Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno, déšť 19°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babiš nevyhoví Sobotkovi, EET s vládou neprojedná. Kalousek: Kdo bude za šaška?

Autor: všm/čtk - 
27. listopadu 2016
21:48

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) pozměňovací návrh na změny v systému elektronické evidenci tržeb (EET) nepředloží v pondělí vládě, ale z pozice poslance rovnou na nadcházejícím zasedání Sněmovny. Ministrům hodlá pouze zopakovat argumenty, které řekl už minulý týden na koaliční radě. Babiš to uvedl v dopise, který zaslal premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) a který dnes zveřejnil. Trvá na tom, že navržené změny jsou užitečné pro podnikatelské prostředí a odmítl výtky, že jsou neprofesionální či chaotické.

Babišovy návrhy minulý týden vyvolaly roztržku při jednání koaliční rady. Sobotku rozčílilo, že Babiš přichází s vyjmutím e-shopů a malých živnostníků, kteří se přihlásí k daňovému paušálu, na poslední chvíli. Babiš ale uvedl, že evidence tržeb pro restaurace a ubytování bude spuštěna beze změn 1. prosince. Změny, které chce jeho úřad prosadit, by měly platit zřejmě od 1. dubna 2017.

Babiš chce ve Sněmovně už příští týden navrhnout, aby z EET mohli být vyjmuti živnostníci, kteří mají daň stanovenou paušálem a roční podnikatelské příjmy do 250.000 korun. Další změna by se týkala webových obchodů, kde by se evidence netýkala plateb kartou prostřednictvím internetu. V dopise Sobotkovi vicepremiér napsal, že pokud se k jeho návrhu nepřipojí ostatní koaliční partneři, podá ho sám jako poslanec. Vládě ale návrh předkládat nebude. „Věřím, že oceníte, že jsem tento návrh nejprve předložil k diskusi koaliční radě, na rozdíl od jiných návrhů koaličních partnerů, například zákona o střetu zájmů,“ dodal.

Kalousek: Co udělá Sobotka?

Napsal rovněž, že nerozumí požadavku premiéra na předložení informace, zda je systém evidence tržeb správně nastaven a plně funkční. Uvedl, že pilotní provoz EET funguje bez poruch od 1. listopadu. „Historicky jde o první systém tohoto rozsahu ve státní správě, který podnikatelé mohou vyzkoušet před ostrým spuštěním. Z tohoto pohledu se jeví váš dotaz jako nadbytečný,“ dodal Babiš.

Za toto rozhodnutí se opřel do ministra financí Miroslav Kalousek z TOP 09, který projekt EET dlouhodobě kritizuje. Podle něj podobný postup volá po odvolání. „Ministr, kterému je premiérem uloženo předložit na vládu příslušný materiál, má jen dvě možnosti: vyhovět, nebo odmítnout a rezignovat. Neučiní-li ani jedno, ani druhé, má premiér jenom dvě možnosti: ministra odvolat, nebo být před celou veřejností za kašpara. Uvidíme, jak to dopadne,“ okomentoval Kalousek na Facebooku. 

Sobotka promluvil o Babišovi i v pořadku Blesk.cz Ptám se, pane premiére:

Video  Ptám se, pane premiére! Celý záznam: O chaotickém Babišovi a podrazech v politice  - Klára Brunclíková, David Vaníček, Jan Jedlička, Petr Soukup
Video se připravuje ...

zednik ( 28. listopadu 2016 13:24 )

zdenekk, jsi nějak chabrus na nervy a ni jsi ještě nevystřílel všechny svoje nicky . EET je pro tebe to, co pro bejka muleta

dzery ( 28. listopadu 2016 11:21 )

zednik ( 28. listopadu 2016 10:53 )

Kontrola zlodějů není šmírování.Máš smůlu, ty si kromě pokladny kup i WC papír.

zednik ( 28. listopadu 2016 10:51 )

Tak si ceny klidně zvednou. Nemusím mít všechno a ten svůj tovar si pak můžou strčit do řiti Aspoň se trh pročistí a zůstanou jen ti poctiví a pracovití.

zednik ( 28. listopadu 2016 10:47 )

Na katastrálních úřadech a v bankách se asi zapotí. Do 1.12.musí stihnout všechny ty majetkové převody na široké příbuzenstvo od nějakého chudičkého živnostníka, který by tedy chtěl platit daňový paušál aby se vyhnul EET. Celé roky nebožák vykazuje minimální zisk. Přičemž majetek má za miliony. Alespoň si živnostníček narovná domácí prostředí a nemusí už psát závěť.Majetkově uspokojí všechny příbuzné už teď

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa