Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dohra boje o dalajlamu? Čína Jurečkovi zrušila cestu. Vy víte proč, vzkázali

Ministr zemědělství Marian Jurečka
Ministr zemědělství Marian Jurečka  (Autor: Foto: archiv Blesku)
Autor: bru/ČTK - 
1. listopadu 2016
19:27

Ministr zemědělství neodjede na naplánovanou cestu do Číny. Tamní ministři podle něj totiž jednání zrušili. Vysvětlení? Číňané lidově řečeno vzkázali – však vy víte! Dohru má i kauza okolo Jiřího Bradyho. Hradní protokolář Forejt přiznal, že s ním dvakrát mluvil po telefonu.

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) ve čtvrtek neodjede na plánovanou návštěvu Čínské lidové republiky. Členové tamní vlády, se kterými měl jednat, podle něj schůzku zrušili. Ministr to dnes řekl v České televizi. Jurečka patří k zastáncům ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL), který se setkal s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou.

Ministr zemědělství Jurečka měl v Číně jednat se svým čínským protějškem a s ministrem pro oblast vodního hospodářství. „Cesta se neuskuteční, protože náš zastupitelský úřad v Pekingu dostal informaci, že oba dva tito ministři ta setkání se mnou ruší,“ řekl Jurečka v pořadu Interview ČT24. „Vysvětlení bylo, že je to z důvodů, které obě strany zcela jistě chápou,“ doplnil Jurečka. Podle něj se schůzka připravovala několik týdnů dopředu.

V pondělí ministerstvo zemědělství na dotaz k Jurečkově cestě uvedlo: „Účast ministra byla odložena, jelikož čínská strana nepotvrdila přijetí na úrovni ministrů v dostatečném časovém předstihu. Návštěva Číny se uskuteční v plánovaném termínu, delegaci povede náměstek ministra Aleš Kendík.“

Dohru má i kauza Brady

Šéf hradního protokolu Jindřich Forejt Bradymu dvakrát telefonoval. Pokaždé ho prý informoval, že byl na vyznamenání pouze navržen, uvedl dnes v prohlášení. Bradyovi ale tvrdí, že od Hradu dostali víc informací.

joudajoudovy ( 2. listopadu 2016 08:43 )

je videt, jak havloidni a flaternicka propaganda pracuje, ale proc cechum nevyjevi, ze cele USA, po desetileti, stoji na zbozi odebirane z ciny. sorry, kazdy mamlas, ktery si na e-shopu, amazonu, ebay koupi zbozi, ci je ze statu priveze, ma puvod v cine. a to nehovorim o tom, ze amici neresi, jako evropa, zda hadry ci hracky neobsahuji jedy.

tgbg ( 2. listopadu 2016 07:36 )

To je škoda, že mu tu cestu do Číny zrušili. Čínští komunisti mohli Jurečkovi ukázat, jak se dělá mléko z umělé hmoty!!!!

1917 ( 2. listopadu 2016 01:45 )

Tak může jet do Vatikánu na jeho náklady.Narvali jsme tam dost peněz za protiprávní restituce!!!!!

hanka666 ( 2. listopadu 2016 00:38 )

Havlistické kolaboranty tlačí čas, s postupující dobou se stále více provalují jejich zájmy. Jak řekl Posselt při nezvolení Schwarzenberka prezidentem - škoda, velká škoda. Taková historická příležitost se nebude opakovat. Chvála bohu, jinak bychom tu měli už půl milionů nájezdníků. Němci si na nás a naše majetky dávno brousí zuby. Pro zajímavost pan Herman je předsedou české pobočky katolické části Sudetoněmeckého Landsmannschaftu.

noacojezase ( 2. listopadu 2016 00:26 )

Loňský export zboží z Česka do Číny dosáhl ve srovnání s rokem 2005 šestiapůlnásobku. Rostl prakticky ve všech kategoriích výrobků, obzvlášť dynamický ale byl u spotřebního zboží, jehož se vzhledem k někdejší nízké srovnávací základně loni vyvezlo dvacetinásobně víc než v roce 2005. Spotřební zboží ovšem jen mírně snížilo tradiční dominanci strojírenství a dopravních prostředků v českém exportu do Číny. Jejich podíl na celkovém exportu do Číny nadále přesahuje 60%, a je tedy vyšší než pro tuzemský export jako celek.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa