Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Případ Evy, které v Norsku vzali děti: Špatná zpráva ze sociálky!

Autor: ČTK, lm - 
18. prosince 2014
21:04

Češce Evě Michalákové, které v Norsku sebrali syny Denise a Davídka, dnes svitla naděje, že by se s jejím případem mohlo něco dít.  Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek totiž přislíbil, že podá diplomatickou nótu, aby se případ českých dětí začal konečně hýbat. Jenže pak přišla špatná zpráva z norské sociálky...

Podá diplomatickou nótu, aby se děti dostaly k matce či k příbuzným do vlasti. V tomto oficiálním dokumentu nabídne, že na rodinu český stát a jeho úřady dohlédnou. Řekl to ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Právník matky Pavel Hasenkopf sdělil, že její norští advokáti v Norsku žalobu podali a žádají o svěření dětí do její péče. O žalobě informoval dnes deník Mladá fronta Dnes.

"Pokud bude podána ta žádost o obnovení řízení ve věci svěření dětí (do péče), tam my jsme připraveni začít diplomatickou intervenci a podat diplomatickou nótu, ve které nabídneme, že český stát je připraven tady na našem území, pokud dojde k tomu, že děti budou svěřeny do rukou matky, nebo někoho z příbuzných, vykonávat dozor, zapojit příslušné instituce a garantovat, že o děti bude dobře postaráno," řekl Zaorálek.

"To jsme slíbili a slib budeme držet," dodal. Diplomatická nóta je formální dokument, jímž se představitelé země či instituce obracejí na své protějšky v cizině s oznámením či žádostí.

Paní Michaláková se měla setkat zítra s barnevernem – norskou sociální službou. Ta si ji sama zavolala „Mám strach. „Bojím se, že dají mé syny k adopci,“ přiznala Češka před časem Blesk.cz.

Jenže teď je vše jinak. Právničce barnavernu zemřel někdo blízký a stání je odročeno. Na neurčito. „Málem mě z toho kleplo. Už mám koupené letenky,“ povzdechla si paní Michalákové Blesk.cz. Další termín jí sociálka nesdělila.

Norská sociální služba odebrala českému páru syny Denise a Davida v květnu 2011 po udání z mateřské školy pro podezření z užití násilí a pohlavního zneužívání. Policie vyšetřovala otce chlapců a později i matku, vyšetřování ale zastavila a obvinění nepadlo. V únoru 2012 úřady rodiče zbavily práva na péči. Děti se dostaly ke stálým pěstounům, každé teď žije v jiné rodině. Tělesné trestání dětí v Norsku zákon zakazuje.

Do případu se minulý týden vložila i Sněmovna. Chce po Sobotkově kabinetu, aby požádal norskou vládu o vysvětlení, proč hoši stále zůstávají v norských pěstounských rodinách. Pokud by norská strana nechtěla s českou stranou spolupracovat na svěření chlapců do péče jejich příbuzných, má česká vláda vyvinout maximální úsilí, aby se bratři dostali do Česka. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) má dolní komoru nejpozději do 15. února informovat o tom, jaké kroky jeho kabinet provedl a má dál v plánu.

Někteří ministři podmiňovali další postup tím, že matka musí případ řešit v Norsku, obrátit se na tamní soudy a vyčerpat své právní možnosti. Zástupci Michalákové chtěli po Zaorálkovi ujištění, že česká strana bude případné norské zamítnutí svěření dětí do péče jejich vlastní rodiny považovat za vyčerpání všech nástrojů.

Matka nyní může syny vídat dvakrát ročně po dvou hodinách. Norské soudy její dřívější odvolání odmítly, loni v listopadu se obrátila na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. Ten ale její stížnost nepřijal.

Podle zástupců matky český případ není v Norsku ojedinělý. Existuje víc kauz, kdy děti zůstávají u pěstounů, i když důvody pro jejich odebrání z rodiny pominuly. Poslankyně Jitka Chalánková (TOP 09) je podle Hasenkopfa v kontaktu s politiky a úředníky z dalších zemí střední a východní Evropy, jejichž občané přišli v Norsku či jiných severských státech o děti a bojují o ně. Další postup budou zřejmě koordinovat.

Chalánková český případ nepovažuje za "exces, ale za systémovou chybu" ochrany dětí v Norsku. Podle ní tamní sociální úřady potlačují bez důvodů vztahy dětí s jejich vlastní rodinou. "Norsko tím porušuje mezinárodní principy ochrany základních lidských práv. Není například akceptovatelné, aby rozhodnutí o vrácení dětí do péče matky ovlivňovali pěstouni," uvedla poslankyně.

aspekce ( 25. ledna 2015 19:11 )

Ukradli je v podstatě gayové, oba psychologové, kteří napsali posudky, jsou tetouškové spolu žijící ! Norové (Finové, Švédové, Dánové) vymírají a pomalu už půlka jich jsou teplejšími občany. Takže kdo se za ně asi tak rozmnožuje ? Slovanské ženy, které tam ve své naivitě odešly za prachama. Seveřané, vč. Anglánů, vraťte Češkám, Slovenkám, Ukrajinkám, Ruskám, Polkám ukradené děti ! Myslíte, že by si seveřané dovolili krást děti Zápaďákům : Němcům, Rakušanům, Francouzům, Švýcarům atd. ?

aspekce ( 25. ledna 2015 19:10 )

http://www.kdejemojedite.cz/ Vydržte do konce, je to síla https://www.youtube.com/watch?v=2UXoRhyTCXo#t=109 http://www.noviny.sk/c/slovensko/pripad- boorova-adopciu-slovenskych-deti-riesila-bbc http://spravy.pravda.sk/domace/clanok/252564-deti-iv any-boorovej-su-uz-na-slovensku/

aspekce ( 25. ledna 2015 19:10 )

Měli by ty norské socky ze soukromé sociálky, tj. evidentně šmelící s dětmi, zavřít. Jsou to zákeřné a bezcitné zmije. Norové kvapem vymýšlejí, jak odůvodnit krádež slovanských, bílých, zdravých dětí z kultivované rodiny. Náramně se jim tak kvalitní děti hodí k adopci.

aspekce ( 25. ledna 2015 19:09 )

Socka šlohne zdravé, bílé dítě, to prodá neplodnému páru za "balík", ten pak bere příspěvky od státu. Už tomu kšeftu rozumíš ?

aspekce ( 25. ledna 2015 19:07 )

Stačí, když vás kdokoliv lživě udá. Je to snadné i v ČR. Našim známým (oba VŠ) slečna Armine Artouni (53) z Prahy 10 - Strašnic, Arménko-Azerbajdžánka, po otci KGB údajně vyslaném v 60. letech ze SSSR do ČSSR, sama vedená v StB evidenci (měla doma "dobrou" školu k tzv. mafiánským praktikám) se prý snažila ukrást dítě první a po jeho tragické smrti i druhé přes sociálku. Jako bezdětná usilovala takto získat dítě a tak tu VŠ rodinu nepravdivě udala. Pracovala v novinách a hrozila prý sockám na ÚMČ, PČR, OSZ, OS medializací. Všichni se medializace báli. Nyní pracuje tato zřejmě totálně bezcharakterní slečna na ministerstvu. "Skvělá" úřednice ! Zvláště některé pražské socky jsou neuvěřitelně zběhlé v nezákonném odebírání bílých, zdravých dětí na základě vykonstruovaných lživých udání. Jako byly např. v Praze 10 s odejitou šéfkou Tůmovou. Tu si tam pak držel za stejný plat Milan Richter, mladý nezkušený kluk, starosta. Pak vydělával z našich daní ještě víc na MHMP. Zcizené děti údajně prodávají neplodným párům.

Zobrazit celou diskusi