Pátek 3. května 2024
Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav
Oblačno, déšť 19°C

Pozor na dodavatele pro EET, mnoho z nich to vzdá, vzkazují zkušenější Chorvaté

Autor: tmp - 
30. listopadu 2016
13:42

Za jeden rok používání chorvatské evidence tržeb opustila trh dodavatelů systému více než polovina poskytovatelů. Blesk.cz to řekl jednatel dceřiné firmy O2 eKasa Luboš Lukasík. Podle něj se z chorvatské zkušenosti dá poučit. Podnikatelé využívající poskytovatelů, kteří nabízejí aplikace zdarma, si podle něj navíc mohou paradoxně připlatit ještě více než u placené verze.

Tisíce obchodníků. Tolik lidí ve čtvrtek na ostro zapne svoji registrační pokladu od dceřiné společnosti O2 eKasa. S odhadem 20 až 30% podílu zákazníků na trhu v první vlně se tak společnost staví vedle firmy Storyous nebo Dotykačka k největším poskytovatelům českého řešení. Podle Lukasíka se právě eKasa výrazně inspirovala chorvatským řešením evidence tržeb.

„Děláme s partnerem, který v Chorvatsku patří mezi největší poskytovatele EET. Je to firma, která tam má 30% podíl na trhu. Od nich pochopitelně čerpáme velké množství zkušeností. A to nejenom s nabíháním toho systému, typu různých technických zádrhelů, ale i zkušenosti typu, jaký udržitelný byznys model na tom trhu může fungovat,“ prozradil Lukasík.

Podle něj se tak do jisté míry může opakovat chorvatská negativní zkušenost i v Česku. „Na chorvatském trhu bylo v době startu 300 poskytovatelů a asi rok potom jich bylo pod stovku. To znamená, že proběhla docela velká konsolidace trhu a poskytovatelé, kteří to řešení nabízeli zdarma, a bylo jich poměrně hodně, tak do roka už tam nezůstal nikdo,“ poznamenal. Podle něj tak zákazníci paradoxně ušetří, když si už od začátku za službu připlatí.

„Jinak zaplatíte hardware, ten v první vlně musí stejně zaplatit všichni, a pak kvůli změnám ze strany Finanční správy budete investovat do placených aktualizací a to nemluvím ani o bezpečnostních prvcích,“ poznamenal Lukasík. Podle něj právě neustálé změny za pochodu můžou za to, že systémy, které jsou zdarma, nemohou z dlouhodobého hlediska fungovat.

„Tam mnozí měli nastavené, že vydělají na hardwaru a neuvědomovali si, jakou kvalitu služby budou muset poskytovat v průběhu provozu toho řešení. A ukázalo se, že ten model je neudržitelný,“ uzavřel. EET se v první vlně na ostro spustí již tento čtvrtek. Podle poskytovatelů ale zatím chybí registrační pokladna u zhruba 20 % firem z gastronomie. První etapa EET se týká ubytování a restaurací.

reditelzeme ( 30. listopadu 2016 14:57 )

ty musíš být pěkný osel a Kalouskův říťovlez a hlavně asi podnikatel podvodník.

strycbrady ( 30. listopadu 2016 14:38 )

Většina hospodských okrádá a právě těm to vadí.Slušní se toho nebojí.Dobře to děláte pane Babiši.

Zobrazit celou diskusi