeme mít volné hlasování. Někteří kolegové ho podpoří, budou ale kolegové, kteří ho nepodpoří.

Vy jste několik let působil jako náměstek na ministerstvu zdravotnictví, jak hodnotíte celou tu debatu kolem protikuřáckého zákona? Táhne se to dlouho, dokonce se zákon vracel zpět na vládu, což není obvyklé...

Vládní koalice se tam dopustila určité blamáže s tím, že si zřejmě v rámci koalice dělali určité naschvály. Všiml jsem si, že kromě vládního návrhu tu byl ještě návrh poslanecký kolegů z ANO. Hrál se nějaký prestižní souboj. Teď je, zdá se, poslední šance, jak tento zákon schválit.

Jedná se o jeden z hlavních úkolů, které dostal pan ministr Ludvík po nástupu do funkce. První jeho velké hlasování ve Sněmovně. Sehraje jeho osoba v tomto případě nějakou roli, nebo už jsou karty rozdány?

Očekávám, že bude dodržovat to, co koalice slíbila. Tedy, že bude podporovat vládní návrh. Ten vlak už je rozjetý, čeká nás finální hlasování. Jeho názor na pozměňovací návrhy očekávám, že bude mít vliv minimálně na vládní poslance. Pokud se nechtějí znovu dopustit blamáže.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hejhej ( 9. prosince 2016 09:22 )

Kalouskův poslanec by měl držet hubu. Cokoliv z ní vypustí, jde o nesmyslný blábol. Nezapře, že je z TOP09.

stacho ( 9. prosince 2016 07:57 )

Co je tohle za t'ulibuk...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa