Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Sobotka: Babišovu změnu v EET nepodpoříme, nemá naši důvěru

Autor: bru/ČTK - 
28. listopadu 2016
14:57

Vláda nepřijala k Babišovu návrhu změn EET žádné usnesení. Ministr ho předloží jako pozměňovací návrh a ČSSD ho podle Sobotky ale nepodpoří.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) předloží Sněmovně změny v systému elektronické evidence tržeb (EET) jako poslanec ve formě pozměňovacího návrhu. Vláda dnes k jeho záměru nepřijala žádné usnesení, řekl novinářům ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD).

Sobotka: Pozměňovací návrh nepodpoříme

Sociální demokraté nepředpokládají, že by v Poslanecké sněmovně podpořili při hlasování návrhy na změny v elektronické evidenci tržeb (EET) navržené ministrem financí Andrejem Babišem (ANO). Na tiskové konferenci po jednání vlády to řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Premiér Sobotka a vicepremiér Babiš se kvůli EET už jednou „chytli“, co se dělo? Podívejte se na video:

Video  Sobotka o hádce na vládě: Babiš byl chaotický, změny v EET donesl narychlo na papíře  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Sobotka uvedl, že ČSSD nadále podporuje evidenci tržeb. "Na druhou stranu odmítáme oslabování EET. Jsme pro to, aby se udělal pořádek ohledně výběru daní a narovnalo se prostředí. Z našeho pohledu bylo kompromisem již rozložení spuštění evidence tržeb do čtyř etap. Nechceme jako ČSSD výjimky a nerovnosti. Návrh nemá naši důvěru," uvedl premiér.

Co chce Babiš změnit?

Podle ministra Babiše projekt EET ohrožen není a vše bude podle plánů. V první fází odstartuje evidence 1. prosince pro restaurace a ubytování. Babiš chce vyjmutí plateb ve webových obchodech provedených kartou přes internet a malých živnostníků z EET přiložit k daňovému balíčku, který mimo jiné obsahuje další zvýšení slev na děti. Balíček bude projednávat Sněmovna tento týden. V případě živnostníků Babiš upozornil, že jde o možnost, a ne plošnou výjimku.

Video: Takhle Andrej Babiš hájil EET v předvolební debatě Blesku. Prosázel na ni všechny žolíky

Video  Hazardní hráč Babiš: Na EET vsadil v debatě Blesku všechno, podívejte se! 
Video se připravuje ...

Babišova iniciativa by mohla způsobit vlnu dalších pozměňovacích návrhů a přinést nepřehlednou situaci, obává se podle Mládka ČSSD.

Babiš chce vyjmutí plateb ve webových obchodech provedených kartou přes internet a malých živnostníků z EET přiložit k daňovému balíčku, který mimo jiné obsahuje další zvýšení slev na děti. Balíček bude projednávat Sněmovna tento týden. Ministr měl podle Mládka „problém pochopit nepsaná pravidla“, že člen vlády by s podobnými změnami neměl přicházet formou pozměňovacích poslaneckých návrhů.

VŠE O EET ČTĚTE NA BLESK.CZ ZDE >>>

anna1234 ( 28. listopadu 2016 21:51 )

.. ale v tom má zdenek bohužel pravdu. Spoustě drobných živnostníků a není jich málo, EET srazí vaz a kam půjdou? na pracák nebo do důchodu. Budou větší výdaje na nezaměstnané. O tom se vůbec nemluví. A že se bude víc nakupovat v zahraničních! marketech je taky pravda.

petrsetr ( 28. listopadu 2016 19:15 )

Pleška je zoufalá, už po něm jdou hladoví vlci z ČSSD cítí zraněnou zvěř a jdou po jeho postu, je v posledním tažení a chce a začíná volební kampaň, doufá že útoky na ANO mu pomůžou získat ztracené voliče, oranžový jdou do háje tak jako tak !!!!!!!

111pavel111 ( 28. listopadu 2016 16:03 )

Babiš je jak hasič, který založí požár a jak se pořádně rozhoří tak jde jak hrdina hasit

hejhej ( 28. listopadu 2016 16:00 )

Sobotkovi nejde o změnu v EET, ale odpor vůči Babišovi a paktování se s ODS a TOP09. On si ten trouba myslí, že vyhraje v příštím roce volby do PS.

leziciaspici ( 28. listopadu 2016 15:45 )

Je to u nás v republice těžké,všichni závidí západu,ale chtějí při tom žít v tvrdém socislismu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa