Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Michalákovou u Evropského soudu podrží stát. Norsko kauzu smetlo ze stolu

Autor: ČTK - 
2. prosince 2016
13:53

Česká republika je připravená podpořit Evu Michalákovou i u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Michaláková nejdřív musí vyčerpat všechny možnosti v Norsku. Tamní soud se odmítl zabývat jejím odvoláním proti rozsudku a v červnu ji zbavil rodičovských práv k oběma synům. 

„Byli jsme účastníkem při řízení na prvním stupni, byli jsme účastníkem i před odvolacím soudem v Norsku a teď je důležité, aby paní Michaláková vyčerpala všechny prostředky, které může využít v rámci norského justičního systému, pak je možné přijít do Štrasburku,“ dodal Bohuslav Sobotka. „ČR se teď seznamuje s rozhodnutím soudu, pořizuje se překlad, na základě toho bude vyhodnoceno doporučení a další postup,“ řekl premiér.

Odvolání Michalákové zamítl toto pondělí Krajský soud v Oslo. Odmítl se jím zabývat, protože pro projednání případu prý neshledal důvody. „Krajský soud v Oslo se domnívá, že zbavit paní Michalákovou rodičovských práv za to, že případ medializovala, je naprosto správné a vlastně okresní soud chválí a zcela se s ním ztotožňuje,“ sdělil právník matky Pavel Hasenkopf.

Hasenkopf řekl, že neočekával od žádné norské instituce, že by uznala chybu v tomto případu. „Nečekali jsme ale, že to udělají tak brutálním způsobem, že vůbec nenařídí jednání a smetou to ze stolu,“ doplnil. Okresní soud vůbec nepřihlédl ke stanovisku českého ministerstva zahraničí, které upozorňovalo na porušení práv rodiny. Rodina podá dovolání k norskému nejvyššímu soudu, ale zvrat Hasenkopf nepředpokládá.

Norská sociální služba odebrala Denise (11) a Davida (7) matce a otci před pěti lety. Kvůli podezření na zneužívání, zanedbávání a fyzické týrání, které se nepotvrdilo. Soud tehdy považoval zjištění za závažná a děti nechal u pěstounů. Vyrůstají odděleně ve dvou rodinách.

Norský soud Michalákovou zbavil rodičovských práv letos v červnu. Zakázal matce i otci stýkat se s chlapci. Adopci mladšího hocha soud ale nepotvrdil a otci rodičovská práva ponechal. Michaláková se proti tomuto verdiktu bez úspěchu odvolala.

Norská strana se k případu od počátku nevyjadřuje. Dle některých médií a expertů tak není možné si udělat jasný názor jen podle stanoviska jedné strany.

J. Kaniokov ( 3. prosince 2016 19:25 )

Přála bych všem, co Norsko hájí, aby si zažili podobný průšvih na vlastní kůži. To by je to "omlouvání" hned přešlo. Sociální služby jsou plné různých lidí, a jestliže je v leckteré zemi i celý ten systém špatný, tak to pro leckterou rodinu může dopadnout špatně. Protože sociální pracovnice, zvláště ty mladé, současné a vychované "humanitním" vzděláním, jsou dost často neochotné použít zdravý rozum, a neváhají sáhnout (a obhajovat to do mrtě) k nesprávnému řešení. A jsou maximálně přesvědčeny, že konají správně pro "blaho dětí". Je to falešná póza, a když to ještě probíhá za "povinného" utajení, je na průšvihy zaděláno až až. Norsko v tomto vede! Ten systém jedná na základě informace stylu JPP, skutečné objektivně se to neprověřuje, a každý BV v určité oblasti je ve skutečnosti samostatná jednotka, která je prakticky nekritizovatelná. Jednají stylem - utajené informace, takže člověk ani neví, proti čemu konkrétně se má hájit, je to hnus. Sociální inženýrství v plném procesu Media Vision: Kdo je skutečně pracovník péče o děti? - http://www.aftenposten.no/meninger/debatt/Medierevisjonen-Barnas-hjelpelose-hjelpere--Anki-Gerhardse n-610100b.html Skvělý útok proti Norsku: soud pro lidská práva, aby prošetřil sedm (teď už 9) případů odvolání vůči norské péči o dítě - http://jdem.cz/cp2vf5 V tomto českém blogu hodně o BV - Návrat do svobodné země - http://jdem.cz/cp7yz3 Barnefjern.org - https://www.facebook.com/barnefjern/ Vydělávali miliony na podpoře - https://www.nrk.no/sorlandet/tjener-millioner-pa-barnevern-1.13102175 7 soukromých společníků vydělalo 550 milionů na péči o dítě - http:// jdem. cz/b5unw3 Elin P. Greguss - https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=654463928048150&id=100004536465723 CPS je aparát destruktivní síly - http://jdem.cz/cp7y79 ... Norsko jedná na základě subjektivních názorů, odebírá jako první akci, teprve poté se snaží o "podporu" svých argumentů. K čemuž používá spřátelené soukr. "odborníky", kteří na BV závisí svý

J. Kaniokov ( 3. prosince 2016 19:22 )

Lžete !

strycbrady ( 2. prosince 2016 14:22 )

Tak stát se zastávává úchylné matky, která si podle informací v tisku a fotografií nechává od synů vytírat pr del a lízat pi ču? Přeji klukům hezký a spokojený život Norsku.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa