Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Žádné výjimky pro vodní dýmky! žádá výbor. Zakáže protikuřácký zákon i je?

Autor: pet, pet, ČTK, ČTK - 
22. listopadu 2016
15:35

Navrhovaný úplný zákaz kouření v pohostinstvích by se mohl vztahovat i na vodní dýmky. V protikuřáckém zákoně je totiž stanovena výjimka, která se vztahuje právě na ně. Tato výjimka se však nelíbí sněmovnímu zdravotnímu výboru, který by ji chtěl zrušit. Vyplývá to z pozměňovacích návrhů k návrhu zákona, který by měla Sněmovna schvalovat v prosinci.

Úleva pro vodní dýmky vychází ve vládním návrhu z úpravy Martina Plíška (TOP 09), kterou poslanci podpořili při hlasování o původním protikuřáckém zákonu v květnu. Záměrem bylo hlavně to, aby se omezení nedotkla čajoven. Sněmovna tehdy předlohu neschválila, protože se do ní v průběžných hlasováních dostala i možnost zřizovat v restauracích kuřárny bez obsluhy.

Ministerstvo zdravotnictví zahrnulo do nové normy všechny podpořené pozměňovací návrhy kromě kuřáren, tedy i úlevu pro vodní dýmky. Zdravotnický výbor ale navrhl její vypuštění v rámci úpravy, která prakticky rozšiřuje zákaz kouření i na restaurační zahrádky. Omezení by se na zahrádky nevztahovala tehdy, pokud by byly provozovatelem řádně označeny a vyhrazeny jen ke kouření. Tento pozměňovací návrh však výjimku pro vodní dýmky neobsahuje.

Plíška překvapila navržená úprava zdravotnického výboru. „Vodní dýmky k čajovnám patří, nepředstavují nějaké riziko,“ řekl ČTK. Za nesmysl označil i regulaci kouření na zahrádkách. Pokud by Plíšek podpořil tento návrh výboru, považoval by to za porušení slibu, který dříve koalice dala.

Úpravu prosadil předseda výboru Rostislav Vyzula (ANO). Podobnou úpravu sepsal i Plíškův stranický kolega Rom Kostřica. Ve zdůvodnění uvedl, že vodní dýmky škodí zdraví stejně jako ostatní tabákové výrobky, a není proto důvod je upřednostňovat. Upozornil také na to, že vodní dýmky by bylo možné podle vládního návrhu kouřit ve všech restauracích, tedy i těch, které již byly provozovatelem označeny jako nekuřácké. Kostřica to označil za absurdní.

V restauracích by protikuřácký zákon tedy umožnil používat vedle vodních dýmek i elektronické cigarety. Pro e-cigarety mají ale jinak platit obdobná omezení jako pro cigarety klasické. Předloha by měla omezit také alkohol.

beda88 ( 23. listopadu 2016 06:33 )

nuuuu, máš zcela pravdu. nejvíc se mi "líbí" názory dementních pražáků, kteří tvrdí, že si můžeš vybrat kuřáckou nebo nekuřáckou hospodu. zapomínají, že lidé bydlí i na vesnicích, kde je jen JEDNA hospoda (když mají štěstí) a tak tam na výběr moc nemají. nevím, proč by mi v ní měli kuřáci znepříjemňovat zdraví a život. mám stejné právo do ní jít jako oni, ale oni nemají právo mi ničit zdraví. zakázat všude kouření a basta. nevím kde je problém, když v normálním civilizovaném světě to funguje. kolega byl měsíc v USA na dovolené, vrátil se minulý týden. říkal, že tam na ulici nebo v hospodě člověka s cígem nepotkáš. prý kdo tam kouří, je na něj hleděno něco jako u nás na "socku". člověka s finančními problémy a to nechtějí dávat najevo.

zednik ( 22. listopadu 2016 17:33 )

Vodní dýmka je zdraví mnohem škodlivější než cigareta. Nehledě na nehygieničnost, celý stůl ji ocumlává, fuj! Smrdí mě to, proto do čajoven nechodím. Ty měli zakázat jako první.

Zobrazit celou diskusi