Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

EET funguje, Babiš se raduje: Rezignovat nebudu, malým hospodám pomůžu

Autor: Jaroslav Šimáček - 
1. prosince 2016
15:45

Loni v říjnu vicepremiér Andrej Babiš upozorňoval, že pokud EET nebude fungovat, rezignuje. Ve čtvrtek 1. prosince evidence odstartovala naostro. „EET funguje,“ radoval se Babiš při obchůzce pražských kaváren, kam se vyrazil podívat, jak to jde v praxi. Blesk.cz byl u toho. V jedné z kaváren Babiš vtipkoval, že by chtěl dělat číšníka v cukrárně u své dcery. Měl by prý alespoň „svatý pokoj“. Klid ale nemají malé hospody napříč republikou – některé se chystají zavřít. I na to Babiš reagoval.

Andrej Babiš se za EET bil dlouhou dobu a odrážel narážky opozice, že jde o šikanu či buzeraci drobných či středních obchodníků. Nic takového, odmítá dál vicepremiér útoky. „Honíme všechny, není to určitě projekt proti malým živnostníkům,“ hlásil ve čtvrtek Babiš.

Evidence 1. prosince vstoupila povinně v platnost pro restaurační a ubytovací služby. Babiš proto v centru Prahy vyrazil pro účtenky do kaváren Neustadt a Café Café. Ve druhé jmenované se zastavil u vitríny s dortíky a prozradil, že se v Praze chystá otevření cukrárny, kde prý jeho starší dcera bude dělat právě dorty. „Tam bych chtěl dělat číšníka, měl bych svatý pokoj,“ vtipkoval Babiš.

Babiš v pražské kavárně. Dostal účtenku, bedlivě ji zkontroloval. Podívejte se na video:

Babiš: Kvůli EET není důvod zdražovat jídlo

Kolem EET v poslední době příliš klidu neměl. Své čtvrteční turné po kavárnách a restauracích tak glosoval pro Blesk.cz slovy: „Neprožívám to nijak zvláštně. Samozřejmě jsem na to vynaložil obrovskou energii, protože ten odpor proti tomu projektu byl obrovský.“

Babiš čelil dotazům, jak vnímá to, že restaurace kvůli EET zdražují. Bránil se tím, že zavedením evidence vstoupila pro restauratéry v platnost i nižší 15procentní daň – místo předchozích 21 procent. „Není žádný důvod zdražovat jídlo. Naopak. Oni mají nižší daň, peníze si nechají a hravě tím pokryjí náklady. Já tomu nerozumím, zneužívá se to a není to správné. Lidé by měli vědět, že není důvod zdražovat jídlo, protože mají nižší daně. On může zdražovat v tom případě, kdy asi nevykazoval všechny náklady,“ řekl Blesk.cz Babiš.

„Honíme všechny, není to určitě projekt proti malým živnostníkům,“ říká Babiš o EET. Podívejte se na video:

Video  Babiš o EET: Honíme všechny, necílíme na malé podnikatele.  - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

O babičce z Kladna a hospodách, co zavírají

Od Ondřeje Kobzy z Café Neustadt si Babiš k EET vyslechl řadu výtek. EET je podle něj likvidační pro řadu hospod - hlavně vesnických, jich se to prý v centru Prahy netýká. Další, podobně jako oni, budou muset zdražit. „Ne, nezdraží, není důvod zdražit. Tam, kde je pivo a jídlo, snižujeme DPH,“ stál si Babiš tvrdošíjně za svou. 

A tak se kavárník ministra tázal, zda souhlasí alespoň s tím, že hodně hospod zavře. Babiš odkázal na svou výzvu na sociální síti, aby mu lidé adresy a odkazy na posílali provozovny, které kvůli EET zavírají. „Já jsem ráno mluvil s pivovary, které mají také avízo, a já jsem i včera na Facebooku lidi vyzval, kde zavírají. A já se tam pojedu podívat a budu to řešit. Když je ve vesnici jedna hospoda, budu to řešit se starostou tak, aby ta hospoda nezavřela,“ reagoval Babiš.

Podle něj by se malé hospody na vesnici měla v takovém případě ujmout přímo obec. Zajímají ho prý také konkrétní důvody, proč se některé hospody zavřít chystají, nebo proč to již udělaly. Babiš si prý uvědomuje, že problém může být tam, kde jen točí pivo a nenabízí jídlo, takže se na ně snížené DPH nevztahuje. „Možnost, jak je podpořit, je snížit DPH u točeného piva a možnost paušální daně. Bohužel se mi nedaří přesvědčit ani koaliční partnery, ve Sněmovně se s námi o tom nikdo nechce bavit,“ dodal Babiš na dotaz novinářů.

Další dotaz na něj zamířil ohledně možných problémů s internetem a lidmi, kteří musí evidovat, ale nejsou online gramotní. „Já jsem mluvil s babičkou z Kladna a tam jí to udělá její syn. Já, když mám nějaký takový problém, tak také žádám děti, aby mi pomohly. Jsem také z té generace, která moc těm počítačům nehoví,“ říkal ministr. Blesk.cz poskytl ke startu EET krátký rozhovor.    

Blesk.cz: EET odstartovala na ostro. Vy jste během jeho prosazování vyvinul i značné osobní úsilí na jeho propagaci – točil jste na chorvatské tržnici, převlékl jste se za Fantomase, rozdával jste dětské kasičky, do Sněmovny jste přitáhl obří cedule. Jak to prožíváte dnes?

Babiš: Neprožívám to nijak zvláštně. Samozřejmě jsem na to vynaložil obrovskou energii, protože ten odpor proti tomu projektu byl obrovský. My jsme jedna z posledních zemí, která neeviduje. Já myslím, že naši lidé vědí, že všude kolem dávají účtenky a že je to normální. U nás to tak není.

Já jsem člověk urputný, který když něco řekne, tak to dotahuje do konce. Bohužel i na ministerstvu lidé, kteří to měli na starosti, měli problémy. Já jsem chtěl, aby to bylo v praxi už od 1. ledna 2016, takže to má zpoždění, což mě mrzí. Nijak speciálně ale dnešní den nevnímám.

Na sociální síti jste uvedl, že se chystáte vyrazit navštívit restaurace a hospody, které kvůli EET zavřely. Ozvala se vám již nějaká?

Zatím ne. Mně se ozval jeden student z Olomouce, který občas provozuje nějaké kafe, který mě kritizoval kvůli paušálu. Paní z Kladna, to byl také jeden z impulsů. Já s lidmi mluvím a snažím se tomu přijít na kloub a nějak to řešit. Neignoruju to. Na druhou stranu říkám, že pokud zaměstnanci platí daně, většina lidí platí daně, tak by se mělo i korektně podnikat.

Pokud neevidovali a neplatili vůbec žádné daně, tak samozřejmě ten rozdíl 21 procent DPH, které měli platit a neplatili, je obrovská konkurenční výhoda. Ti, kteří neplatili vůbec, musí logicky zdražit, ale není důvod, aby ten, který podnikal normálně, končil. Pokud k tomu dojde, já se o to budu zajímat a určitě budu chtít zjistit, proč to tak je.

Loni v říjnu jste uvedl, že pokud EET nebude fungovat, rezignujete. Platí to stále?

Ale EET funguje, my jsme včera měli pokus o útok na naše servery a EET funguje a od dnešního dne bylo vydáno 468 tisíc účtenek, systém používá 36 tisíc provozovatelů, autorizační údaje si vyzvedlo 50 619 uživatelů a průměrná odezva té účtenky je 89 milisekund...

Nicméně slova o rezignaci, kdyby EET nefungovala, platí i dnes?

Funguje, takže je to nadbytečná otázka. Bývalí ministři financí nic za své éry nepředvedli, jenom nasekali dluhy. Na mě si lidé budou pamatovat, že budu mít největší přebytkový rozpočet v historii naší země, snížím dluh a zavedl jsem narovnání podnikatelského prostředí, EET, kontrolní hlášení a daňovou Kobru.

Mezi lidmi panují i obavy – co tedy v souvislosti s EET čeká drobné živnostníky s roční tržbou do 250 tisíc?

Těch se týká 3. a 4. vlna, to znamená rok 2018, takže není pravda, že to má nějaký vliv na tu první vlnu. Je to paušální daň, ze které vypadla možnost neevidovat. Uvidíme, jestli to poslanci schválí. Opozice vždycky křičela, že chce pomáhat živnostníkům.

Já přicházím s návrhem, který zjednodušuje živnostníkům život. Že by vůbec nemuseli mít účetnictví, nemuseli by dávat daňové přiznání, jenom si jednou sjednají paušální daň. Pokud to Sněmovna neschválí, pravděpodobně si to dáme do programu našeho hnutí do příštích parlamentních voleb. Ale teď je to vlastně poslední možnost v rámci stávající Sněmovny měnit daňové zákony.

Kolem EET je v poslední době opět rušno kvůli úpravám na poslední chvíli...

Politicky se to zneužívá, jsou tu různé dezinformace. V žádných zemích kolem nebyl takový odpor jako u nás. Jsem rád, že se to prosadilo, nyní ale dezinformace pokračují. Nic se nemění, já přicházím jenom s příklady z praxe a nikdo nezná všechno, jak lidi podnikají. Právě proto, že jsem z podnikatelského světa, tak jsem schopný reagovat na tu situaci a vyjít vstříc lidem. Proto i přicházím s tím institutem paušální daně.

Není to výjimka, nic se nemění, nechceme dávat výjimky, ale v případech, kde je to odůvodněné, aby došlo k dohodě o paušální dani, tak to potom nemá logiku, aby ti lidé evidovali. Já jsem věděl, že u hospod, kde se točí pivo a nemají jídlo, bude problém. A proto jsem navrhoval snížení DPH, proto také navrhuji možnost u těch nejmenších požádat o paušální daň. S některými politiky se ale nedá o tom řešení pragmaticky mluvit, protože oni jen hledají, jak z toho vymlátit nějaký politický kapitál.

Jaké konkrétní dezinformace máte na mysli?

Například to spropitné. Spropitné funguje jako doposud. Když je spropitné hotově, tak si to číšník nechá, tím to skončilo a je to stejné jako teď. Pokud by byl majitel restaurace férový a někdo mu dá spropitné na kartu, tak se s ním potom rozdělí. Ale bohužel je to tržba. Nebo si na účtenku napíše: Doporučuji 10 procent spropitné a plaťte hotově.

Andrej Babiš promluvil o problému malých hospod, které se chystají kvůli EET zavřít. Podívejte se:

VŠE O EET ČTĚTE NA BLESK.CZ ZDE >>

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

anna1234 ( 1. prosince 2016 19:49 )

.. no já nevím, ale teď!! ve zprávách v televizi říkali, že na EET účtence žádné položky, tedy přesná specifikace, není. Jenom celková částka, DPH, kód.

ivoadller ( 1. prosince 2016 18:57 )

Jsi duševně hodně pozadu.

ivoadller ( 1. prosince 2016 18:14 )

Bezpochyby ty, lopato!

ivoadller ( 1. prosince 2016 18:12 )

To je panečku argument znalce.

ivoadller ( 1. prosince 2016 17:46 )

Dnes snídaně v restauraci, oběd v restauraci. Účtenky z EET a bez problémů. na účtenkách rozepsané položky do podrobna a u každé cena. Ptal jsem se majitelů a říkali, že v tom nevidí žádný problém. Tak že by lhali? Jo a vedle nás v hospodě, kam přijde denně asi tak 10 až 15 štamgastů také zavírat nebudou. Hospodská je dobrá známá a říkala, že nevidí důvod k zavření. Tak že by také lhala?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa