Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Otepluje se a kolem klimatu se točí miliardy. Trump s Klausem jsou proti

Autor: simao, ČTK - 
19. listopadu 2016
06:30

8,1 milionu eur, v přepočtu téměř 220 milionů korun poskytlo Česko loni na zlepšení klimatu ve světě, skrz podporu nejchudších a nejzranitelnějších zemí. V Maroku to uvedl český ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Jenže letošní rok přesto bude světově nejteplejším za dobu, co se s oficiálním měřením začalo. Globální teplota dál roste. I přes nesouhlasné názory nastupujícího prezidenta USA Donalda Trumpa či českého exprezidenta Václava Klause.

Marocký král Muhammad VI. hostil v Marakéši klimatický summit COP 22, který skončil v pátek. Vyjednávalo se déle než týden a Česko tu zastupoval ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Ujišťoval partnery, že Česká republika plní své závazky. A chystá další kroky, jak klima ochránit, nebo mu alespoň neuškodit.

2016 jako nejteplejší rok

Průměrné teploty na světě se dál zvyšují. „V letošním roce jsme byli svědky nejteplejšího roku v moderní historii celosvětového zaznamenávání teploty. Je to pro nás jasný signál, že není času nazbyt,“ varoval na summitu ministr Brabec.

O tom, že rok 2016 bude patrně nejteplejším v měřené historii, informovala tento týden Světová meteorologická organizace. Ta upozornila, že v drtivé většině pevninských oblastí se teploty pohybovaly nad průměrem let 1961 až 1990. Tepleji je i v některých arktických částech Ruska. O 6 až 7 °C nad průměrem.

„Naše klima se otepluje znepokojujícím a bezprecedentním způsobem a je naší neodkladnou povinností na to reagovat,“ varovaly ve společném prohlášení země, které se konference zúčastnily.

S oteplováním je přitom problém i v oblastech, jako je Afrika. Experti varují před vlnou klimatických uprchlíků. Tedy lidí, kteří kvůli zvyšující se teplotě a s tím spjatým úbytkem vody nebudou zkrátka moci v dané oblasti žít. Cílem dle uzavřené klimatické dohody z Paříže je přitom udržet globální oteplování pod 2 °C a co nejvíce se přiblížit 1,5 °C.

Miliardy na klima

Dohodu z Paříže podepsalo už 110 států. Jenže s tím se také vleče jeden problém. Financování.

„Takovou rychlost nikdo neočekával. Obecně se počítalo s tím, že se nejprve postupně vyjednají detaily naplňování Pařížské dohody, zejména jakým způsobem měřit závazky snižování emisí jednotlivých států, jak zajistit financování snižování emisí a adaptace vůči negativním dopadům změny klimatu. A kdo přesně a v jaké výši bude přispívat,“ vzkázal Brabec Blesk.cz ohledně jednání v Marakéši.

Ne všechny státy jsou podle českého ministra připraveny okamžitě plnit své závazky vedoucí ke snižování emisí skleníkových plynů. Výdaje spjaté s emisemi a ochranou klimatu jsou přitom nemalé.

V Česku tyto výdaje schvaluje vláda, stát se přitom zapojuje i do zahraniční podpory, na kterou jsou odkázány nejchudší a nejzranitelnější země, které jsou zároveň nuceny řešit klimatické problémy. „Česká republika poskytla na klima v roce 2015 celkem 8,1 milionu eur,“ hlásil z Maroka Brabec.

V dokumentu z Marakéše se přitom opět objevil cíl všech bohatých zemí shromáždit do roku 2020 celkem 100 miliard dolarů z veřejných i soukromých zdrojů na pomoc rozvíjejícím se zemím v boji proti klimatickým změnám.

Samo Česko vedle toho investuje také do domácích opatření - energetické účinnosti či zeleného topení v průmyslu i v domácnostech. „Celkový rozpočet pro tato opatření přesáhne dvě miliardy eur do roku 2020,“ vypočetl dál Brabec. 

Ministr upozornil, že české emise skleníkových plynů byly v roce 2014 hluboce pod úrovní roku 1990 - o 37 procent. „Očekává se, že nová Politika ochrany klimatu ČR bude přijata v březnu 2017. Navrhuje, aby byl stanoven dlouhodobý cíl snížit emise skleníkových plynů do roku 2050 o 80 procent,“ dodal Brabec.

Trump proti oteplování

Na 200 zemí, které na klimatickou konferenci do Maroka vyrazily, označilo boj proti klimatickým změnám ve společném prohlášení za „neodkladnou povinnost“. Jenže ne každý tuto povinnost uznává.

Nově zvolený americký prezident Donald Trump totiž hrozí, že vyhlásí odstoupení USA od Pařížské dohody. Podporovat chce naopak těžbu uhlí, ropy a zemního plynu. „Globální oteplování je totální a velmi drahý podvod!“ míní.

Americký ministr zahraničí John Kerry z vlády dosluhujícího prezidenta Baracka Obamy v Maroku uvedl, že nezdar v boji proti klimatickým změnám by byl zradou, jež by měla ničivé důsledky.

Kerry poukázal na tající ledovce, stále silnější bouře a rekordní sucha a apeloval na státy, aby začaly okamžitě jednat. Obamův nástupce Trump naproti tomu v předvolební kampani tvrdil, že globální oteplování je podvod, který si vymyslela Čína.

„Koncept globálního oteplování byl vytvořen Číňany ve prospěch Číny, aby způsobil nekonkurenceschopnost amerického průmyslu,“ uvedl během své kampaně. Číňané něco takového oficiálně odmítli. Trump však viní i klimatické odborníky.

„Tato velmi nákladná kravina jménem globální oteplování musí přestat. Naše planeta mrzne, máme rekordně nízké teploty a naši experti na globální oteplování uvízli ve sněhu,“ uvedl také na Twitteru.

Clexit jako brexit. Vyznává jej i Klaus

Závěry konference v Paříži i dalších, jako byla ta v Marakéši, přitom kritizuje také iniciativa vědců spojená do platformy clexit (klimatický exit). Název si vypůjčila od brexitu, vznikla letos v srpnu.

A je namířena „proti zhoubným důsledkům politiky, která vyplývá z dohod některých mezinárodních konferencí (zejména té poslední pařížské) a z členství v mezinárodních organizacích (jako je OSN a EU)“, jak na svých stránkách popisuje Institut Václava Klause. Právě exprezident Klaus, který stejně jako Trump platí za „popírače“ globálního oteplování způsobeného člověkem, je přitom patronem clexitu.

Felix Julec ( 19. listopadu 2016 08:09 )

Souhlasím s prez.Klausem.Všechny ty lehkoživky naskočily na "globální oteplování".Je to jen sprostý byznys,který platí ti,kteří vytvářejí hodnoty.Do tohoto pseudoproblému jsou zapojeni škůdci našeho žití.

jarypadlo ( 19. listopadu 2016 07:59 )

Tohle je smutný omyl našeho generálního vševědátora a profesora i těch,kdo s ním souhlasí.Každý běžící motor,stroj potřebuje chladič a odpadní teplo jde do luftu, navíc nadpočet obyvatel planety,většinou si topí nebo klimatizují,všichni vaří,každý něco spaluje a oteplování klimatu je fakt který nelze zpochybnit.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa