Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Územní dluh Polsku už není utajený: Česko má vrátit 368 hektarů

Autor: ČTK, bog - 
23. listopadu 2016
18:13

Vláda souhlasila se zrušením stupně utajení kvůli územnímu dluhu Česka vůči Polsku, který pochází z roku 1958. Česko by sousední zemi mělo vrátit 368 hektarů území. Informace o vyrovnání územního dluhu dosud byly projednávány v nejnižším, vyhrazeném stupni utajení. Důvodem byly citlivé informace, které se týkaly zejména ploch určených k vyrovnání. Ministerstvo vnitra navrhlo stupeň utajení zrušit kvůli tomu, že o tom majitelé pozemků vědí.

Oficiální seznam zveřejněn nebyl. V minulosti představitelé ministerstva vnitra informovali o tom, že pozemky vytipované ke kompenzaci jsou na území Královéhradeckého, Libereckého, Moravskoslezského, Olomouckého a Pardubického kraje. V předchozích měsících vyjednávali s jejich majiteli.

Problém s územním dluhem vznikl na konci 50. let. Polsko se i po druhé světové válce snažilo vznášet územní požadavky, jež se týkaly Těšínska, Oravy a Spiše. Po pobídce sovětského vůdce Josifa Stalina nakonec souhlasilo se smluvním zakotvením nynější hranice. Dalo si ale podmínku, že hraniční čára se musí maximálně napřímit a zkrátit.

Na základě smlouvy z roku 1958 se hranice napřímila, čímž se zkrátila o 80 kilometrů. S tím bylo spojeno 85 větších a menších změn průběhu pomezní čáry. Když se územní zisky a ztráty obou států porovnaly, ukázalo se, že tehdejšímu Československu zůstalo navíc zhruba 368 hektarů.

Na vypořádání nároků se v roce 1992 dohodli tehdejší ministři zahraničí Jiří Dienstbier a Krzysztof Skubiszewski. Česko místo pozemků nabízelo finanční kompenzaci, což Polsko odmítlo.

andorea ( 23. listopadu 2016 19:08 )

Doufám, že nevrátí území s ochranným pásmem vodního zdroje, jak nějakého idiota napadlo...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa