Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Na Zemanovou v divadle prý chystali provokaci. „Styďte se,“ bouřil Zeman

Autor: simao, ČTK - 
4. listopadu 2016
17:55

Poslední den Zemanovy návštěvy v Moravskoslezském kraji byl opět rušný. Proti Zemanovi vyrazili do ulic s transparenty odpůrci, připravili i plachtu s Václavem Havlem a dalajlamou. Prezident přitom mj. navštívil pivovar, kde tvrdil, že „tak jako má mít muž rád více žen, má mít rád i více piv“. Na závěrečné tiskovce se pak zastal své manželky Ivany, proti které prý v Ostravě připravili jistou provokaci.

Miloš Zeman vystoupil na závěrečné tiskovce spolu s hejtmanem Miroslavem Novákem (ČSSD). Ten za věc, která je dle něj za hranou běžného a slušného chování, označil údajnou chystanou provokaci na Ivanu Zemanovou.

Hejtman: Zemanovou chtěli konfrontovat

Podle hejtmana se provokace chystala během prvního dne návštěvy prezidentského páru v kraji. Tvrdí však, že byla zavčas odhalena.

„Manželka prezidenta republiky Ivana Zemanová měla ve svém programu večerní návštěvu divadelního představení Divadla Petra Bezruče v Ostravě. Jednalo se o oddychovou záležitost, kdy paní Ivana chtěla zhlédnout Spalovače mrtvol, pokud se nemýlím, a ve chvíli, kdy přicházela do divadla Petra Bezruče, tak přicházely signály, že se chystá něco, co nesouvisí s jejími aktivitami,“ uvedl hejtman Novák.

„Na protest proti manželovi se chystala jakási protestní akce v Divadle Petra Bezruče. Nejen to, že byla vyvěšena tibetská vlajka na divadle,“ pokračoval Novák a vzpomínal při té příležitosti na to, jak se za komunistů povinně vyvěšovala vlajka se srpem a kladivem.

„Co bylo ale mnohem více zarážející, bylo, že ve stejné chvíli se v divadle připravovalo vystoupení odporu proti prezidentovi. Byla připravena petice. A kdyby jenom toto. Součástí této expozice a tohoto v uvozovkách ‚divadla v divadle‘ se měla stát i Česká televize,“ tvrdí Novák. Za místy, kde měla Zemanová sedět, měla prý ČT zarezervována místa a čekalo se, jak bude první dáma reagovat.

Zemanová se proto nakonec rozhodla divadlo nenavštívit. Podle hejtmana však to, co se stalo, bylo zkrátka již „za hranou“. „Považuji za maximálně ubohé a podlé, když jsou do jakýchkoli politických sporů zatahováni rodinní příslušníci a zneužíváni lidé, kteří s názorem, byť hlavy státu, mnoho společného nemají. Je třeba si uvědomit, že prezidentovi republiky je 72 let, mně je 44, a nikdo, ani manželka, nás ve svých názorech nebude korigovat. My jsme s tou kůží šli na trh,“ dodal hejtman a mával fotkou tibetské vlajky i divadelních rezervací.

Zeman se navezl do ČT i Bakaly

Miloš Zeman sám celou záležitost přešel nejprve mlčením. Poté se však navezl do ČT: „Zejména Česká televize si se zájmem prohlédne fotografie, na nichž, jak už řekl pan hejtman, je rezervace jejích pracovníků na provokaci, která byla připravena pro moji ženu. Že je to hloupé, že je to podlé a že je to ubohé, to už řekl pan hejtman. Styďte se.

Takovouto verzi událostí ale Česká televize odmítá. „Interpretace událostí z Divadla Petra Bezruče, která dnes zazněla na tiskové konferenci z úst hejtmana Miroslava Nováka, je mylná. Česká televize sice skutečně v divadle natáčela, předmětem jejího zájmu však bylo pouze a jedině úspěšné a dlouhodobě vyprodané představení Spalovač mrtvol s Norbertem Lichým. Vznikala zde totiž reportáž do uměleckého magazínu Divadlo žije. Natáčení bylo dohodnuto již před jedním měsícem, účastnil se jej pouze štáb tohoto kulturního cyklu a kamery snímaly, logicky, výhradně dění na jevišti. Žádní členové redakce Zpravodajství v divadle přítomni nebyli,“ uvedla Alžběta Plívová, vedoucí Komunikace a PR České televize.

Produkce pořadu Divadlo žije, která v Divadle Petra Bezruče natáčení připravovala od odpoledních hodin, navíc prý informace o tom, že jde o materiály pro kulturní magazín, předala i členům prezidentské ochranky, kteří na místo dorazili kolem čtvrté hodiny. Představení začínalo v 19:00. 

Věříme, že odcházející pan hejtman pouze získal nesprávné podklady a nesnažil se o události záměrně dezinformovat. Považovali bychom nyní za správné, aby svá obviňující slova vzal veřejně zpět, stejně tak, jako je vyslovil,“ navrhla Plívová.

Zeman se ovšem pozastavil i nad jinou událostí – to když při setkání prezidenta se studenty na univerzitě v Opavě vystoupil muž s červenými trenýrkami. „Tento člověk podle mých informací je tzv. věčný student, jemuž je 38 let,“ kontroval nyní Zeman.

Vedle toho se již tradičně Zeman navezl i do uhlobarona Zdeňka Bakaly. „Měl jsem setkání s vedení OKD a jsem velmi rád, že jsme dospěli ke shodnému názoru, že by vedení OKD mělo podniknout aktivní právní kroky proti Zdeňkovi Bakalovi, u něhož existuje podezření, zdůrazňuji podezření, že vytuneloval OKD v řádu několika desítek miliard korun. Kdyby se alespoň část těchto prostředků podařila zajistit, pak by nepochybně sanace OKD byla snadnější záležitostí,“ míní Zeman.

S Babišem v Číně „vyjebali“, říkal prezident

Zeman sám chystá seznam čínských investic v Česku o výši údajných 52 miliard korun – předá jej Andreji Babišovi, se kterým se v Ostravě setkal. Je prý rád, že řada čínský firem v Česku investuje. A Babišovými výtkami k těmto investicím se příliš nezabývá.

„Pan Babiš kdysi prohlásil, cituji ho doslova: V Číně se mnou vyjebali. Konec citátu. Doufám, že nebudu označen za nositele vulgarismu. Pokud pan Babiš neměl úspěch na čínském trhu, je klidně možné, že má vůči Číně určitou averzi,“  říkal Zeman.

Ve Frenštátu vytáhli dalajlamu s Havlem

Před tiskovkou Zeman stihl navštívit mj. Frenštát pod Radhoštěm. Do ulic vyrazili i jeho odpůrci. „Stydím se za svého prezidenta“ či „Smrt vegetariánům a abstinentům. Prezident ČR Miloš Zeman“, stálo na transparentech jednoho z nich. V narážce na kauzu nepřijetí dalajlamy na Hradě přinesli tibetské vlajky, na jedné z budov se objevila i plachta s fotkou Václava Havla s dalajlamou.

„Můžeme s Čínou i obchodovat, ale nemusíme jim takhle podlézat. To si myslím, že není zapotřebí. Já bych tedy nejraději nekupoval žádné čínské zboží, ale zase jako je třeba to dělat aspoň rozumně,“ uvedl cestovatel Pavel Knebel, jeden z protestujících. „On si taky myslí, že si může dovolit úplně všechno, že mu všechno projde. Opravdu už se stydím za jeho činnost,“ navezl se do Zemana.

Zeman uvedl, že v Tibetu nikdy nebyl, nicméně studoval jeho historii a podle něj šlo o otrokářsko-feudální společnost, v níž se používaly přísné tresty včetně utínání rukou či vylupování očí.

Miloš Zeman v Moravskoslezském kraji: Do ulic vytáhli i jeho odpůrci (listopad 2016). Miloš Zeman v Moravskoslezském kraji: Do ulic vytáhli i jeho odpůrci (listopad 2016). | ČTK

Zeman v pivovaru: Muž má mít rád více žen i více piv

Zeman také během závěrečného dne své návštěvy stihl zavítat do nošovického pivovaru, kde se netajil tím, že Radegast patří mezi jeho oblíbená piva. Při třetince, kterou vypil na zdraví, mimo jiné konstatoval, že „tak jako má mít muž rád více žen, má mít rád i více piv“. Současně konstatoval, že „ve spotřebě piva jsme druzí. Prví jsou Belgičané. Hlavním úkolem tedy je, dohnat je“.

Zeman však také vzpomněl někdejšího komunistického papaláše Vasila Biľaka, jednoho ze signatářů zvacího dopisu pro Sověty před okupací. „Byl tu jeden idiot a ten se jmenoval Vasil Biľak. Přesto pronesl jednu moudrou větu. Ta věta zněla: ‚Pivo je náš tekutý chléb.‘ Vidíte, že i idiot může říct jednu moudrou větu,“ uvedl Zeman.

Miloš Zeman v Moravskoslezském kraji: Zavítal i do nošovického pivovaru (listopad 2016). Miloš Zeman v Moravskoslezském kraji: Zavítal i do nošovického pivovaru (listopad 2016). | Foto Blesk - Pavel Ryšlink

sendrasak ( 6. listopadu 2016 11:25 )

Zeman je paranoidní, jako každý alkoholik.

jity ( 5. listopadu 2016 11:35 )

rego hulvát mi nemůže urazit. Kdyby tě to pálilo, tak ti dojde, že píši o lidech, kteří pracují na směny a ne o sobě. Podřadný blbeček holt neumí slušně diskutovat. Nazdar feťáku a polib mi.

zednik ( 5. listopadu 2016 11:04 )

Cenzor zase bdí

xiioma ( 5. listopadu 2016 10:44 )

Až bude Zeman zas někde na návštěvě, mám obavu, že pokud si při jeho řečnění někdo v davu kýchne, tak si bude myslet, že je to provokatér, a že projevuje nesouhlasná gesta vůči prezidentovi, a to se přece nesmí! Vždyť ti jeho nohsledi vidí odpůrce v každém, kdo se na Miloše neusmívá. A v každém, kdo se usmívá, vidí, že se mu posmívá...

zednik ( 5. listopadu 2016 10:36 )

Kauza je o provokaci na paní Zemanovou. Ona ti něco udělala? Tvé myšlenkové pochody mají fakt hodnotu čůrajícího psa.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa