Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hledá se komparz na 28. října, zn. 100 Kč/hodina. Lidé si utahují z Hradu

Autor: Jaroslav Šimáček - 
26. října 2016
14:00

Na předávání státních vyznamenání nevyrazí v pátek 28. října do Vladislavského sálu řada politiků. Po internetu přitom kolují inzeráty, kde Hrad hledá komparzisty na zaplnění prázdných židlí. Je libo brigádu za 100 korun na hodinu? Jde o podvrhy, potvrdil Blesk.cz hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Ten hlásí, že Hrad žádné komparzisty rozhodně nehledá. Kauza (ne)vyznamenání Jiřího Bradyho však dala průchod lidové tvořivosti. Padají i zmínky o Husákovi či Jakešovi.

„Hledáme komparzisty pro společenskou akci na Pražském hradě v termínu 28.10.2016, od 19:00 do 22:00,“ uvádí inzerát na webu jenprace.cz, jehož zadavatelem má být Jindřich Forejt, šéf hradního protokolu.

Náplň práce? Zaplnění třetí až dvacáté řady ve Vladislavském sále. Požadavky? Disciplína, slušné vystupování, upravený vzhled, vlastní sako, košile a kravata či motýlek. Odměna 100 korun na hodinu. Případní uchazeči, které nabídka zaujala, však budou zklamáni. Hrad upozorňuje, že v tomto i dalších případech jde o podvrh.

Lidé ztrácí úctu, míní šéf hradního protokolu

Jindřich Forejt Blesk.cz popřel, že by jakýkoli inzerát zadával. „Možná to dělají ti samí lidé, kteří mi zakládají facebookové profily,“ okomentoval tento a další podobné výtvory.

„Pokud to mám vzít prostě v rámci humoru, tak dobře, je to na úsměv. Pokud to mám vzít vážně, tak jenom řeknu, že je škoda, že v této zemi se pomalinku ztrácí skoro všechno, k čemu by lidé měli aspoň nějakou primární úctu. Teď nemyslím, prosím pěkně, svoji osobu. Teď hovořím o státním svátku a oslavě státního svátku 28. října,“ dodal.

Inzerát shánějící komparzisty na předávání státních vyznamenání 28. října Inzerát shánějící komparzisty na předávání státních vyznamenání 28. října | Reprofoto jenprace.cz

Že by na Hradě museli hledat komparzisty, odmítá i Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček„Samozřejmě ta kapacita Vladislavského sálu je dána, ale my v tuto chvíli nemáme opravdu obavy, že bychom se museli potýkat s nějakými problémy typu neobsazenosti, to určitě ne. Myslím si, že celá věc je zbytečně nafukována,“ řekl Blesk.cz.

Prozradil, že jemu samotnému se naopak hlásí lidé, kteří by rádi přišli místo politiků, kteří přijít odmítají. „Vše zlé je k něčemu dobré, ale nemyslím, že by to bylo na základě těchto falešných inzerátů, ale ozvali se mi třeba váleční veteráni, studenti nebo lidé z venkova, z menších měst, kteří by rádi přišli. Všichni říkají jednu jedinou věc: Když si neváží politici státního svátku, my rádi přijdeme,“ dodal Ovčáček.

Zatímco si mluvčí není jistý, zda se to podaří zařídit, ale zájem ho těší, falešných nabídek na večer na Pražském hradě se však objevilo více.

3076303:full:true:true

Komparzisty nehledáme, hlásí Ovčáček

Hradní mluvčí se tak prázdných židlí ve Vladislavském sále neobává, a to ani přesto, že po jeho úterní tiskovce vystupovaly ve Sněmovně jednotlivé poslanecké kluby a řada z nich (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) uvedla, že jejich zákonodárci na Hrad nepřijdou. 

Ovčáčkovi to vrásky nepřidělalo. „Určitě se toho neobáváme. To, že nepřijdou někteří zástupci politických stran, které budou v tu dobu zahajovat prezidentskou kampaň na Staroměstském náměstí, je jejich věc. My v každém případě dáme přednost příbuzným vyznamenaných, protože právě vyznamenaní jsou hlavními osobami ve Vladislavském sále. Není to o prezidentu republiky, není to o politicích, hodnostářích, ale je to o tom, že tam budou lidé, kteří si zaslouží úctu. A budou tam velmi významné osobnosti, které budou dekorovány panem prezidentem,“ říká nyní Ovčáček.

„Vůbec nás netrápí to, jestli nepřijde pan Gazdík, pan Kalousek a pan Herman, to je jejich problém a jejich vizitka. Patrně pro ně je jejich politická kariéra přednější než státní svátek,“ podotkl.

Video  Brady dostal klíč od Prahy. „Pravda je jen jedna,“ vzkázal Zemanovi  - Daniel Vitouš, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Ovčáček: Husák se chová jako hlupák

Na Hrad přitom existují dva druhy pozvánek. Na slavnostní ceremoniál do Vladislavského sálu s následnou recepcí ve Španělském sálu (která je již „na stojáka“) a pak druhý typ pozvánky pouze na recepci.

Tu na svém Facebooku zveřejnil i bývalý poslanec TOP 09 Husák. Divil se tomu, že ji obdržel. „Na to, že včera p. Ovčáček pronesl, že už žádné pozvánky nerozesílají, tak mně, jakožto bývalému poslanci, dnes přišlo toto... A to mi už taková pozvánka nepřišla od doby, co nejsem členem Poslanecké sněmovny, což je 3 roky,“ uvedl na Facebooku.

„Já samozřejmě pozvání nepřijímám, ale je smutné že se na takovou státní akci hledá komparz, kde se dá...,“ dodal exposlanec.

„To, že pan exposlanec Husák dostal pozvánku na recepci - takovou pozvánku dostalo obrovské množství lidí, to není nic nestandardního. To, že se pan Husák chová jako hlupák a někteří novináři mu na to skočili, to už je opravdu jeho problém,“ reaguje Jiří Ovčáček.

Jako kůl v plotě? Exministr přirovnal Zemana k Jakešovi

Ohledně situace s pozvánkami Ovčáček dodal: „Pozvánka na recepci je oddělena, neváže se k Vladislavskému sálu. Pozvánka, kterou obdržel pan exposlanec, se netýká Vladislavského sálu, takže to nelze interpretovat tak, že na poslední chvíli hledáme nějaký komparz.“

Jiného názoru je exministr Martin Kuba (ODS), který se na sociální síti ozval také. Vzpomenul přitom Milouše Jakeše a jeho legendární hlášku o kůlu v plotě. „Hledá se komparz? Hrad zve na 28. října i bývalé poslance. Ovčáček má asi strach aby z oslavy nebyl další „Miloš sám jako kůl v plotě,“ napsal na Twitteru.

Forejt: Na Hrad chodí i oponenti, co by spolu nešli na pivo

Přináší odmítavý postoj politiků k slavnostnímu aktu komplikace hradním organizátorům? Šéf hradního protokolu Jindřich Forejt Blesk.cz sdělil, jak vidí situaci se „zahozenými“ pozvánkami on. „Že bychom kvůli tomu v těchto dnech vystavovali pozvánky nové, to opravdu ne,“ říká. Podle něj se přitom na Hradě schází při této příležitosti i lidé, kteří by spolu normálně nešli ani na pivo.

Co říkáte na to, že řada politiků odmítá 28. října na Hrad přijít?

Forejt: Já k těmto věcem přistupuju jako úředník, který má něco na starosti. Moc dobře nechápu takové ty emoční vzedmutí a emoční vlny, které asi souvisí s určitou politickou prezentací těch, kteří teď veřejně deklarují, že někam přijdou, nebo nepřijdou.

Pozvánky se posílají dospělým jedincům, představitelům veřejného života této země a já k nim přistupuji s veškerou úctou a pokorou. Myslím, že každý si vyhodnotí na základě svého uvážení, smýšlení, vědomí a svědomí, jestli pozvánku přijme, nebo ne. Důležité je, že tu pozvánku dostávají všichni - bez ohledu na své politické smýšlení, bez ohledu na cokoliv další.

Kdo všechno byl na Hrad pozván?

Pozvánky jdou podle seznamu, který je učiněn tak, aby tam byli ti, kteří reprezentují veřejný život této země. Tento seznam není podrobován žádným restrikcím, není podrobován žádným optikám, není podrobován žádným interním cítěním.

Seznam je vypracován tak, aby během státního svátku byla alespoň jedna akce, kde se uprostřed Pražského hradu, v sídle našich panovníků od 9. století a prezidentů od roku 1918, na půdě, kde odpočívají nejvyšší panovníci této země, mohli sejít ti, kteří se v jednom sále sejdou se svými politickými oponenty, protivníky, protidiskutéry, se kterými by třeba nikdy nešli ani na kávu nebo na pivo v českém prostředí.

Důležité je, že tu pozvánku mají všichni. Jak se rozhodnou, to je přece na nich. Doba, kdy se dělaly čárky, jestli jste někde přítomen, a kdy za vámi za plentou stál uniformovaný příslušník veřejné bezpečnosti, aby se přesvědčil, že děláte to, co dělat máte, tyhle doby jsou zaplať Bůh dávno pryč.

Přesto - v rámci toho, že máte avizováno, že někteří pozvaní nepřijdou, přináší to při organizaci takové akce pro vás nějaké problémy? Je nutné pozvat dodatečně nějaké lidi na základě dejme tomu rozšířeného seznamu?

Každý, kdo dostane pozvánku slušným způsobem, jak ji posíláme, tak se slušně omluví nebo potvrdí účast. Média vytváří překvapivé situace, kolik lidí nepřijde... Já bych řekl, že pokud se lidé řádně omluví, tak je to něco, s čím hostitel, který je slušně obeslal řádnou pozvánkou, prostě počítá. Ale že bychom kvůli tomu v těchto dnech vystavovali pozvánky nové, to opravdu ne. 

ČTETE VŠE O KAUZE BRADY A STÁTNÍCH VYZNAMENÁNÍCH ZDE

Video  Forejt: Předávání státních ocenění je jako Vánoce. Nevíte, co v dárku bude.  - Jan Jedlička
Video se připravuje ...

panda82 ( 28. října 2016 08:55 )

no on je jasnovidec, předepsal mu to scénař,

panda82 ( 28. října 2016 08:51 )

Kolik stál ten komparz u režiséra Krause, Štěpánová, Issová, Ruppert většinou sami zoufalci, co bojují o přežití a jsou ochotni se prodat za cokoli, jen aby se na ně nezapomnělo, že tu jsou

aaobcanka ( 26. října 2016 21:37 )

Každý psycholog potvrdí, že se Herman v mailu prozradil v plánování podrazu tím, že nejen jmenoval účelově předem všechny 3 svědky a že rozhovor slyšeli, ale pro sicher, jistotu, ubezpečuje budoucí čtenáře navíc slovy "kteří u toho byli …". Jistí to 2x pro blbečky, pro nás, obyčejné občany. A dnes dělá ze všech tupce, že mu mail dovezla letadlem Bráááádyho dcera. Bože, Hermane a KDU, kardinále Vlku, USA ambasádo, celá skvadro církevních restituentů, tzv. církevních tunelářů, ožebračující poddané, lid, makající na vaše nenasytné pupky, vy, tzv. ubožáci, neumíte ani podraz precizně promyslet, naplánovat a domyslet. Jo, holt asi neracionální netechničtí komedianti (banda narcistických, nepřemýšlivých herců a zpěváků?). Je to podvržený mail, ev. plánovaná bouda na Zemana, neboť sotva by v mailu již prozíravě tehdy napsal o svědcích, a to včetně jejich jmen. Jak průhlené ! A Herman (s celou USA ambasádou) amater. O jasně plánovaném podrazu na Zemana svědčí tato Hermanova věta v mailu : "Slyšeli to ještě dva ministři (Mládek a Ťok) a slovenský velvyslanec Weiss, kteří u toho byli …

aaobcanka ( 26. října 2016 21:32 )

aaobcanka:babamotorkarka píše OK : Politici se starají o voloviny, jako např. o sváteční (ne)prodej, kouření všude možně, daně na pleny a knihy a atd. Lid chce prodej stále, kouření kdekoliv, pleny a knihy jsou 90 % národa šuma fuk. Stejně nám neleží na srdci metály 28.10. a Peroutka. Přeživší všechny vyznamenejte, vy, komediální politici a tuneláři z TOP, ODS a církevní restituenti z KDU, a ne jenom prasynovcova strýce Bráááádyho, jak se původně, asi na Slovensku, p. Brady jmenoval. Zaslouží si to všichni. Konečně snad zrušíte prezidentovu povinnost udělovat metály. Může to dělat někdo jiný a bude klid.

agfor ( 26. října 2016 20:19 )

Já to teda beru, Ovčáčku, ale musíš pro mne poslal limuzínu. Se svým autem, jako přespolní, v Praze díky modrým zónám nezaparkuji.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa